veronmaksajat.fi

KOTI

Ovet säppiin laadukkaasti – lukitusjärjestelmien kuluissa huomattavat erot

Ovet säppiin laadukkaasti – lukitusjärjestelmien kuluissa huomattavat erot
21.8.2023

Milloin pientalon lukot ovat tulleet tiensä päähään ja on aika hankkia nykyaikainen järjestelmä? Harkinta on tapauskohtaista. Vaakakupissa painavat käytännöllisyys, turvallisuus ja hinta. 

Perinteiset mekaaniset avaimet ja lukot ovat edelleen yleisiä, vaikka kerrostaloissa sähköiset lukitusjärjestelmät alkavat jo olla valtavirtaa. Myös rivi- ja pientaloihin ne tarjoavat houkuttelevia ominaisuuksia. 

Tapauskohtainen harkinta ratkaisee, milloin lukot on viisasta uusia ja millainen lukitusjärjestelmä kannattaa valita. Uusimista harkitsevan on hyvä keskustella lukitusalan ammattilaisen kanssa. 

Uusiminen tulee harkintaan yleensä viimeistään, kun taloyhtiön lukitusjärjestelmällä on ikää 20 vuotta. Suomen ankara ilmasto, katupöly ja ahkera käyttö kuluttavat ulko-ovien lukkoja tätäkin nopeammin. Kaikilla lukoilla ja ovilla on rajallinen käyttöikä. Korjatako yksi kerrallaan vai päivittääkö saman tien koko järjestelmä? 

Lukitusjärjestelmän uusiminen tulee ajankohtaiseksi myös, kun mekaanisen avainjärjestelmän patentti raukeaa tai mekaanisia avaimia joutuu kadoksiin. 

Kustannuksissa isoja eroja

Uudehkon rakennuksen lukituksen uusiminen maksaa noin 200–500 euroa yhtä ovea kohti. Kuluja tulee lisäksi muun muassa avaimista, ja oviakin voidaan joutua uusimaan. 

Sähkömekaanisen lukituksen perustaminen maksaa jopa kaksi kertaa enemmän kuin mekaanisen. Lisäksi 1980-lukua vanhemman lukituksen uusiminen on kalliimpaa kuin uudemman. Entä tarvitaanko oviin parempaa murtosuojausta tai käyttömukavuutta? 

Lukitus- ja järjestelmäasiantuntija Enja-Riikka Knuts asennustyössä espoolaisessa uudiskohteessa. Kuva: Patrik Lindström

Lukitusjärjestelmä on pitkäikäinen. Uusittaessa pitäisi ennakoida tulevaisuus, esimerkiksi ikääntyvät asukkaat ja kasvavat kotipalveluiden tarpeet. Moottorilla avautuva ovi helpottaa liikuntaesteistä, rollaattorilla liikkuvaa ja painavia kauppakasseja kantavaa. 

Tulisiko yhtiössä varautua esimerkiksi lyhytvuokraukseen (airbnb)? Tavaroita, jopa elintarvikkeita tilataan entistä useammin verkosta. Onko tarvetta järjestää turvallinen toimitus asukkaan poissa ollessa? 

Hankinta käsitellään yhtiökokouksessa, jonka enemmistö tekee päätöksen. Esitys tulisi perustella huolellisesti. Monilla on ennakkoluuloja ja turhia pelkoja nykyaikaisista lukitusjärjestelmistä. 

Tarkista onko patentti voimassa

Niin taloyhtiössä kuin pientalossa on tärkeää pitää järjestelmällisesti ja huolellisesti kirjaa avaimista. Avaimen palautuksesta tulee vaatia kuittaus. 

Patentoidun lukitusratkaisun lisäavainten valmistus on rajattua ja valvottua. Kirjanpito vaikeutuu mekaanisen avaimen patentin rauettua, koska esimerkiksi vuokralaisen on helppo teettää kopioita omin päin. Suomessa yleisten Abloy Execin ja tätä vanhempien järjestelmien avaimista teetetään vaivatta kopioita vaikkapa suutariliikkeissä. Uudemman Abloy Senton patentti on voimassa vuoteen 2026 ja esimerkiksi Abloy Easyn vuoteen 2040. 

Pitääkö lukitus uusia, kun patentti raukeaa? Tämä harkitaan kohteen ja tilanteen mukaan 

  • Pientalon lukkoremontilla tuskin on kiirettä edes patentin rauettua, jos lukot ovat laadukkaita ja toimivia ja avaimista on pidetty hyvää huolta. Talon uusi omistaja haluaa todennäköisesti vähintään uusia avainpesät ja avaimet. Saman tien kannattaa harkita lukituksen uusimista pitkäikäisemmäksi, sellaiseksi jonka patentti on voimassa.  
  • Kerrostalossa huoneiston avaimella pääsee rappukäytävään, kellariin, saunatiloihin, pesutupaan ja muihin yhteisiin tiloihin. Lukitukset uusitaan viimeistään mekaanisen järjestelmän patentin rauetessa.  
  • Rivitaloyhtiöissä on yleensä hyvin vähän yhteisiä tiloja. Myös asukkaiden vaihtuvuus on vähäisempää kuin kerrostaloissa, ja avainten hallinta on helpompaa. Huoneiston omistajan vaihtuessa tai avaimen kadotessa huoneiston iäkkään mekaanisen lukon avainpesä tarvittaessa uusitaan. Tästä koituu muutaman sadan euron kustannus.

Kokonaisharkinta ratkaisee, onko patentin rauettua järkevintä uusia pienen rivitalon koko järjestelmä vai tyydytäänkö päivittämään vain esimerkiksi jonkin yhteisen varastotilan lukitus. 

Mitä tehdä, jos avain katoaa? 

Taloyhtiön yleisavaimen katoaminen tai joutuminen vääriin käsiin on kriisi niin pienessä kuin suuressa yhtiössä. Pitää toimia nopeasti turvallisuuden takaamiseksi. Kymmenien mekaanisten lukkojen uusiminen ja uusien avainten hankinta on melkoinen kustannus. Elektronisessa järjestelmässä kriisi ohitetaan nopeasti vähäisin kustannuksin. 

Entä jos yksittäisen huoneiston mekaaninen avain katoaa tai sen pelätään joutuneen vääriin käsiin? Kadonneella avaimella on pääsy taloyhtiön yhteisiin tiloihin. Riskit ja toimet harkitaan tapauskohtaisesti.  Esimerkiksi veneretkellä järveen pudonnut avainnippu tuskin aiheuttaa turvariskiä. 

Jos vaara väärinkäytöksiin sen sijaan on ilmeinen, mekaanisen avaimen kadottaneen asukkaan huoneiston lukko ja avaimet uusitaan. Tästä koituu asukkaalle muutaman sadan euron kustannukset. Avaimen kadottaneelta asukkaalta peritään yleensä vain hänen oveensa liittyvät kustannukset. 

Pahimmillaan kerrostaloyhtiön kymmenet mekaaniset lukot menevät vaihtoon taloyhtiön kustannuksella. Katoavat ja palauttamatta jääneet avaimet ovat etenkin sellaisten kerrostaloyhtiöiden riesa, joissa on paljon sijoitus- ja vuokra-asuntoja ja runsaasti vaihtuvuutta. Joissakin tapauksissa vakuutuksista voidaan saada korvauksia.  

Elektroninen lukitus helpottaa ja säästää

Nyrkkisäännön mukaan sähkömekaaninen olisi tullut halvemmaksi, jos mekaaniset lukot joudutaan vuosien varrella uusimaan kaksi kertaa esimerkiksi kadonneen huoneistoavaimen vuoksi. Pohdimme tarkemmin, mihin arvio perustuu. 

Sähkömekaanisen lukon ja avaimen valtuus on elektroninen. Eri avaimien valtuudet voidaan määritellä ja valtuuksia voidaan muuttaa erittäin joustavasti. Muutokset saadaan usein voimaan jopa lukkosepän paikan päällä käymättä. Hallintajärjestelmään verkossa liitettyjen lukkojen määritykset päivittyvät sekunnin murto-osassa etäkomennolla. 

Kadonnut tai vuokralaiselta palauttamatta jäänyt elektroninen avain voidaan yksinkertaisesti kuolettaa. Sama koskee huoltoyhtiön voimakasta yleisavainta. Ominaisuus vähentää huolia ja väärinkäytösten riskiä, helpottaa hallintaa ja säästää kustannuksia. 

Kuhunkin elektroniseen avaimeen ja sähkömekaaniseen lukkoon liitetyt oikeudet määritellään tarpeen mukaan: huoneiston oveen, saunatiloihin omalla saunavuorolla, ulkoiluvälinevarastoon tai taloyhtiön teknisiin tiloihin. Remonttityöntekijä pääsee vain remontoitaviin tiloihin ja siivooja siivottaviin tiloihin sovittuina työaikoina. 

Sähkömekaanisen lukon avaa esimerkiksi pieni läpyskä, luottokortin kokoinen kortti, matkapuhelin tai näppäilty numerokoodi. Jotkin elektroniset lukot tarvitsevat toimiakseen paristoja tai akuilla tarvittaessa varmistettua verkkovirtaa. Jos lukko liitetään verkkoon, se voidaan avata myös etäkomennolla. Esimerkiksi lähetti voi jättää tavarat lukittuun varastokoppiin. 

Mekaanisen tilalle tai täydennykseksi 

Sähkömekaaniset lukot Abloy Pulse ja Iloq S5 saavat tarvitsemansa käyttövoiman avaimen työntöliikkeestä. Avain muistuttaa perinteistä, mutta tarkkaan katsoen huomaa, että kaikki järjestelmän avaimet ovat fyysisesti samanlaisia. Ohjelmoitava valtuuselektroniikka piilottelee avaimen pään ”mötikässä”.  

Käyttöönotto on parhaimmillaan hyvin suoraviivaista: oven mekaaninen avainpesä korvataan sähkömekaanisella. Sähköjohdotuksia tai ulkoista sähkövirtaa ei peruslukkoon tarvita. Iloq S50:n avaimeksi käy myös matkapuhelin. Lukko pyydystää tarvitsemansa käyttövoimaan puhelimen radiosignaalista. 

Kaikkien ominaisuuksien ja hienouksien hyödyntämiseksi myös joihinkin Abloy Pulse ja Iloq S5 -järjestelmän lukkoihin ja osiin tarvitaan ulkoista sähkövirtaa, jonka saanti varmistetaan tarvittaessa akulla. Etähallintaan tarvitaan nettiyhteys. 

Omakotitalon, kerrostalon tai rivitalon huoneiston oven mekaanista lukkoa voi täydentää älylukolla. Elektroninen Yale Linus maksaa noin 300 euroa. Lukko toimii paristoilla, ja se avautuu älypuhelimen sovelluksella. Mekaaniset avaimet ja mekaaninen lukko toimivat kuten ennenkin.  

Kotimaiset valmistajat suosittuja

Suomessa kehitetyillä lukitusjärjestelmillä on hyvä maine, ja ne on suunniteltu kestämään maamme ankaraa ilmastoa. Tunnetuimmat kotimaiset valmistajat ovat Abloy, iLOQ ja Rollock. Tarjolla on sekä mekaanisia että sähkömekaanisia kotimaisia järjestelmiä. Molempia asennetaan sekä uusiin että saneerauskohteisiin. 

Sähkömekaaninen lukko maksaa noin 1,5–2 kertaa enemmän kuin mekaaninen. Järjestelmäkokonaisuuden kustannukset kuitenkin vaihtelevat tapauskohtaisesti.

Kalliimman hankintahinnan vastineeksi saadaan hienouksia, turvallisuutta ja joustavuutta. Lisäksi valmistajien mukaan sähkömekaanisen järjestelmän koko elinkaaren kustannukset ovat mekaanista huokeammat suurissa lukituskohteissa.  

 3 vinkkiä: Avain on arvoesine

  • Avaimeen tai avainnippuun ei pidä liittää yksilöivää tietoa, kuten osoitetta, nimeä tai auton rekisterinumeroa.
  • Riskit väärinkäytöksiin ovat vähäiset, jos avain tai avainnippu joutuu hukkaan etäällä kotoa eikä sitä voida liittää tiettyyn paikkaan tai henkilöön.
  • Riskit ovat oleellisesti suuremmat, jos avain katoaa kodin lähelle tai samalla kadoksiin tai varkaan käsiin päätyy esimerkiksi lompakko ja henkilötodistus. 

Tiesitkö? Lukon lokitiedot muodostavat henkilörekisterin

  • Elektroninen lukko säilöö tiedot siitä, milloin lukko avattiin ja millä avaimella. Tietoisuus lokista saattaa ennaltaehkäistä esimerkiksi ilkivaltaa.
  • Lukkoon tallentunut tieto avaimesta voidaan yhdistää henkilöön. Kertyvistä tiedoista muodostuu henkilörekisteri, jota koskevat tietosuojalain säännökset.
  • On perusteltava ja määriteltävä mihin tarkoitukseen tietoja kerätään, ja tietoja on säilytettävä turvallisesti. Lisäksi rekisterinpitäjän tulee laatia tietosuojalain mukainen rekisteriseloste jo ennen järjestelmän käyttöönottoa.
  • Usein taloyhtiö päätyy siihen, että tietoja tarvitaan erityisesti rikosten selvittämiseen. Tämä kirjataan rekisteriselosteeseen. Tällöin vain poliisi tai esitutkintaviranomainen saavat tarkastella lukkoihin kerääntynyttä tietoa. Yhtiökokous ei voi valtuuttaa esimerkiksi isännöintiä tutkimaan lokitietoja. 

Artikkelia varten haastateltu: Marko Hautala, Lukkokeskus

Vesa Ylä-Jääski

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti