veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Korona ei lannistanut asuntokauppaa – kirkonkylien kutsu kuuluu epäilyttävän voimakkaana

Korona ei lannistanut asuntokauppaa – kirkonkylien kutsu kuuluu epäilyttävän voimakkaana
2.11.2020

Asuntomarkkinat putosivat keväällä keskelle koronamyllerrystä, mutta toipuivat nopeasti. Vuoden kolmannella neljänneksellä asuntoja myytiin yli 20 000 kappaletta. Kiinteistönvälitysalan keskusliiton mukaan se on enemmän kuin kertaakaan viiden viime vuoden aikana.

Kauppa siis käy – ja ilmeisesti kävisi vielä paremmin, ellei myytävistä asunnoista olisi pulaa. Välittäjien mukaan myyntiin pannaan asuntoja nahkeasti. Se tuntuu oudolta – jos ostajia on liikkeellä paljon, luulisi, että myyjätkin innostuisivat ja kaupantekoketjut alkaisivat pian nopeutua. Ongelma kielii siitä, että kuluttajien luottamus talouteen ja tulevaan on edelleen heikko.

Koronaepidemia on synnyttänyt vilkkaan keskustelun siitä, onko tauti muuttanut ihmisten asumismieltymyksiä. Nyt kuulemma haaveillaan pois keskustoista, väljiin tiloihin ja puutarhoihin.

Kauppapaikka Oikotie teki lokakuussa verkkokyselyn, jonka mukaan 60 prosenttia suomalaisista ”haikailisi” nykyistä asuinpaikkaansa kauemmas keskustasta ja jopa asutuskeskuksistakin.

Lähes viidennes kyselyyn vastanneista yksilöi ihannekodikseen omakotitalon maaseudulla. Vielä heidän lisäkseen kahdeksan prosenttia sanoi ihannekotinsa olevan kirkonkylällä. Toisin sanoen vajaa kolmannes suomalaisista haluaisi maalle! Hyvästi, kaupungistumisen globaali megatrendi?

Onhan maaseudun nousulla spekuloitu ennenkin, mutta todellista näyttöä isosta muutoksesta ei toistaiseksi ole.

Koronan vuoksi lisääntynyt kotoilu ja osalla väestä etätyöt ovat panneet miettimään, olisiko mahdollista löytää entistä tilavampi koti. Mutta onko suuntaus kohti haja-asutusalueita ja onko se pysyvä? Aletaanko taudin pelossa paeta sankoin joukoin maaseutukyliin viljelemään omia perunoita?

Viime kuukausina asuntokaupan kasvua on vetänyt vanhaan tapaan pääkaupunkiseutu. Muutostuulia näkyy siinä, että kerrostaloasuntojen kauppa on viimevuotisella tasollaan, kun taas kaupan kasvu on kohdistunut erityisesti rivitaloasuntoihin ja omakotitaloihin. Lisäksi pääkaupunkiseudun kehyskuntien myynti kasvoi 15 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Asuntojen hinnat, kaksiot e/m2 Lähde: Kiinteistönvälitysalan keskusliitto KVKL Ry/KVKL-HSP-hintaseurantapalvelu

Ulla Simola

Rahat, verot, työ & eläke, koti