veronmaksajat.fi

KOTI

Omakotitaloasujan menoissa hurjaa kasvua – asumiskuluissa nousua jopa 3 700 euroa viime vuodesta

Omakotitaloasujan menoissa hurjaa kasvua – asumiskuluissa nousua jopa 3 700 euroa viime vuodesta
8.3.2023

Omakotiasujan asumismenot ovat kasvaneet eniten Pohjois-Pohjanmaalla Kalajoella, jossa nousua on tullut vuodessa 3 673 euroa. Keskimäärin asumismenot ovat kallistuneet viime vuodesta 1 671 euroa. Omakotiliiton selvityksen luvuissa ovat mukana sähkö-, vesi- ja jätemaksut sekä kiinteistövero.

Asumismenojen kallistuminen ja suuret erot kuntien välillä johtuvat etenkin sähköenergian hinnan noususta, joka on kohonnut vuoden takaisesta keskimäärin 46 prosenttia. Jätemaksut ovat nousseet keskimäärin 6,7 prosenttia, kiinteistövero 6,3 prosenttia ja vesimaksut 4,1 prosenttia.

Vertailun kalleimmat asumiskustannukset olivat Jyväskylän seutukuntaan kuuluvassa Laukaassa, jossa asumismenoihin menee vuodessa 8 466 euroa. Seuraavaksi kalleimmat kunnat ovat Lempäälä, Ylöjärvi, Asikkala ja Pirkkala. Selvityksessä vertailtiin sataa kuntaa ympäri Suomen.

Vertailun halvin kunta on Lapissa sijaitseva Kittilä, jossa asumiskuluihin menee 4 681 euroa vuodessa. Eroa halvimman  ja kalleimman välillä on näin ollen 3 785 euroa vuodessa. Ero on hieman jyrkentynyt viime vuodesta, jolloin eroa oli 3 361 euroa. Seuraavaksi edullisimmat kunnat asumiskustannuksiltaan ovat Lapin Sodankylä, Keski-Pohjanmaan Kokkola, Pohjois-Karjalan Lieksa sekä Uudenmaan Kerava.

Sähkön siirtomaksujen vuosia jatkunut voimakas hinnan nousu näyttää selvityksen mukaan hidastuneen. 

Sähkön siirrosta maksetaan nyt vertailun tyyppitalossa eniten, 1 371 euroa vuodessa, Kuhmossa ja Kainuussa. Halvinta tyyppitalon sähkön siirto on Turussa, 399 euroa.

Myös muissa kustannuksissa kuntien välillä on isoja eroja. Selvityksen mukaan kalleimmat vesimaksut maksetaan nyt Parikkalassa, 1 651 euroa vuodessa, halvimmat Kempeleessä, 549 euroa vuodessa.

Jätehuollon korkeimmat maksut ovat Asikkalassa ja Heinolassa, 391 euroa, ja alhaisimmat, 133 euroa, Tampereella ja sen läheisissä kunnissa Kangasalla, Pirkkalassa, Nokialla ja Lempäälässä.

Jollain paikkakunnilla siirtyminen kunnan järjestämään jätehuoltoon on laskenut kustannuksia, esimerkkinä Sysmä (21 % laskua) ja Nurmijärvi (13 % laskua).

Omakotiliiton vertailussa on käytetty tyyppitalona 120 neliön sähkölämmitteistä omakotitaloa. Aineistossa ostosähkön hintana käytetään kunnan alueella toimitusvelvollisen sähkön myyjän toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hintaa. Selvityksen toteutti KTI Kiinteistötieto Oy. Omakotiliitto selvitti asumiskuluja kunnittain nyt seitsemättä kertaa.

Minna Petäinen  

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti