veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Asuntomarkkinoilla näkyvissä käänne parempaan – asunnot käyvät kaupaksi erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Turun alueella

Asuntomarkkinoilla näkyvissä käänne parempaan – asunnot käyvät kaupaksi erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Turun alueella
2.4.2019

Suomen Kiinteistönvälittäjien mukaan asuntokaupassa on näkyvissä käänne parempaan. Vuoden ensimmäinen neljännes lupailee hyvää.

”Suora korrelaatio talouden kehitykseen ja pörssikursseihin on nähtävissä ja tämä tuo nousua asuntokaupan kysyntään hitaamman vuodenvaihteen jälkeen”, sanoo Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg tiedotteessa.

Käänne parempaan näkyy etenkin pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Turun lähialueella. Positiivista virettä näkyy markkinaennusteen mukaan myös monissa pienemmissä kaupungeissa eri puolilla Suomea.

Pääkaupunkiseudulla kysynnässä on kuitenkin selviä eroja. Pohjois-Espoossa omakotitalojen kysyntä on laskenut, kun joukkoliikenneyhteydet ovat heikentyneet. Edullisemmat hinnat houkuttelevat pientalojen ostajia nyt Lohjalle ja Nummelaan. Helsingin lähiöiden suuret asunnot eivät käy yhtä hyvin kaupaksi kuin pienemmät. Vanhojen asuntojen kauppa on vilkasta Vantaalla.

Turun seudulla hyvää kysyntää ylläpitää teollisuuden positivinen vire. Kerrostalokauppa saattaa jopa lisääntyä tai käy vähintäänkin entiseen tahtiin. Etenkin osakehuoneistot Turun keskustassa kiinnostavat. 

Myös Tampereella ylivoimainen enemmistö välittäjistä uskoo hyvään kysyntään.

Asuntojen huonot vakuusarvot jarruttavat kauppaa pienillä paikkakunnilla. 

Loma-asunnon ostaja arvostaa laatua – lautamökit kelpaavat hyvän tontin etsijöille

Loma-asuntojen kysyntä on virinnyt tänä keväänä aiemmin kuin viime vuosina. Perinteiset mökkialueet rannikolla kasvukeskusten lähistöillä ovat edelleen suosittuja. Erityisesti etelä- ja lounaisrannikko sekä Savo ja Pohjois-Karjala ovat suosittuja.

Kesämökkien ostajat ovat nyt erittäin valikoiva. Lautamökki tai mummonmökki sisämaassa ei tällä hetkellä kiinnosta ostajia. Nyt halutaan hyvin varustettu jätevesilain vaatimuksin varusteltu loma-asunto.

Hyvilla paikoilla sijaitsevat vanhemmat huonompikuntoiset mökit ovat vaihtoehto niille, jotka etsivät hyvää tonttia uudelle rakennukselle.

Minna Petäinen

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.