veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Kukkiiko pihallasi vanhoja syysleimuja? Kasveistasi kaivataan tietoja

Kukkiiko pihallasi vanhoja syysleimuja? Kasveistasi kaivataan tietoja
16.5.2022

Luonnonvarakeskus (Luke) kerää tietoja ja näytteitä Suomessa 1950-luvulla tai sitä ennen viljellyistä korkeista leimuista. Kiinnostuksen kohteena ovat nimenomaan syys-, täplä- ja kiiltoleimujen vanhat lajikkeet sekä viljelykannat, jotka kasvavat yli puolimetrisiksi ja kukkivat loppukesästä lähtien.

  • Jos pihallasi kasvaa vanha, korkea syysleimu, ilmoita siitä Lukelle verkossa olevalla sähköisellä lomakkeella 18.9.2022 mennessä.

Leimukukat eli floksit (Phlox sp.) on pohjoisamerikkalainen kasvisuku, joka on saavuttanut merkittävän aseman eurooppalaisissa puutarhoissa. Leimukukat voidaan karkeasti jakaa mataliin ja korkeisiin lajeihin.

Korkeat leimukukat, ns. syysleimukukat, kukkivat kesän lopulla näyttävästi ja ovat perinteisesti hyvin suosittuja puutarhakasveja myös meillä Suomessa.

Leimukuulutuksella kartoitetaan vanhojen lajikkeiden ja viljelykantojen esiintymistä Suomessa. Tutkimukseen valikoidut kasvikannat istutetaan loppukesällä 2022 Luke Piikkiön puutarhatutkimuksen koetoimipaikalle kantavertailua ja suvun monimuotoisuuden selvitystä varten.  

Kuulutuksella halutaan löytää erityisesti terveiksi ja kestäviksi osoittautuneita kasvikantoja. Tutkimuksen ansioista saadaan kerättyä arvokkaita syys-, täplä- ja kiiltoleimuja kansalliseen kasvikokoelmaan.

"Säilytettäväksi kokoelmaksi valitaan suomalaisiin olosuhteisiin hyvin sopeutunut, monimuotoinen, näyttävä ja terve valikoima leimuja. Samalla edistetään myös vanhojen leimujen tuotantoa, jolloin niiden käyttö jatkuu ja käyttökulttuuri ja arvo säilyvät", kertoo Luken iherrakentamisen kasvien geenivarojen tutkija Merja Hartikainen tiedotteessa.

Syysleimukukkien jalostaminen alkoi Euroopassa 1800-luvun alkupuolella. Jalostustyön tuloksena markkinoille saatiin komeita puutarhalajikkeita, joiden suuret kukat ovat vaihtelevan värisiä puhtaan valkoisista eri sävyisiin punaisiin ja violetteihin.

Suomalaisessa puutarhakirjallisuudessa esitellään 1900-luvun alkuvuosikymmeninä yli 20 syysleimulajiketta. Taimistojen luetteloiden mukaan 1920–40-luvuilla on ollut saatavilla jopa 30 lajiketta kahdeksasta eri väriryhmästä. Vanhat lajikkeet ovat kestäviä, ja se onkin yksi syy kasvien etsimiseen.

Minna Petäinen

Korkeista leimuista syysleimu on suosituin ja yleisin. Lajikekirjo on suuri ja värikäs. Kuvassa kukkii syysleimu Elli. Kuva: Luke

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti