veronmaksajat.fi

KOTI

Miten toimii kuluttajan 5g?

Miten toimii kuluttajan 5g?
10.8.2020

Sain kokeiluun Huawein valmistaman Mate 20 X 5g -puhelimen. Sen ominaisuuksien arvioiminen luurin lainanneen Elisan verkossa on mäntsäläläiselle työlästä, sillä tätä kirjoittaessani lähin 5g-yhteys löytyy Vantaalta tai Lahdesta.

Verkon nopeustesti kertoi, että latausnopeus verkosta päin oli avoimella parkkipaikalla Pohjois-Vantaalla 946 megabittiä sekunnissa. Käytännössä lähes kolmensadan megatavun valokuvahakemisto humpsahti käyttämästäni Kuvat.fi-palvelusta luuriin kymmenessä sekunnissa.

Kuvapalveluun päin vauhtia oli vain 50 megabittiä, johon Elisa on käyttäjältä verkkoon päin tapahtuvan tiedonsiirron nopeuden rajannutkin. On sekin paljon enemmän kuin kotiyhteyteni, joka on tällä hetkellä noin 10 megabittiä kumpaankin suuntaan.

Hyvät kyydit kotiinpäin

Lahdessa muutamat kokeet avoimilla paikoilla kertoivat latausvauhdin vaihtelevan reilusta kolmestasadasta yli kuuteensataan megabittiin, kun ladattiin tiedostoja puhelimeen. Ladattaessa tiedostoja puhelimesta muualle latausvauhti oli parhaimmillaan noin 40 megabittiä.

Mutta liikkuva käyttö kaupunkimiljöössä on toinen juttu. Mikrobitti-lehden helmikuiset kokeet Helsingin keskustassa Elisan 5g:llä tuottivat nopeusvaihteluita liki tuhannesta aina pariin megabittiin.

Rakennukset ja muut fyysiset esteet pudottavat 5g:n mobiilikäytön keskimääräistä nopeutta huomattavasti luvatusta maksimista. Betoniviidakon täydellinen kattaminen maksiminopeuksilla on mahdottomuus.

Muutamissa Teams-ryhmätyökokeiluissa ei ollut mahdollista erottaa puhelimeni suorituskykyä muusta verkostosta. Nopeus hitaammallakin 5g-yhteydellä riittää hyvin esimerkiksi muille istunnon jäsenille jaettavaan upotettuun videoon, kunhan yhteys on laadultaan tasainen.

Viitosesta kuidun korvaaja?

Tässä tulemmekin 5g:n kuluttajakäytön ytimeen. Niin Elisa kuin DNA:kin myyvät 5g-yhteyksiä omakoti- ja paritaloihin kiinteänä langattomana laajakaistana. Pilottikaupungeissa talon ulkoseinään ruuvataan tarkasti ja pysyvästi lähimpään tukiasemaan suunnattu antenni.

Talon sisäiset yhteydet hoidetaan näissä paketeissa kahdella wifi- eli langattoman lähiverkon monistimella.

Jyväskyläläinen Sinkkosen perhe on ollut maaliskuun alusta Elisan tuhatmegaisen 5g Kotinetin pilottikäyttäjä. Sinkkosten netin käyttö on laajaa. Koronan vuoksi 9- ja 12-vuotiaat lapset ovat etäkoulussa ja muuten paljon esimerkiksi Youtubessa, vanhemmat käyttävät suoratoistoa ja kaikki pelaavat nettipelejä.

Perheen isä Juha Sinkkonen käyttää ryhmätyösovelluksia ja it-alalla työskentelevänä myös joitakin ohjelmistokehitysympäristöjä. Mainittujen palvelujen päällekkäiskäyttö ei tuota viivettä elokuvastriimiin tai muutakaan tuskaa.

”Latausnopeus on tasaisesti 800–900 megabittiä sekunnissa. Aiemmassa 4g-liittymässäkin se saattoi olla periaatteessa 300 megabittiä, mutta käytännössä vain harvoin päästiin edes lähelle sitä, ja illalla oli vaihdettava toisinaan puhelimen tarjoamaan verkkoyhteyteen”, Sinkkonen kertoo.

Sinkkosten seinäantennin ja sitä ruokkivan tukiaseman välimatka on puolisen kilometriä.

Mobiilioperaattorit kaupitsevat kiinteää 5g:tä sinne, missä valokuitua tai riittävän hyvää muuta kiinteää yhteyttä ei ole saatavilla ja kodissa tarvitaan isoa kapasiteettia.

Niin, se kokeilemani Huawein luuri: Minun karhunkäpälässänikin tämä 7,2-tuumainen levynpala muistuttaa käytettävyydeltään kahden käden padia, hennommasta kädellisestä puhumattakaan.

Luurin pikalaturi on nopea, mutta niin on akun kuihtuminenkin, kun elokuvia tai muuta bittitavaraa imetään verkosta gigatavukaupalla.

FAKTA 5g kiinteänä

  • Elisan 5g Kotinetin hinta 600 megabittisenä on 39,90 e/kk, tuhatmegaisena 44,90 e/kk
  • Asennus maksaa 495 e.
  • Liittymällä ei voi soittaa.
  • DNA:lla on Koti 5g, joka on hinnoiteltu lähes samoin.
  • Telia ei tätä kirjoitettaessa ole tuotteistanut vastaavaa palvelua.
  • Elisan 5g-verkko on 20 huhtikuuta toiminnassa 18 kaupungissa.
  • Elisan 5g Kotinetti on saatavilla pääkaupunkiseudun lisäksi Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä (tilanne 20.4.).
  • Muihin kuin omakoteihin operaattorit myyvät nykyisten 4g-reititinten kaltaista 5g-sisätilareitintä. Vauhdeissa ne häviävät selvästi ulkoseinäasennuksille.
  • Operaattorien 5g-verkot elävät kaiken aikaa. Tarkasta paikkakuntasi tilanne operaattoreiden sivuilta.

Kauko Ollila

Kirjoittaja on Taloustaidon Digitaito-palstan tuottaja. 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti