veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Mistä alkaen kiinteistön omistusaika lasketaan?

Mistä alkaen kiinteistön omistusaika lasketaan?
6.3.2020

Ostin tontin vuonna 2007. Rakensin itse kesämökin kyseiselle tontille vuonna 2010. Myin kiinteistön vuonna 2019. Mistä ajankohdasta alkaen olen omistanut kiinteistön? Miten luovutusvoittoni lasketaan?

Verojuristi Johnny Örnberg vastaa: 

Sinä olet omistanut koko kiinteistön (tontti ja kesämökki) maapohjan hankinta-ajankohdasta lähtien eli vuodesta 2007 alkaen. 

Luovutusvoittoa laskettaessa voit todellisen hankintamenon ja voiton hankkimisesta aiheutuneiden menojen sijasta käyttää niin sanottua hankintameno-olettamaa eli laskentatapoja on kaksi erilaista. 

Hankintameno-olettaman määrä riippuu myytävän omaisuuden luovutushinnasta ja siitä, kuinka pitkään olet omistanut myytävän omaisuuden. Saamastasi  luovutushinnasta hankintameno-olettamana vähennettävä määrä on aina vähintään 20 prosenttia luovutushinnasta. Jos olet omistanut myytävän omaisuuden vähintään 10 vuotta, vähennettävä määrä on kuitenkin vähintään 40 prosenttia luovutushinnasta.

Voit siten käyttää 40 prosentin hankintameno-olettamaa ja voittosi on silloin tasan 60 prosenttia luovutushinnasta. 

Jos kuitenkin kesämökin todellinen hankintameno ja voiton hankkimisesta aiheutuneet menot ovat yli 40 prosenttia luovutushinnasta, lasket luovutusvoiton niitä käyttäen.

Voit lisätä omaisuuden hankintamenoon myös omaisuuden perusparannusmenot omistusajaltasi. Oman työn arvoa et voi kuitenkaan laskea mukaan.

Näistä kahdesta laskentatavasta valitset itsellesi edullisemman tavan laskea luovutusvoitto.

Vastauksen ensimmäiseen kappaleeseen lisätty sana koko ja sulkuihin sanat tontti ja kesämökki 9.3.2020.

Rahat, verot, työ & eläke, koti