veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Ilmalämpö­pumppu parvekkeelle? Asentamista ei saa kieltää kevein perustein

Ilmalämpö­pumppu parvekkeelle? Asentamista ei saa kieltää kevein perustein
27.5.2021

Taloyhtiöt ja osakkaat kiistelevät usein siitä, saako omalle parvekkeelle asentaa asuntoa viilentävän ilmalämpöpumpun. Lain tulkinta on ollut tähän asti selvästi taloyhtiön puolella, ja yhtiöillä on ollut käytännössä oikeus kieltää ilmalämpöpumpun asentaminen parvekkeille ilman perusteluja. 

Asiassa on nyt tapahtunut linjamuutos, joka on selkeästi osakkaan puolella. Korkein oikeus antoi viime viikolla ratkaisun yhtiön ja osakkaan välisessä ilmalämpöpumppukiistassa osakkaan hyväksi. Isännöintiliitto pitää korkeimman oikeuden tekemää tuoretta ratkaisua hyvänä asiana.

”Korkein oikeus linjasi ratkaisussaan, että osakkaalla oli oikeus asentaa ilmalämpöpumppu omalle parvekkeelleen, vaikka asennus edellytti yhtiön vastuulla olevan seinärakenteen poraamista. Nyt taloyhtiöt eivät voi enää ilman asianmukaisia perusteita kieltää tämän tyyppisiä muutostöitä parvekkeella”, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama sanoo tiedotteessa.  

Oikeus muutostöihin ei ole itsestäänselvyys

Tehty ratkaisu perustui siihen, että asunto ja parveke muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, vaikka niiden välissä on yhtiön vastuulle kuuluva ulkoseinä. Asennus ei liioin aiheuttanut kohtuutonta haittaa taloyhtiölle suhteessa osakkaan saamaan hyötyyn. Korkeimman oikeuden mukaan asennus oli tehty muun muassa huolellisesti ja hyvää rakennustapaa noudattaen, joten perusteita muutostyön kieltämiseen ei ollut. 

Korkeimman oikeuden ratkaisu ei jatkossakaan tarkoita, että osakkaan oikeus muutostöihin olisi itsestäänselvyys. Esimerkiksi parvekkeilla muutostyöoikeutta rajoittaa se, miten muutos vaikuttaa kiinteistön ulkonäköön tai taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluviin rakennuksen osiin.  

Jenni Valkama muistuttaa, että muutostyöstä aiheutuvia haittoja ja hyötyjä on harkittava aina tapauskohtaisesti. Taloyhtiöllä on edelleen mahdollisuus asettaa ehtoja tai jopa kieltää muutostyö, jos muutokset vaikuttavat esimerkiksi julkisivun ulkonäköön tai asentaminen ei ole teknisesti mahdollista rakennusta vahingoittamatta.  

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti