veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Mökkiläisten vuosittaisissa maksuissa suuria eroja – halvimmassa kunnassa selviää vajaalla 600 eurolla, kalleimmassa kuluu yli 1 200 euroa

Mökkiläisten vuosittaisissa maksuissa suuria eroja – halvimmassa kunnassa selviää vajaalla 600 eurolla, kalleimmassa kuluu yli 1 200 euroa
2.6.2022

Mökkiläisten vuosittaisissa kunnallisissa maksuissa on isoja eroja eri paikkakuntien välillä. Ero kalleimman ja halvimman mökkipaikkakunnan välillä on lähes 700 euroa vuodessa. 

Suomen Omakotiliiton vertailusta ilmenee, että kalleimmilla mökkipaikkakunnilla Kuopiossa ja Savonlinnassa kiinteistöveroon, sähkömaksuun ja jätemaksuun menee yli 1 200 euroa vuodessa. Edullisimmalla paikkakunnalla, Oulussa, summa on vain 577 euroa.

Keskimäärin mökkiläinen maksaa kuntakohtaisia maksuja 903 euroa vuodessa.

Vakiomutoisen 50 m2 mökin kuntakohtaiset maksut 2022 vaihtelevat vajaasta 600 eurosta reiluun 1 200 euroon vuodessa. Keskimäärin kokonaiskustannukset ovat 903 euroa. Kuva: Suomen Omakotiliitto

Kalleimpien kuntien joukkoon kuuluvat myös Mikkeli, Kangasala, Mäntyharju, Parainen ja Asikkala. Edullisimpia kuntia Oulun lisäksi ovat Pori, Kouvola, Rovaniemi ja Raasepori.

Keskimäärin maksut ovat nousseet viime vuodesta 10,9 prosenttia, joista leijonanosa muodostuu kallistuneista sähkömaksuista. Sähkön suurin kuluerä mökeillä on siirron perusmaksu, jonka osuus tässä selvityksessä on keskimäärin 41 prosenttia (ilman arvonlisäveroa).

Vertailussa oli mukana 20 Suomen suurimpiin mökkikuntiin kuuluvaa kuntaa, joissa on yhteensä reilu 130 000 kesämökkiä, eli yli neljännes koko maan mökeistä.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti