veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Ostan asunnon, jossa on velkaa – saanko vähentää maksamani pääomavastikkeet verotuksessa?

Ostan asunnon, jossa on velkaa – saanko vähentää maksamani pääomavastikkeet verotuksessa?
16.4.2021

Ostan kerrostaloasunnon, jonka myyntihinta on 80 000 euroa ja pääomavastike 120 000 euroa. Asunnon velaton hinta on 200 000 euroa.

Voinko vähentää pääomavastikkeen verotuksessa, jos asun itse asunnossa vakituisesti ja yhtäjaksoisesti omistusaikana vähintään 2 vuotta?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Et voi. Jos asut omistamassasi asunnossa yhtäjaksoisesti kaksi vuotta, sen myynti on verovapaa, etkä silloin saa vähentää mitään verotuksessa.

Jos asut asunnossa itse, mutta verovapauden edellytykset eivät täyty, saat vähentää maksamasi taloyhtiön rahastoimat pääomavastikkeet osana asunnon hankintahintaa.

Asunto-osakeyhtiön kirjanpidossaan tulouttamia pääomavastikkeita et sen sijaan voi lisätä asunto-osakkeiden hankintamenoon, kun lasket luovutusvoittoa. Tuloutetut pääomavastikkeet ovat vähennyskelpoisia ainoastaan vuokratuloista, mikäli asunto on tulonhankkimiskäytössä eli vuokrattuna.

Asunto-osakeyhtiön tulouttama pääomavastike voidaan poikkeuksellisesti lukea osakkeiden hankintamenoon, kun osakas maksaa yhtiölainan kertasuorituksena asunnon oston tai myynnin yhteydessä ja laina kohdentuu yhtiön omaisuuden hankintaan tai perusparannukseen.

Tällöin asunto-osakeyhtiön kirjanpitomenettely ei vaikuta asiaan. Mutta tässäkään tilanteessa pääomavastikkeet eivät ole vähennyskelpoisia, jos oman asunnon verovapauden edellytykset täyttyvät tai luovutusvoitonverotuksessa käytetään vähennyksenä hankintameno-olettamaa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti