veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Aiotko ostaa netistä käytetyn pyörän?

Aiotko ostaa netistä käytetyn pyörän?
9.5.2016

Polkupyörä

Käytettyjen polkupyörien kauppa käy kesän kynnyksellä vilkkaana netin kauppapaikoilla.

Käytettyä pyörää hankkiessa kannattaa olla tarkkana, sillä netissä kaupataan myös varastettuja polkupyöriä.

Vuonna 2015 poliisille ilmoitettiin 22 800 pyörävarkautta. Finanssialan Keskusliiton mukaan vakuutusyhtiöt maksoivat viime vuonna korvauksia noin 18 400 varastetusta polkupyörästä. Vuonna 2014 korvauksia maksettiin noin 17 200 pyörästä.

6 vinkkiä käytetyn pyörän ostajalle

  1. Vaadi myyjältä kuitti alkuperäisestä ostosta.
  2. Jos kuitti on kadonnut, pyydä myyjältä pyörän alkuperäisiä huolto-ohjeita. Varkaalla ei niitä hyvin todennäköisesti ole.
  3. Kysy, voitko maksaa pyörän pankkitilille. Varastettujen pyörien myyjät suosivat käteismaksua.
  4. Jos myynnillä on kiire, suhtaudu ilmoitukseen varauksella. Varastettu tavara halutaan yleensä saada nopeasti liikkeelle.
  5. Jos pyörässä on tuore maalipinta, kyseessä saattaa olla varastettu pyörä. On mahdollista, että varastetun pyörän väriä on haluttu vaihtaa, jotta pyörän jäljittäminen olisi vaikeampaa.
  6. Jos ostat varastetun pyörän, saatat syyllistyä kätkemisrikokseen. Lisäksi rahasi saattavat mennä hukkaan, sillä varastettu pyörä palautetaan sen alkuperäiselle omistajalle, jos se löydetään.

Lähde: If Vahinkovaluutusyhtiö

Viime vuoden alkupuolella useat hyvin samankaltaiset Jopojen myynti-ilmoitukset herättivät Ifin vakuutustutkijan huomion. Pienen selvitystyön jälkeen hän huomasi, että sama myyjä oli myynyt vajaan neljän kuukauden kuluessa 11 käytettyä Jopoa. Pyörät myytiin yksitellen, ja myyjä perusteli toivettaan nopeista kaupoista lähestyvällä muutolla.

”Jos sama kaveri myy useita käytettyjä pyöriä hyvin lyhyen ajan sisällä, alkavat hälytyskellot soida. Tästä myyjästä ilmoitettiin poliisille, mutta hän ei ollut suinkaan ensimmäinen tai viimeinen varastetun tavaran kauppias netissä”, Ifin tutkijatoimen päällikkö Jarmo Murtomäki sanoo.

Oma pyörä karkuteillä

Nettikirppareita kannattaa pitää silmällä, jos oma pyörä on varastettu. On hyvin mahdollista, että oma pyörä putkahtaa myyntiin jossain. Jos näin käy, ota yhteyttä poliisiin. Varastetun tavaran myyjän kanssa ei pidä neuvotella itse.

Jos oma pyörä tulee vastaan netissä, omistajan pitää pystyä todistamaan, että kyseinen pyörä on  hänen. Todisteeksi riittää yleensä yksityiskohtainen kuvaus pyörästä tai esimerkiksi kuva pyörän sarjanumerosta.

Paras pyörän lukko on kova kaarilukko, jolla rungon saa kiinni telineeseen. Finanssialan Keskusliitto ylläpitää listaa murtotestatuista polkupyöränlukoista. Varastettu pyörä korvataan yleensä kotivakuutuksesta. Korvaus on käytännössä pyörän arvo varastamishetkellä miinus omavastuu. 

Lue myös toimittaja Satu Alavalkaman blogi Vakuutitko fillarisi?

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.