veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Mökinomistaja – mistä näet tontin rajat, kuka tiellä saa kulkea?

Mökinomistaja – mistä näet tontin rajat, kuka tiellä saa kulkea?
13.6.2022

Jos mökkeilijän kesäsuunnitelmissa on esimerkiksi kaataa muutama puu mökin pihasta tai rakentaa rantasauna, on hyvä olla selvillä tontin rajoista.

Tontin rajoja voi katsoa esimerkiksi Maanmittauslaitoksen Karttapaikalta. Rajan tarkan paikan kertoo kuitenkin aina tontin rajalla oleva rajamerkki. ”Se voi olla esimerkiksi iso kivi tai metallinen putkipyykki”, Maanmittauslaitoksen palvelupäällikkö Panu Karhu kertoo tiedotteessa.

Jos rajamerkki on hävinnyt tai rajan paikassa on muuten epäselvyyttä, kannattaa hakea rajankäynti Maanmittauslaitokselta. Rajankäynnissä selvitetään rajan paikka ja rakennetaan tarvittavat rajamerkit kadonneiden tilalle.

Rantaviiva vetäytyy, rantaan muodostuu vesijättömaa

Maan kohoamisen ja vedenpinnan laskun takia rantaviiva voi vetäytyä, jolloin rantaan muodostuu niin sanottua vesijättömaata. Kiinteistön rajat eivät kuitenkaan automaattisesti muutu, vaikka luonto muuttuu.

Yleensä mökinomistajalla on oikeus lunastaa rantaan ilmestynyt maa. Tätä kannattaa harkita ainakin silloin, jos suunnittelee maanrakennusta, rannan kunnostamista tai rakentamista.

Tunnetko tieoikeudet?

Jos mökkitie kulkee toisen omistaman alueen läpi, voidaan perustaa käyttöoikeus eli rasite toisen omistamalle maalle.

”Tieoikeutta kannattaa hakea, koska pysyvä oikeus merkitään kiinteistörekisteriin. Tällöin oikeus säilyy, vaikka kiinteistö vaihtaisi omistajaa.”

Tieoikeus voi näkyä kiinteistörekisteriotteelta tai -kartalta. Joskus kulkuoikeuksien selvittäminen vaatii yksityistietoimituksen.

Kiinteistön perustiedot selville

Oman tontin tiedot voi tarkistaa Maanmittauslaitoksen asiointipalvelusta. Pankkitunnuksilla kirjautumalla näkee maksutta omistamansa kiinteistöt, niiden rekisteröintipäivät ja pinta-alat. Asiointipalvelusta voi tilata maksullisia otteita ja todistuksia omistamistaan kiinteistöistä.

HAE MÖKIN KOORDINAATIT | Mökin koordinaatit hätätilanteiden varalle voi hakea Karttapaikalta syöttämällä osoite suurennuslasista avautuvaan kenttään.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti