veronmaksajat.fi

KOTI

Kesämökkeilystä iso lovi lompakkoon Savonlinnassa – kiinteistövero kouraisee ankarasti Kangasalla

Kesämökkeilystä iso lovi lompakkoon Savonlinnassa – kiinteistövero kouraisee ankarasti Kangasalla
6.6.2024

Kesämökkeilyn kustannuksissa on isot erot eri paikkakunnilla. Kaikkein kalleimmat kuntakohtaiset maksut ovat Savonlinnassa, Mikkelissä, Kangasalla, Kuopiossa ja Mäntyharjulla mökkeilevillä.

Kovimmin mökkeily käy kukkarolle Savonlinnassa, jossa vapaa-ajan asunnon ja tontin kiinteistöveroon, sähköön ja jätemaksuihin menee vuodessa 1 310 euroa.

Vertailun halvimmalla paikkakunnalla, Mustasaaressa, maksuihin menee yli puolet vähemmän, 627 euroa. Seuraavaksi halvimmat mökkikunnat ovat Oulu, Kouvola, Pori, Rovaniemi ja Kittilä.

Omakotiliiton kuudetta kertaa tekemässä vertailussa on mukana 24 suurinta mökkipaikkakuntaa, joissa on yhteensä noin 145 000 kesämökkiä eli vajaa kolmannes Suomen kesämökeistä. Niiden joukossa ovat tänä vuonna uusina kaupunkeina Jämsä, Kittilä, Mustasaari ja Uusikaupunki. 

Sähkömaksut lohkaisevat mökkeilijän kuluista suurimman osan, keskimäärin 56 prosenttia, todetaan tiedotteessa. Kiinteistöveroon menee 39 prosenttia ja jätehuoltoon 5 prosenttia maksuista.

Kalleimmat mökkeilykunnat ovat samalla niitä, joissa suomalaiset eniten mökkeilevät. Suomessa eniten mökkejä on Kuopiossa, toiseksi eniten Mikkelissä neljänneksi eniten Savonlinnassa.

Kallein vapaa-ajan rakennuksen ja tontin kiinteistövero on Kangasalla (678 €/vuosi), kun se Kittilässä on vain vajaan kolmasosan (209 €/vuosi).

Kalleimpia sähkömaksuja maksetaan puolestaan Savonlinnassa, Mikkelissä ja Mäntyharjulla (758 €/vuosi), halvimpia Mustasaaressa (329 €/vuosi). Sähkön selvästi suurin kuluerä kesäkäytössä olevilla mökeillä on sähkön siirron perusmaksu. 

Jätehuolto on mökkikunnista kalleinta Mikkelissä (75 €/vuosi), ja edullisinta Kangasalla (21 €/vuosi).

Kustannukset nousseet neljänneksen viidessä vuodessa

Yhteensä kunnalliset maksut ovat kohonneet suosituimmilla mökkipaikkakunnilla viiden vuoden aikana keskimäärin 25 prosenttia.

Kiinteistövero on noussut viidessä vuodessa keskimäärin noin 19 prosenttia, sähkömaksut 29 prosenttia ja jätemaksut 31 prosenttia. 

Viime vuoteen verrattuna kokonaiskulut ovat laskeneet puoli prosenttia, koska sähkön hinta on laskenut keskimäärin 7,6 prosenttia. Samalla sekä kiinteistövero että jätehuoltokulut ovat molemmat nousseet keskimäärin 10 prosenttia. Eniten nousua kokonaiskustannuksiin on tullut viime vuoteen verrattuna Ylöjärvellä, Mäntyharjulla ja Mikkelissä, eniten laskua puolestaan Pälkäneellä, Hämeenlinnassa ja Jämsässä. 

  • Vertailun laskennassa käytettiin esimerkkinä 50 m2:n kokoista ja 35 vuotta vanhaa puurakenteista vapaa-ajan asuntoa, jossa kerätään sekajäte, poltettava jäte tai vastaava, ja jossa biojäte kompostoidaan.
  • Vesimaksut jätettiin vertailun ulkopuolella, sillä valtaosassa mökkejä ei makseta vesimaksuja.
  • Mökki on 4 500 m2:n kokoisella omalla tontilla. Sähköä kuluu mökillä 1 000 kWh vuodessa, sulakekoko 3 x 25 A (yleissiirto).
  • Mökkiä käyttää neljä henkeä kesällä.
  • Selvityksen omakotiliitolle teki KTI Kiinteistötieto. 

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti