veronmaksajat.fi

KOTI

Ostajan mark­kina jatkuu asunto­kau­passa – Oulussa käytet­tyjen asuntojen hinnat nousivat

Ostajan mark­kina jatkuu asunto­kau­passa – Oulussa käytet­tyjen asuntojen hinnat nousivat
11.8.2023

Asuntokaupoilla on edelleen menossa ostajaa hivelevä alennusmyynti. Heinäkuussa eniten laskivat käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat pääkaupunkiseudulla. Edulliset hinnat eivät vielä saaneet asuntosäästäjiä innostumaan, sillä vuoden takaiseen verrattuna kauppoja tehtiin koko maassa kolmannes vähemmän.

Käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräiset neliöhinnat laskivat heinäkuussa pääkaupunkiseudulla -4,6 prosenttia, Tampereella -3,3 prosenttia ja muissa suurissa kaupungeissa yhden prosentin kesäkuuhun verrattuna, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) hintaseurantapalvelu.

Oulussa hinnat kuitenkin nousivat 4,4, prosenttia ja Turussa 0,9 prosenttia. KVKL ennustaa hintojen nousua muuallekin ensi vuodelle ja kaupan vilkastumista jo syksylle hyvän työllisyyden, inflaation talttumisen ja korkojen nousun rauhoitttumisen ansiosta.

 asuntojen hinnat


Isoissa kaupungeissa keskusta-asuntoja tarjolla

Heinäkuussa myytiin 3 478 käytettyä asuntoa ja vain 123 uutta asuntoa.

”Korkojen nopea nousu ja inflaatio ovat syöneet ostovoimaa, mikä näkyy asuntomarkkinoilla varovaisuutena. Asuntolainojen korkovähennysoikeuden poistuminen nakertaa lisää asuntovelallisten ostovoimaa. Kaikesta huolimatta suomalaiset ovat hoitaneet asuntolainansa ja vastikkeensa säntillisesti. Tämä on johtanut erikoiseen tilanteeseen: suomalaisten asuntolainakanta on lähtenyt pienenemään, mutta rakennusinvestoinnit ja uudisasuntotuotanto ovat käytännössä olleet jäissä”, sanoo Tuomas Viljamaa, KVKL:n toimitusjohtaja tiedotteessa.

Kauppamäärien suhteellinen pudotus oli suurempi kaupungeissa kuin muualla Suomessa. Suurissa kaupungeissa muutos viime vuoden heinäkuuhun oli -33,4 % ja kahden vuoden takaiseen heinäkuuhun -43,7 %. Isojen kaupunkien ulkopuolella muutosprosentti oli vuoden takaiseen verrattuna -21,1 % ja kahden vuoden takaiseen -32,4 %. 

 asuntokauppojen määrät

Käytettyjen asuntojen myyntiajat lyhenivät heinäkuussa pääkaupunkiseudun ulkopuolella, mutta pitenivät pääkaupunkiseudulla. Silti omakotitaloja lukuun ottamatta myyntiajat olivat pääkaupunkiseudulla hiukan lyhyempiä.

Pääkaupunkiseudulla käytetyt yksiöt myytiin heinäkuussa keskimäärin 89 päivässä, kaksiot 95 päivässä ja kolmiot sekä neliöt 99 päivässä. Muualla Suomessa yksiöt myytiin kesäkuussa keskimäärin 92 päivässä, kaksiot 99 päivässä sekä kolmiot ja neliöt 103 päivässä. 

Omakotitalojen myyntiaika oli pääkaupunkiseudulla 119 päivää (kesäkuussa 97 pv) ja muualla Suomessa 110 päivää (kesäkuussa 116 pv).   

asuntojen myyntiajat

 

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti