veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Kodinkoneiden energiamerkinnällä uudet tiukat vaatimukset – parhaita A-luokan laitteita vasta odotellaan

Kodinkoneiden energiamerkinnällä uudet tiukat vaatimukset – parhaita A-luokan laitteita vasta odotellaan
3.3.2021

Kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan energiamerkinnät uudistuivat maaliskuun alussa. Puna-vihreässä nuolimerkinnässä on palattu takaisin A–G-asteikolle, ja samalla energiatehokkuusvaatimukset ovat tiukentuneet.

EU:n energiamerkinnässä on palattu alkuperäiseen A:sta G:hen yltävään luokitteluun. A+/A++/A+++ -luokan merkinnät siirtyvät historiaan, ja A+++-luokan laitteet siirtyvät B- tai jopa E-luokkaan uudessa skaalauksessa.

Uudessa energiamerkinnässä on QR-koodi, jonka avulla saa lisätietoa tuotteesta. Kuva: Motiva

”Tämä voi olla hämmentävää, mutta on tärkeää muistaa, että tuotteen energiatehokkuus tai laatu ei ole huonontunut, vaan merkintä on uudelleenskaalattu. Markkinoilla ei ehkä vähään aikaan nähdäkään parhaan A-luokan laitteita, vaan niitä saadaan vasta laitteiden energiatehokkuuden parantuessa”, Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski sanoo tiedotteessa.

Neljä viidestä eurooppalaisesta kodinkonehankintaa tekevästä sanoo ottavansa energiamerkinnän huomioon ostopäätöksessään.

”Energiamerkintä- ja ekosuunnitteluvaatimukset ovat tehokkaasti parantaneet kotitalouksien energiatehokkuutta. Niiden avulla on saavutettu lähes puolet EU:n energiatehokkuustavoitteesta 2020”, yli-insinööri Johanna Kirkinen Energiavirastosta toteaa.

Uudet merkinnät heti käyttöön

Kodinkoneliikkeissä ja verkkokaupoissa uudet energiamerkinnät näkyvät heti ja viimeistään 18. maaliskuuta, jolloin vanhoja merkintöjä ei saa enää käyttää.

Energiamerkintä uudistuu ensimmäiseksi seuraavissa tuoteryhmissä:

  • jääkaapit, pakastimet, jääkaappi-pakastimet ja viinikaapit
  • astianpesukoneet
  • pyykinpesukoneet ja kuivaavat pyykinpesukoneet
  • televisiot ja elektroniset näytöt

Loput kodinkoneiden energiamerkinnät, esimerkiksi kuivausrummuille ja lämpöpumpuille, uudistuvat vuoteen 2025 mennessä, joten siihen saakka osassa laitteita on vielä plus-luokkia käytössä.

Lamppujen energiamerkintä uudistuu syyskuun alussa.

Energiamerkinnästä selviää energialuokan lisäksi monia muitakin laitteen käyttöön liittyviä laiteryhmäkohtaisia ominaisuuksia, kuten äänitaso, pesu- ja kuivaustulos.

Tuotetietojen selvittämistä varten merkintään on lisätty QR-koodi, joka johtaa Euroopan komission EPREL-tuotetietokantaan. Palvelu auttaa kuluttajia vertailemaan tuotteiden energiatehokkuutta ja ominaisuuksia. 

MIKÄ ENERGIAMERKINTÄ? EU:n energiamerkintä auttaa kuluttajia vertailemaan laitteiden energiankulutusta ja kannustaa yrityksiä kehittämään tuotteitaan energiatehokkaammiksi. Ensimmäisenä energiamerkinnän saivat kodin kylmäsäilytyslaitteet jo 25 vuotta sitten. Tämän jälkeen esimerkiksi jääkaappien sähkönkulutus on pienentynyt 60 prosenttia.

Samanaikaisesti energiamerkintöjen kanssa päivittyvät ekosuunnitteluasetukset, jotka ohjaavat laitteiden suunnittelua energia- ja materiaalitehokkuuden huomioivaan suuntaan.

Uudistus helpottaa laitteiden korjaamista, pidentää käyttöikää ja parantaa kierrätettävyyttä. Esimerkiksi kuluttajalaitteiden varaosia pitää olla saatavilla vielä useita vuosia senkin jälkeen, kun viimeinen mallia edustava laite on tuotu markkinoille.

Lisäksi asetus velvoittaa siihen, että laitteen osia voi vaihtaa yleisillä työkaluilla ilman, että laitetta tarvitsee hajottaa.

Ohjelmistopäivityksiä täytyy olla saatavilla 7–10 vuotta laitteiden markkinoille tulon jälkeen, jotta laitteiden käyttöä ei joutuisi lopettamaan ohjelmiston vanhenemisen takia.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti