veronmaksajat.fi

KOTI

Ilmalämpöpumpun omistaja – huollata laite ajoissa, ehkäiset vahinkoja

Ilmalämpöpumpun omistaja – huollata laite ajoissa, ehkäiset vahinkoja
27.3.2024

Talven pakkasten jälkeen on hyvä hetki huoltaa ilmalämpöpumppu vahinkojen ehkäisemiseksi. Etenkin ensimmäistä kesää käytössä olevien pumppujen omistajien kannattaa tarkistaa, että kondenssivesi poistuu ongelmitta, kun pumpun vaihtaa viilennystoiminnolle.

”Ilmalämpöpumppu kannattaa huollattaa ammattilaisella vähintään kolmen vuoden välein vahinkojen ennaltaehkäisemiseksi ja käyttöiän pidentämiseksi”, sanoo Lähi-Tapiolan ennaltaehkäisypalvelujen kehityspäällikkö Jussi Riikonen tiedotteessa.

”Talven paukkupakkasilla ilmalämpöpumput olivat kovilla, ja pitkän lämmitysjakson jälkeen kevät on paras aika huollattaa pumppu ennen kesän helteitä. Pumppu on hyvä huollattaa myös, jos se on ollut talven yli käyttämättä esimerkiksi mökillä.”

Lähi-Tapiolan korvaustietojen mukaan ilmalämpöpumppujen yleisin vahinko on sisäinen rikkoutuminen tai toimintahäiriö, joiden keskivahinko on lähes tuhat euroa.

Viisi vinkkiä ilmalämpöpumpun vahinkojen ennaltaehkäisemiseen:

1. Puhdista sisäyksikön karkeasuodattimet. Suositus on tehdä puhdistus kerran kuukaudessa. Voit käyttää puhdistukseen imuria ja vesihuutelua.

2. Sisäyksikön suodattimet on syytä vaihtaa aika ajoin. Suositus on parin vuoden välein.

3. Ulkoyksikön ritilä on syytä puhdistaa säännöllisesti. Propelliin juuttuneet roskat ja oksat voivat vaurioittaa laitetta.

4. Varmista, että kondenssivesi pääsee poistoputkea pitkin pois. Jos vedenpoistossa on ongelmia, syy kannattaa selvittää ja korjata välittömästi.

5. Huollata laite ammattilaisella vähintään kolmen vuoden välein.

Vahinkoriskiä pienentää myös säännöllinen suodattimen peruspuhdistus, jonka voi tehdä itse imurin avulla. Pumppu kannattaa puhdistaa vähintään kerran kuukaudessa, sillä pölystä tukkeutunut suodatin heikentää pumpun tehoa. Myös ulkoyksikön ritilä on syytä puhdistaa säännöllisesti.

Jos on hankkinut ilmalämpöpumpun vasta kuluvan lämmityskauden aikana, kannattaa olla tarkkana myös siinä vaiheessa, kun pumpun vaihtaa viilennystoiminnolle.

”Viilennyskauden alussa kannattaa tarkistaa, että sisäyksikön kondenssivesi pääsee poistumaan esteettömästi ja sujuvasti. Mikäli vedenpoistossa on ongelmia ja pumppu valuttaa vettä lattialle, taustalla voi olla esimerkiksi liian loiva kaato tai tukos kondenssiveden poistoputkessa, ja silloin kannattaa ottaa yhteyttä korjaajaan. Jos vuoto jää huomaamatta, vahingot voivat kasvaa suuriksi”, sanoo Lähi-Tapiolan kotivakuutuksen kehityspäällikkö Timo Ekholm.

Jos taas on vasta aikeissa hankkia uuden ilmalämpöpumpun kesän viilennykset mielessä, kannattaa muistaa miettiä ulkoyksikön sijoituspaikka siten, että talvella katolta putoava lumi ei tipu sen päälle.

"Kun pumpun sijoittaa esimerkiksi talon päätyyn tai muuten suojaisaan paikkaan, säästyy paljolta harmilta, sillä kotivakuutus ei lähtökohtaisesti korvaa lumen putoamisesta aiheutuvia vaurioita", Riikonen sanoo.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti