veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Danske Bank: Taloyhtiöiden vastikkeisiin huomattavia korotuksia keväällä

Danske Bank: Taloyhtiöiden vastikkeisiin huomattavia korotuksia keväällä
3.2.2023

Taloyhtiön osakkaan kannattaa varautua hoitovastikkeen 10–20 prosentin nousuun kevään yhtiökokouksessa. Pankin mukaan osa taloyhtiöistä lykkää vastikkeiden korottamista kevään yhtiökokoukseen, vaikka tarve käteiselle on suuri jo nyt.

Osa taloyhtiöistä on viivästyttänyt lainanlyhennyksiä saadakseen seuraavan vastike-erän. Taloyhtiöiden kasvaneet menot näkyvät myös perinteisesti vakaassa taloyhtiöiden talletustaseessa, joka supistui joulukuussa 14 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna. 

”Jos taloyhtiön tili on tyhjä, on tärkeää säästää tilille puskuria mahdollisia yllättäviä menoeriä varten”, sanoo Danske Bankin asunto-osakeyhtiöiden rahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu tiedotteessa. 

Tilastokeskuksen mukaan kiinteistöjen ylläpidon kustannukset nousivat viime vuoden heinä-syyskuussa 11,5 prosenttia. Kulueristä sähkön kustannukset kasvoivat 44,1 prosenttia ja lämmityskulut 14 prosenttia. Korjaukset kallistuivat 7,3 prosenttia.

Vuokratontilla olevien taloyhtiöiden kustannuksiin vaikuttaa myös elinkustannusindeksi, joka nostaa siihen sidottuja vuokria merkittävästi. Inflaatio oli viime vuonna 7 prosenttia.  

Roihu muistuttaa, että nykyisessä tilanteessa ei kuitenkaan kannata lykätä taloyhtiön tärkeitä remontteja. Ennakoiva kunnossapito kasvattaa taloyhtiön arvoa ja estää vahinkoja. 

”Kiinteistön kunnossapidossa aika ei paranna. Jos taloyhtiön putket vuotavat tai ikkunat vetävät nyt, niin kyllä ne vuotavat ja vetävät huomennakin.”

Roihu kannustaa osakkaita osallistumaan tänä keväänä taloyhtiön yhtiökokoukseen.   

Yhtiökokouksessa osakkaat päättävät muun muassa siitä, paikataanko talven alijäämä korotetulla vastikkeella vähitellen vai annetaanko taloyhtiölle valtakirja tarvittaessa periä kahden kuukauden ylimääräinen vastike.

Kysy ainakin nämä asiat yhtiökokouksessa  

  • Kuinka nousevat kustannukset on huomioitu budjetissa?  
  • Jos tulee yllättäviä kuluja, miten toimitaan? Onko esimerkiksi valtuutus ylimääräisten vastikkeiden keräämiseen? 
  • Kuinka usein yhtiössä seurataan budjetin toteutumista? 
  • Mitä käytännön toimia on tehty ja suunniteltu energian säästämiseksi? 
  • Miten tulevaisuuden korjaustarpeet on arvioitu? Mitä remontteja on tulossa 10 vuoden sisällä? 

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti