veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Maalaustyö ja lämmitystapamuutos: Miten lasken kotitalousvähennyksen?

Maalaustyö ja lämmitystapamuutos: Miten lasken kotitalousvähennyksen?
2.5.2022

Maalautin huhtikuussa kesämökkini seinät, jossa työn osuus oli 2 500 euroa. Vaihdan kesällä kotona omakotitalossani öljylämmityksen toiseen lämmitysjärjestelmään. Työn osuus muutoksesta on 12 000 euroa. Työn tekevät yritykset ovat ennakkoperintärekisterissä.

Tiedän, että lämmitystapamuutoksesta saa suuremman kotitalousvähennyksen kuin maalaustyöstä. Miten kotitalousvähennys näistä remonteista lasketaan?

Maksan riittävästi tuloveroja, joista kotitalousvähennyksen voi tehdä. Minulla ei ole puolisoa.

Verojuristi Harri  Rajala vastaa: 

Kotitalousvähennystä saa enimmillään yhteensä 3 500 euroa vuoden 2022 verotuksessa. Maalaustyöstä voi saada 40 prosenttia työn hinnasta, maksimissaan 2 250 euroa ja öljylämmityksen korvaamisesta 60 prosenttia työn hinnasta, maksimissaan 3 500 euroa. Omavastuu on 100 euroa.

Laskujärjestys on seuraava: Ensin sinulle lasketaan normaali kotitalousvähennys maalaustyöstä 40 % x 2 500 euroa = 1 000 euroa. Tästä vähennetään omavastuu 100 euroa. Vähennyksesi on 900 euroa.

Seuraavaksi lasketaan öljylämmityksen korvaamisesta toisella lämmitysmuodolla korotettu vähennys 60 % x 12 000 euroa = 7 200 euroa.

Kun pohjalla on jo ”normivähennystä” 900 euroa ja kotitalousvähennyksen yläraja on 3 500 euroa, saat tästä lämmitystaparemontista 2 600 euroa lisää vähennystä.

Yhteensä saat siis kotitalousvähennystä täydet 3 500 euroa eli maksimimäärän vuodessa.

Et voi kuitenkaan saada kotitalousvähennystä, jos saat samaan lämmitystaparemonttiin ARA:n myöntämää energia-avustusta tain ELY-keskuksen avustusta pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi.

KOTITALOUSVÄHENNYS! Kun ostat palveluja kotiin tai vapaa-ajanasunnolle, voit vähentää osan kuluista verotuksessasi kotitalousvähennyksenä. Saat vähennystä tavanomaisesta kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä, kunnossapito- ja perusparannustyöstä sekä tietotekniikan asennus- ja neuvontapalveluista. Lue lisää kotitalousvähennyksestä

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti