veronmaksajat.fi

KOTI

Kotiovessa älylukko – saako ovista kulkemista valvoa?

Kotiovessa älylukko – saako ovista kulkemista valvoa?
3.1.2020

Monipuolinen digitaalinen lukko säilöö muistiinsa, millä avaimella ovesta kuljettiin ja koska. Tämä lokitoiminto sisältyy älylukkoihin vakiona. Asiakas voi päättää, otetaanko ominaisuus käyttöön vai ei.

Ominaisuudella ei kuitenkaan saa loukata asukkaiden yksityisyyttä. Lukitusjärjestelmästä ei onneksi tule nykyajan sentraalisantran apuvälinettä – kiitos Suomen tiukkojen tietosuojasäädösten. Taloyhtiön hallituksen on syytä perehtyä määräyksiin huolellisesti.

Älylukon kulkuloki muodostaa henkilörekisterin viimeistään silloin, kun lokin tieto avaimesta voidaan yhdistää henkilöön. Henkilörekisterillä pitää olla nimetty vastuuhenkilö, tyypillisesti avaimista vastaava isännöitsijä.

Isännöitsijäkään ei silti saa käyttää tietoa vaikkapa kerhotilan epäillyn väärinkäyttäjän jäljittämiseen, jos ei epäillä rikosta eli mitään ei ole vaikkapa rikottu tai varastettu.

Lukkoliike edellyttää rikosilmoituksen tekemistä poliisille, jotta lokitietoja lähdetään selvittelemään. Tyypillisessä järjestelmässä lukkoliikkeen asiantuntija lukee älylukon lokitiedot ohjelmointilaitteella saatuaan salasanat ja tarvittavat avaimet isännöitsijältä. Ammattilainen luovuttaa tiedot viranomaiselle, ei esimerkiksi taloyhtiön hallitukselle.

ÄLYLUKOT TULEVAT Lue joulukuun Taloustaidosta juttu älylukoista ja digitaalisesta lukituksesta. Voit lukea jutun myös näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelujemme käyttäjäksi.

Vesa Ylä-Jääski

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti