veronmaksajat.fi

Hyvin koulutettu, näin pysyt kiinni uraputkessa

Satu Alavalkama

Saisinko arvata, millainen ammattilainen olet? Oletko viiden viimeksi kuluneen vuoden aikana opiskellut ammattioppilaitoksessa esimerkiksi johtamista? Jos vastasit kyllä, veikkaisin että olet jo ennestäänkin hyvin koulutettu.

Tämä päätelmä perustuu opetushallinnon tilastopalvelun Vipunen.fi:n tietoihin. Niiden mukaan yli 40-vuotiaat, hyvin koulutetut ammattilaiset ovat enenevässä määrin löytämässä ammatillisen aikuiskoulutuksen urapolkunsa tueksi. Esimerkiksi johtamisen erikoisammattitutkinto ja lähiesimiestyön ammattitutkinto ovat suursuosikkeja. Niissä uusista yli 40-vuotiaista opiskelijoista lähes joka kolmas on suorittanut korkeakoulututkinnon.

Miksi maisteri istahtaa ammatillisen oppilaitoksen penkille – tai verkkotyöympäristöön? Siksi, että työelämän muutos vaatii uusia taitoja. Kun koneet hoitavat rutiinit, ihmiseltä vaaditaan luovuutta, ideoita ja onnistunutta vuorovaikutusta.

Ammatillisessa aikuiskoulutuksessa osaamisen hankkiminen on tehokasta. Siellä opiskelija voi opiskella vain sitä, mitä tarvitsee. Esimerkiksi tutkinnon osia tai vieläkin pienempiä kokonaisuuksia.

Opiskelu onnistuu myös työn ohella. Oppitunteja on iltaisinkin ja sähköiset harjoitukset voi palauttaa ajasta ja paikasta riippumatta.

Tämän testasin muutama vuosi sitten, kun suoritin audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinnon. Viimeiset harjoitukset ja lopputyön punnersin kokoon kesälomalla. Opituista asioista on ollut paljon hyötyä.

Kesällä moni ottaa etäisyyttä työhönsä ja pohtii uralleen uutta suuntaa. Rakkaan harrastuksen muuttaminen ammatiksi ei ole harvinaista. Tämä näkyy myös Vipunen.fi:n uusien opiskelijoiden tilastoissa. Esimerkiksi ratsastuksenopettajan ja kondiittorimestarin erikoisammattitutkinnot ovat pitkälle koulutettujen suosiossa.

Entä mikä olisi ala, joka työllistää varmimmin tulevaisuudessa? Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan perinteisiä kasvualoja ovat sosiaali- ja terveys-, tekniikka- ja kasvatusala. Nämä eivät maistereita tai kandidaatteja vielä merkittävästi houkuta: uusista opiskelijoista vasta vajaa kymmenisen prosenttia on pitkälle koulutettuja.

Nämä alat vetävät ammatilliseen aikuiskoulutukseen

Kolme hyvin koulutettujen suosikkia v. 2011-2015   

 Koulutusaste

 Satu Alavalkama on Taloustaidon toimittaja

Lue lisää aikuiskoulutuksesta, ammatin vaihtamisesta ja opintojen rahoittamisesta 16.8. ilmestyvästä painetusta Taloustaito-lehdestä (7/2017).

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoittajasta

Satu Alavalkama on Taloustaidon toimittaja. Seuraa @alavalkamasa Twitterissä.