veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Onko lompakossasi fyrkkaa vai massia?

Onko lompakossasi fyrkkaa vai massia?
30.8.2016

Suomalaisilla on lukuisia lempinimiä käteiselle rahalle. Cash, fyrkka, massi vai pätäkkä? Mikä on oma lempinimesi käteiselle rahalle?

euro

Säästöpankki selvitti kesällä käteisen käyttöön liittyviä ilmiöitä ja käyttötapoja. Samalla kysyttiin myös rahan ja käteisen lempinimiä. Kyselyyn vastasi lähes 4 000 suomalaista.

Käteiskyselyn vastaajien joukossa suosituimpia termejä rahalle ja käteiselle olivat cash, fyrkka ja massi. Seuraavaksi suosituimpia lempinimiä olivat mani, fyffe, pätäkkä, tuohi ja hillo.

Käteisen osalta muutamat kyselyyn vastanneista sanoivat, että normaalipuheessa he käyttävät virallisia termejä, kuten setelit ja kolikot, mutta arkikielessä ja huumorimielessä ne muuttuvat helposti vaikkapa pinkaksi ja hiluiksi.

Ruotsinkielestä vaikutteita

Suomenkieliset ovat ottaneet käyttöönsä myös paljon ruotsinkielisiä termejä ja vääntäneet ne omiksi sanoikseen, esimerkiksi ruotsinkielinen fyrk-sana on yleinen suomenkielisten joukossa fyrkka-nimisenä terminä.

Osa vastaajien suosikeista on selvästi murre- ja slangisanoja. Jossain tapauksissa lempinimet on johdettu muista kielistä, erityisesti englannista, tai valuutoista. Näistä monet ovat euron käyttöönoton jälkeen jo jääneet historiaan virallisesta käytöstä.

Osa vastaajista kommentoi, että muiden kuin virallisten termien käyttö on selvästi vähentynyt kortin käytön lisääntymisen myötä ja että niitä kuulee enää harvoin.

Käteisen käytön vähentyminen voi vaikuttaa siihen, että lukuisat rahan lempinimet voivat olla pikkuhiljaa hiipumassa suomenkielestä ja murteista.

Kymmenen suosituinta termiä rahalle

  1. Cash
  2. Fyrkka
  3. Massi
  4. Mani
  5. Fyffe
  6. Pätäkkä
  7. Tuohi
  8. Hillo
  9. Hynä
  10. Paalu

Riitta Rimmi

Rahat, verot, työ & eläke, koti