veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Lukitse polkupyörä kahdella lukolla – kova kaarilukko hidastaa fillarivoroa

Lukitse polkupyörä kahdella lukolla – kova kaarilukko hidastaa fillarivoroa
30.5.2018

Pyöräilysesonki on nyt parhaimmillaan. Samaan aikaan urakoivat myös pyörävarkaat.

”Kun pysäköit pyörän, kahlitse se aina kiinteään esineeseen ja lukitse pyöräsi kahdella lukolla. Pyörän runkolukko estää pyörällä ajamisen. Kaarilukolla kiinnitettyä pyörää taas ei voi napata olalle ja kantaa pois", Finanssiala ry:n (FA:n) turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen opastaa.

Pyörä kiinnitetään kovalla kaarilukolla rungosta, ei esimerkiksi etupyörästä, joka on helppo irrottaa. ”Pyörää ei kannata liioin lukita kaarilukolla liian alhaalta, vaan ylempää, jolloin fillarivoro ei saa tuettua leikkureita maahan. Ylemmäksi kiinnitetyn kaarilukon katkaiseminen leikkurilla teettää paljon työtä ja vaatii melkoisia käsivoimia.”

Hyvän pyöränlukon tunnistaa muun muassa yhteispohjoismaisesta SBSC- tai norjalaisesta FG-merkinnästä. Joistakin lukoista saattaa löytyä myös Finanssiala ry:n aikaisemmin käyttämä kolmionmuotoinen logo.

Ennen lukko-ostoksia, kannattaa tutustua FA:n ylläpitämällä vahingontorjunta.fi-sivustolla julkaistuun listaan murtotestausta lukoista. ”Hentoiset vaijerit ja ketjut on helppo katkaista. Paras lukko on kova kaarilukko, jolla pyörän rungon saa kiinni telineeseen.”

Vakuutusyhtiöt eivät pidä erikseen listaa hyväksytyistä polkupyörän lukoista. Kun haet vakuutuskorvausta varastetusta pyörästä, yhtiöille riittää, että pyörä on lukittu. Jos pyöräsi on arvokas tai esimerkiksi kallis sähköpyörä, tarkista korvaako kotivakuutuksesi pyörävarkauden.

Ota uudesta pyörästä valokuva ja kuvaa myös keskiö, sillä siellä ovat pyörän tunnistamista helpottavat merkinnät ja numerosarjat. Pyörän runkoon kannattaa laittaa jokin yksilöllinen tunniste, esimerkiksi puhelinnumero tai päivämäärä ja nimikirjaimet.

Voroja kiinnostavat polkupyörien lisäksi myös pyörien osat – esimerkiksi pikakiinnityksellä kiinnitetyt eturenkaat ja pyörien istuimet. ”Jos pyörä tai sen osia varastetaan, kannattaa varkaudesta ilmoittaa aina poliisille, vaikka varastetusta pyörästä ei edes hakisi korvausta”, Aku Pänkäläinen muistuttaa.

Viime vuonna poliisille ilmoitettiin 20 300 pyörävarkautta.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.