veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Kodin sähköissä korjattavaa? Vältä nämä virheet

Kodin sähköissä korjattavaa? Vältä nämä virheet
10.8.2017

Sähkötyöt on syytä jättää ammattilaiselle, sillä itse tehdyissä asennuksissa piilee hengenvaara. Mitä tehdä, jos epäilee kodin sähköasennuksen olevan pielessä?

Jos kotona sulake palaa tai valaisimen lamppu pimenee, korjaustoimiin voi ryhtyä itse.

Myös muutamia muita pieniä sähkötöitä voi tehdä, jos osaa varmasti toimia oikein. Sallitut työt on listattu esimerkiksi Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin verkkosivuilla.

Ennen työkaluihin tarttumista kannattaa tarkistaa oikeat työtavat. Selkeät neuvot löytyvät vaikkapa Tukesin Kodin sähköoppaasta.

Ota remontiin rekisteröity urakoitsija

Hanki sähköremonttiin tai uudiskohteen sähkötyöt tekemään ammattilainen, jonka urakointilupa on kunnossa. Teetä suuresta urakasta aluksi sähkösuunnitelma sähkösuunnittelijalla. Urakan valmistuttua urakoitsijan tulee tehdä käyttöönottotarkastus ja laatia käyttöönottotarkastuspöytäkirja.

Sähkötöiden asianmukaisuutta selvitellään toisinaan myös Keskuskauppakamarin hyväksymän tavarantarkastajan avulla.

Tässä tavallisia Keskuskauppakamarin hyväksymän tavarantarkastajan huomaamia virheitä:

1. Älä asenna itse pistorasiaa! Pistorasioita asennellaan luvattomasti erityisesti vanhoissa pientaloissa ja kerrostaloasunnoissa, joissa rasioita on alkujaan vähän.

2. Maallikon sähköasennuksesta puuttuu usein maadoitus.

3. Ammattilaisen tyypillinen asennusvirhe on valaisimen asennus ilman riittävää tuuletustilaa. Näin valaisin lämpenee ja aiheuttaa palovaaran. Suurin vaara piilee väistyvissä halogeenilampuissa, mutta myös LED-valaisin vaatii tuuletustilan. Palovaaran lisäksi ylilämpeneminen kaventaa laitteen käyttöikää.

Mitä tehdä, jos sähkötyö on omasta mielestä väärin tehty ja vaarallinen?

  •   Irrota kaikki sähkölaitteet pistorasiasta ja lopeta pistorasian käyttö.
  •  Ota yhteys sähköurakoitsijaan, joka tekee asennuksen vaarattomaksi. Asennuksen tehnyt urakoitsija on korjausvelvollinen. Jos asentajasta ei ole tietoa, on kuntoonlaitto kustannettava itse.
  •  Sähkötöiden asianmukaisen asennuksen tarkastuksen voi tilata esimerkiksi Keskuskauppakamarin hyväksymältä tavarantarkastajalta (HTT).
  • Vakavissa virheissä ota suoraan yhteys Tukesiin ja tee tutkintapyyntö.

Lähde Keskuskauppakamari 25.7.2017

Muista: Kotivakuutus ei yleensä korvaa vahinkoa, joka on aiheutunut rakennukselle tai irtaimistolle suunnittelu-, asennus-, käsittely-, käyttö-, toimitus- tai työvirheen vuoksi!

Kodin sähköopas, Tukes

Mitä sähkötöitä voi tehdä itse? Tukes.fi

Tukesin rekisteri, hyväksytyt urakoitsijat

Satu Alavalkama

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti