veronmaksajat.fi

KOTI

Näin löydät sopivan vuokralaisen – viisi vinkkiä vuokranantajalle

Näin löydät sopivan vuokralaisen – viisi vinkkiä vuokranantajalle
30.7.2019

Kesällä moni vuokralainen etsii uutta kotia ja vuokranantaja luotettavaa vuokralaista omistamaansa asuntoon. Kun vuokralaisen valitsee huolella, ehkäisee monia vuokraukseen liittyviä riskejä. Palkintona tarkasta valinnasta on usein pitkäaikainen ja luotettava vuokrasuhde. 

1. Panosta vuokrausilmoitukseen 

Hyvässä vuokrausilmoituksessa on vuokrakohteesta pohjapiirros ja laadukkaat kuvat, joiden perusteella kotia etsivät saavat hyvän käsityksen tarjolla olevasta asunnosta.
Vuokran ja muiden maksujen lisäksi ilmoituksesta tulisi käydä ilmi vuokrasuhteen erityisehdot, kuten vuokrasuhteen mahdollinen määräaikaisuus, vaadittavan vakuuden määrä tai tupakointikielto. 

2. Selvitä, minkälaista kotia vuokralaisehdokas on etsimässä

Vuokralaisehdokkaan ottaessa yhteyttä voit selvittää hänen elämäntilannettaan haastattelemalla. Tärkeää on tietää esimerkiksi se, onko vuokralaisen toiveena pitkäaikainen vuokrasuhde vai lyhytaikaisempi asuminen. On myös hyvä tiedustella, onko vuokralaisella lemmikkejä, tai aikomusta sellaista hankkia.

Anna myös vuokralaisehdokkaan kysyä sinulta häntä askarruttavia kysymyksiä.

3. Tapaa vuokralaisehdokas

Vuokra-asunnon esittely on luonteva tilaisuus vuokralaisehdokkaan tapaamiseen. Kannattaakin miettiä, olisiko avoimen esittelyn sijaan järkevämpää järjestää yksityisnäyttö muutamalle potentiaalisimmalle vuokralaiselle.

Yksityisnäytöllä vuokranantajalla on helppo keskustella vuokralaisehdokkaan kanssa rauhassa kahden kesken.


4. Varmistu vuokralaisen maksukyvystä

Tyypillisin pulma vuokrasuhteen aikana ovat häiriöt vuokranmaksussa.

Vuokranmaksun sujumisesta kannattaakin keskustella jo ennen vuokrasuhteen alkua.
Vuokralaisen luottotiedot on hyvä tarkistaa ennen vuokrasopimuksen solmimista. Vuokranantajan kannattaa tarkistaa luottotiedot itse, ja samalla varmistaa vuokralaisen henkilöllisyys.

Maksuhäiriömerkintä ei automaattisesti ole esteenä hyvälle vuokrasuhteelle. Vuokranantajan hälytyskellojen tulisi kuitenkin soida, jos velkojina on yksityishenkilöitä, perintätoimistoja tai vuokrataloyhtiöitä ja maksuhäiriömerkinnät ovat tuoreita.

Luottotietojen tarkistamisen lisäksi vuokranantaja voi arvioida vuokralaisehdokkaan maksukykyä kysymällä tämän opiskelu- tai työtilannetta ja tuloja, joilla hän on ajatellut maksaa vuokran.

5. Kysy suosituksia aiemmilta vuokranantajilta

Osalla vuokralaisehdokkaista saattaa olla suosituksia aiemmilta vuokranantajilta. Kotia etsivältä voi myös kysyä, olisiko edelliseen vuokranantajaan mahdollista olla yhteydessä ja tiedustella tältä vuokrasuhteen sujumisesta.

Vinkit onnistuneeseen vuokralaisen valintaan kokosi Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Magda El Agoz.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti