veronmaksajat.fi

Vakuutitko fillarisi?

Satu Alavalkama

Koska sinulta viimeksi varastettiin polkupyörä? Minun hopeanharmaa Crescentini hävisi 90-luvun puolivälissä, kun jätin sen yöksi Tikkurilan aseman kupeeseen Vantaalla. Liekö joku myöhäinen baarista kotiinsa kulkija ollut ajokin tarpeessa. Osin voin syyttää itseäni, sillä lukitsin pyörän huonosti.

Tuolloin vakuutusyhtiöiden tietoon tuli noin 15 000 pyörävarkautta vuodessa. Viime vuosina varkaudet ovat lisääntyneet vauhdilla. Finanssialan Keskusliiton mukaan viime vuonna poliisille ilmoitettiin yli 20 000 pyörävarkautta. Tämä tarkoittaa, että joka päivä Suomessa varastetaan 50–60 polkupyörää.

Kuka kärsii varkaan aiheuttaman taloudellisen menetyksen? Usein hän on pyörän omistaja. Tämä johtuu siitä, että pyörän vakuutukseen ei paneuduta kovin huolellisesti. Monelle riittää tieto, että fillari sisältyy omaan kotivakuutukseen.

Kun vahinko sitten sattuu, vakuutuskorvaus saattaa yllättää pienuudellaan. Miksi?   

Siksi, että asiakas ei aina muista, että vakuutusyhtiö vähentää korvausmäärästä asiakkaan omavastuun, joka on vähintään 150–200 euroa. Lisäksi pyörän käyttöiästä lasketaan ikävähennys, joka voi haukata korvauksesta 10–30 prosenttia. Polkupyörän enimmäiskorvaus on myös usein pienempi kuin tavallisen koti-irtaimiston. Tämä johtuu siitä, että polkupyörä luokitellaan kodin ulkopuolella säilytettäväksi tavaraksi, joka on helpommin pitkäkyntisten ulottuvilla.

Toivottavasti olet hankkinut itsellesi laadukkaan polkupyörän, joka tuo arkeesi hyvää mieltä ja liikkumisen helppoutta. Voit parantaa ajokkisi korvausmäärää kotivakuutuksessa hankkimalla pyörälle lisävakuutuksen. Lisävakuutuksen saa sopuhinnalla, noin 17–30 euron vuosimaksulla.

Lisävakuutuskaan ei ole täydellinen turva. Pyörän rikkoutumisesta joudut usein itse kantamaan riskin. Varsinkin jos ajat pyörälläsi kilpaa, vakuutusyhtiö ei halua ryhtyä vastuunkantajaksi. Tämän ymmärtää hyvin, jos on seurannut pyöräkilpailuja, joissa useiden tuhansien eurojen arvoisilla menopeleillä rymistellään kivikoissa tai kolaroidaan vuoriston serpentiiniteillä. Jos ei omista sponsoreita, kannattaa ajella siivosti.

Lue vakuutusehdot tarkasti. Kun pyysin Taloustaito-lehdelle tarjoukset noin 5 000 euron arvoisen polkupyörän vakuuttamisesta, löysin suuria eroja vakuutusyhtiöiden ehdoista. Vertailin keskenään kuutta yhtiötä.

Vertailussa kattavimman kotivakuutusturvan 5 000 euron pyörälle tarjosi Fennia. Fennian kotivakuutus korvasi pyörän ilman lisävakuutuksia. Mikä parasta, myös pyörän rikkoontuminen tavallisessa arkiajossa korvattiin.

”Laajassa kotivakuutuksessamme ei korvata vahinkoa urheilu- ja harrastusvälineille, kun niitä käytetään tarkoitukseensa. Polkupyörien osalta rajoitus koskee pyöräkilpailuja ja niiden harjoittelua”, Fenniasta kerrottiin. 

Folksam ohjeisti, että arvokas pyörä tulee mainita erikseen kotivakuutuksen vakuutuskirjassa uushankintahintoineen. Tämä on hyvä neuvo.  Olipa pyöräsi kallis tai tavallinen, arkistoi siitä talteen myös valokuva ja kirjoita muistiin runkonumero. Näin sinulla on koolla dokumentit sekä vahinko- että rikosilmoituksen tekoon, jos ikävä varkaus osuu kohdalle.   

 

Satu Alavalkama on Taloustaidon toimittaja, jonka pyöriä majailee myös kerrostalokodissa

Lue juttu arvokkaan pyörän, taide-esineen ja soittimen vakuutuksista 18.5. ilmestyvästä Taloustaidosta.    

 polkupyörävarkaudet Taloustaidon Blogi

 

Kirjoittajasta

Satu Alavalkama on Taloustaidon toimittaja. Seuraa @alavalkamasa Twitterissä.