veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Remontoin kuolinpesän kesämökkiä – saanko kotitalousvähennyksen?

Remontoin kuolinpesän kesämökkiä – saanko kotitalousvähennyksen?
1.3.2021

Kuolinpesä omistaa vapaa-ajan kiinteistön. Jos kuolinpesän osakas remontoi tätä kesämökkiä, voiko hän vähentää ennakkoperintärekisteriin merkitylle firmalle maksamansa työkulut kotitalousvähennyksenä omassa henkilökohtaisessa verotuksessaan?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Kyllä voi, jos henkilökohtaista vähennysoikeutta on käyttämättä ja jos hän on maksanut veroja, joista vähennyksen voi tehdä. Edellytyksenä tietysti on, että kuolinpesän omistama vapaa-ajan kiinteistö on myös kyseisen osakkaan käytössä.

Yleensä verottajan kanssa ei ole epäselvyyttä siitä, kenen käytössä kuolinpesän vapaa-ajan kiinteistö on. Tavallisesti katsotaan, että kuolinpesän omistuksessa oleva vapaa-ajan kiinteistö on kaikkien osakkaiden käytössä. Jos hallintaoikeus on testamentilla määrätty jollekin tietylle henkilölle, voi kysymys asiasta syntyä, mutta silloinkin hallintaoikeuden haltija saa antaa myös muiden käyttää kiinteistöä.

Kuolinpesän osakas ei voi saada vähennystä kuolinpesän varoista maksettujen työkustannusten perusteella. Selvyyden vuoksi on suositeltavaa, että laskussa on jokaisen laskun maksajan nimi tai että kukin saa oman laskun osuudestaan, jos maksajia on useampi kuin yksi.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti