veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Näin suljet some-tilit läheisesi kuoltua

Näin suljet some-tilit läheisesi kuoltua
31.7.2017

Esimerkiksi Facebook-, Twitter- ja Google-tilit on mahdollista lopettaa läheisen kuoltua myös ilman salasanoja.

Tässä vinkit sosiaalisen median tilien sulkemiseen.

Näin poistat Facebook-tilin

Facebookin turvallisuusasetuksissa on mahdollista määrittää toiselle henkilölle oman tilin käyttöoikeus kuoleman sattuessa.

Jos et pääse kuolleen läheisesi tilille, voit voi poistaa tai muuttaa sen esimerkiksi muistotiliksi tällä Facebokin kaavakkeella. 

Jos sinulla on salasanat tiedossa: kirjaudu läheisesi tilille. Ennen kuin poistat tilin, lataa Facebookista haluamasi kuvat, tilapäivitykset ja tekstit itsellesi talteen. Klikkaa minkä tahansa Facebook-sivun ylälaidassa Asetukset-painiketta ja valitse alavalikosta kohta ”Lataa Facebook-tietosi”.

Facebook pyrkii antamaan käyttäjilleen aina mahdollisuuden palata takaisin aktiiviseksi, joten tilin lopullinen poistaminen on hyvä tehdä Facebookin tuki-ja ohjekeskuksen kautta, esimerkiksi tästä linkistä. 

Julkaisujen ja varmuuskopioitujen tietojen häviäminen järjestelmästä voi kestää jopa 90 päivää. Facebook säilyttää esimerkiksi käyttäjän ystävilleen lähettämät viestit muistissaan senkin jälkeen, kun tilin muut tiedot on poistettu.

Facebook-tilin tuhoamisen yhteydessä käyttöoikeudet myös Facebookin kautta toimiviin muihin palveluihin voivat hävitä, kuten Instagramiin, Spotifyhin, Tinderiin ja Pinterestiin. Muista siis ladata tärkeät kuvat talteen esimerkiksi Instagramista.

Näin suljet Twitter-tilin

Jos et tiedä kuolleen läheisesi Twitter-salasanaa, pyydä tilin poistoa Twitterin ohjekeskuksesta. Oikealle sivulle pääsee tästä

Palvelu on englanninkielinen. Valitse vaihtoehto ”I want to request the deactivation of the deceased or incapacitated user´s account”. Täytä kaavakkeeseen pyydetyt tiedot suljettavasta tilistä ja itsestäsi. Sinulla tulee olla toimiva sähköpostiosoite.

Jos sinulla on salasanat tiedossa: kirjaudu palveluun. Siirry tilin asetuksiin (Settings and privacy) ja etsi kohta ”Poista tilini käytöstä” (Deactivate my account). Kun olet lukenut tilin poistamista koskevat tiedot, klikkaa: ”Selvä juttu, poistetaan tili käytöstä” (Deactivate). Kirjoita lopuksi salasana vahvistaaksesi tilin poiston.

Twitterin käyttäjätiliä ei voi poistaa mobiilissa, vaan se on tehtävä tietokoneella. Twitter säilyttää tiliin liittyviä tietoja 30 päivää. Sen jälkeen ne poistetaan pysyvästi. Osa twiiteistä saattaa näkyä tilin seuraajille vielä muutaman päivän poistamisen jälkeen.

Näin lopetat Google-tilin

Sähköpostiosoitteiden poistaminen kannattaa tehdä viimeisenä, sillä sähköpostiosoitteella kirjaudutaan yleensä sisään useimpiin sosiaalisen median palveluihin. Facebookin tapaan Google-tilillä on mahdollista määrittää käyttöoikeus puolisolle tai läheiselle henkilölle kuoleman sattuessa.

Tilin poistamista varten voit olla yhteydessä asiakaspalveluun tällä lomakkeella. Google ei luovuta yksityishenkilön kirjautumistietoja kuolemantapauksissa.

Jos sinulla on edesmenneen henkilön kirjautumistiedot Google-tilille: tarkista, että läheisesi tärkeät tiedostot tai sähköpostit ovat hyvässä tallessa. Google-tilin poistamisen yhteydessä katoavat myös oikeudet esimerkiksi Youtube-tilin käyttöön.

Poistat Google-tilin kirjautumalla tilin sivuille. Valitse tiliasetuksista ”Poista tilisi tai palveluita”. Avautuvasta ikkunasta valitse ”Poista Google-tili ja tilin tiedot”. Rastita molemmat valintaruudut ja vahvista tilin poisto.

Satu Alavalkama

Vinkit antoi henkivakuutuskuntoon.fi-sivustolla vakuutusyhtiö If.

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.