veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Opiskelija, etsitkö asuntoa? Kaverin kera kimppaan ja soluasuntoon

Opiskelija, etsitkö asuntoa? Kaverin kera kimppaan ja soluasuntoon
8.7.2021

Opiskelijoiden asunnonetsintä on keskikesästä kuumimmillaan. Yksiöt ovat suosikkeja, solu- tai kimppa-asunto on helpompi saada.

Viime kesänä opiskelijoiden asuntotilanne oli tavallista parempi, kun koronan takia kansainvälisiä opiskelijoita saapui tavallista vähemmän ja korkeakoulut siirtyvät etäopetukseen. Tulevana syksynä vuokramarkkinat palaavat kohti normaalia.

Mistä asuntoa etsivän opiskelijan kannattaa aloittaa? Monelle ensisijainen vaihtoehto löytyy opiskelija-asuntotarjonnasta. Opiskelija-asuntoja tarjoavat yleishyödylliset opiskelija-asuntosäätiöt, -yhdistykset ja -yhtiöt sekä opiskelijajärjestöt.  

Kämppikseksi kaverin tai tulevan kaverin kanssa 

Opiskelija-asuntotarjonnasta löytyy yksiöiden, kaksioiden ja perheasuntojen lisäksi kämppiksen kanssa jaettavia solu- ja kimppa-asuntoja. Suomen opiskelija-asunnot SOA:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusun mukaan mielikuva vaikeasti saatavista opiskelija-asunnoista ei pidä paikkaansa.  

"Monilla paikkakunnilla useimmille asunnontarvitsijoille pystytään tarjoamaan asunto, jos on avoin erilaisille vaihtoehdoille. Jos taas hakee vain paikkakunnan halutuimpia asuntoja, voi asunnonsaannissa kestää pidempään", Lehtoruusu kertoo tiedotteessa. 

Solu- ja kimppa-asunto on useimmiten helpoin saada. Lehtoruusu kannustaa kokeilemaan ennakkoluulottomasti asumista kämppäkaverin kanssa. 

"Kämppäkaverista on seuraa vieraalle paikkakunnalle muuttavalle. Jos vieraan kämppiksen kanssa asuminen huolettaa, voi hakea asumaan yhdessä kaverin kanssa." 

Monessa opiskelija-asuntoyhteisössä on mahdollista esittää kämppistoive hakemuksen yhteydessä tai erikseen ilmoittamalla. Toiveita toteutetaan mahdollisuuksien mukaan. Paras todennäköisyys toiveen toteutumiselle on, jos tuntee entuudestaan asukkaan, jonka solunaapuri on muuttamassa pois. 

"Useimmiten solu- ja kimppa-asunnot vapautuvat huone kerrallaan ja vapautuvaan huoneeseen etsitään uusi asukas. Välillä kokonainen asunto vapautuu kerralla, jota voidaan tarjota asuntoa yhdessä etsiville kaveruksille”, Lehtoruusu selittää. 

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti