veronmaksajat.fi

KOTI

Asuntomarkkinoiden elpymisessä kestää vielä

Asuntomarkkinoiden elpymisessä kestää vielä
24.4.2023

Asuntohinnat ovat nyt muutaman vuoden takaisella tasolla. Kunhan kauppa vilkastuu, hintatasokin alkaa elpyä, sanoo kiinteistönvälityksen ammattilainen Jussi Peltonen. Kovin pikaista muutosta hän ei odota.

Asuntokauppa hiljeni viime vuonna. Markkinoiden piristymistä ja patoutuneen kysynnän purkautumista odotellaan, mutta vielä mitään todellista käännettä ei ole nähty.

”Asuntokauppoja tehdään huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Tilanne vaihtelee alueittain. Joillain alueilla välittäjäkauppoja tehdään 40–60 prosenttia vähemmän”, kertoo Porvoon Habitan myyntijohtaja Jussi Peltonen.

Vuosien 2020–21 ”koronapiikki” näkyi asuntokaupan hurjana kiihtymisenä lähes kautta maan, joten alamäki on ollut jyrkkä.

Porvoossa pudotus on ollut jopa suurempi kuin Etelä-Suomessa yleisesti, sillä Porvoossa laskua edelsi keskimääräistä kovempi nousu. ”Täällä asuntoja tuli koronavuosina myyntiin paljon vähemmän kuin olisi ollut kysyntää. Siksi ostajat halusivat iskeä asuntoihin kiinni nopeammin kuin ennen, ja myös hinnat nousivat nopeasti.”

Koronan jälkeen tuli Ukrainan sota, energian ja muiden elinkustannusten hurja kallistuminen, reaalipalkkojen lasku ja korkojen nousu. Mikä on vaikuttanut eniten asuntomarkkinoihin?

”Varmaan näiden kaikkien summa, sillä lyhyessä ajassa on tapahtunut poikkeuksellisen paljon. Hyvä esimerkki on sähkön hinnan radikaali nousu, jollaista ei varmasti kukaan osannut kuvitella.”

Korkojen nousu toi epävarmuutta

Paluu arkeen näkyy myös hintatasossa. Asuntojen hinnat ovat yleisesti ottaen Suomessa laskeneet koronanousua edeltävälle, suunnilleen vuoden 2019 tasolle.

Näin on käynyt myös Porvoon alueella. Jussi Peltosen mukaan tilanne kuitenkin eroaa vuodesta 2019 siinä, että korkojen nousun vuoksi hintakehitys on ailahtelevampaa. Pitkään jatkuneen nollakoron aikaan asuntokaupoille lähdettiin rohkeasti. ”Ihmiset eivät pelänneet korkojen nousua, vaikka olihan se tiedossa, että korko ei voi loputtomiin olla nolla.”

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat koko maassa tämän vuoden helmikuussa 4,5–6 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna. Suurimmissa kaupungeissa hinnat nousivat helmikuussa aavistuksen tammikuusta. Se ei vielä lupaa käännettä.

Jussi Peltonen uskoo, että hintatason elpyminen ottaa aikansa. Vähitellen kauppa kuitenkin taas vilkastuu, ja samalla alkaa kertyä tuoretta vertailutietoa hinnoista. Se puolestaan antaa ostajille ja myyjille varmuutta, mikä on omiaan lisäämään kaupankäyntiä.

Markkina määrää hinnat, ja kun kauppa käy, yleensä hinnatkin jossain vaiheessa lähtevät nousuun.

”Nyt ei vielä olla varsinaisesti elpymisvaiheessa, mutta hintataso, jolla myyntiin tulevat asunnot menevät kaupaksi, alkaa jo löytyä”, Jussi Peltonen kuvailee markkinatilannetta.

Onko asuntoaan myyvien ollut vaikea hyväksyä sitä, että hinnat ovat laskeneet?

”Onhan se hankala tilanne, jos esimerkiksi on ostanut kovempaan markkinahintaan asunnon eikä nyt saakaan asunnosta sitä, mitä siitä on maksanut. Kyllä kirpaisee, kun se omalle lompakolle sattuu.”

”Jos toisaalta on vaihtamassa asuntoa, yhtä lailla hintataso on laskenut siinä ostettavassakin asunnossa”, Jussi Peltonen muistuttaa.

Markkinamuutokset eivät hätkäytä - ammattilaiselle riittää töitä

Kiinteistönvälittäjän työ vaihtelee suhdanteiden mukaan enemmän kuin monen muun. Ankarina aikoina osa välittäjistä siirtyykin muihin töihin.

Jussi Peltonen on työskennellyt alalla jo 18 vuotta ja suhtautuu tyynesti meneillään oleviin markkinamuutoksiin. ”Olen nähnyt vastaavantyyppisiä muutoksia ennenkin, vaikka en yhtä jyrkkinä. Mutta kyllä ammattilaiselle riittää aina töitä, suomalaisten asunnonhankinnan tarve ei häviä mihinkään.”

Sitkeyttä ja kärsivällisyyttä välittäjältä kuitenkin vaaditaan, sillä vaikka välittäjä tekisi miten pitkää päivää, hän tienaa vasta, kun kauppoja syntyy.

Vaikka perustyö on samanlaista kaikissa markkinatilanteissa, painopiste-eroja on. ”Nykyisenkaltaisessa tilanteessa korostuu esimerkiksi välittäjän ammattitaito siinä, että ostaja ja myyjä löytävät toisensa.”

Porvoo on välittäjälle omanlaisensa työmaa. Vanha kaupunki on erikoisuus, mutta Jussi Peltonen kiittelee myös Porvoon kaupunkikehitystä. Jokiranta kasvaa ja uusia asuntoalueita syntyy. ”Asuntokantaa on tosi vanhasta ja vanhasta uuteen ja ihan uuteen. Vaihtoehtoja löytyy.”

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti