veronmaksajat.fi

KOTI

Asuntohinnat laskussa – joko asp-säästäjät ovat liikkeellä?

Asuntohinnat laskussa – joko asp-säästäjät  ovat liikkeellä?
17.1.2023

Asuntokaupat vähenivät syyskauden lopulla huomattavasti.

Joulunalusaikaan kaupankäynti perinteisesti hiljenee, mutta nyt ei ollut kysymys vain siitä. Hintojen ja korkojen nousu, kuluttajien ostovoiman heikkeneminen, energiakriisi, sota, ennusteet talouden taantumasta ‒ tunnelmat eivät todellakaan kannustaneet ihmisiä asuntokaupan kaltaisiin isoihin investointeihin.

Uusien ja käytettyjen asuntojen kauppamäärät 1/2021-11/2022 Lähde: Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL

Asuntojen hinnat ovat kääntyneet laskuun. ”Keskimäärin hinnat saattavat laskea ehkä reilut 5 prosenttia. Pudotus voi olla suurempi kasvukeskuksissa, joissa hintojen nousukin on ollut keskimääräistä kovempaa”, arvioi Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala.

Samansuuntaisia ennusteita on nähty enemmänkin. Esimerkiksi OP Ryhmä arvelee laskua tulevan tänä vuonna keskimäärin 4‒6 prosenttia, pääkaupunkiseudulla 5‒7 prosenttia.

Romahduksia ei kuitenkaan odoteta. ”Asuntomarkkinoilla tyypillistä on, että kaupankäyntimäärä joustaa enemmän kuin hinnat. Jos asunnosta ei saada haluttua hintaa, ei sitten vaan myydä”, Timo Vesala sanoo.

Tämä näkyy myös Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n jäsenkyselyssä. Toimitusjohtaja Jussi Mannerbergin mukaan vastauksissa nousi selvästi esiin, että monet myyjät eivät ole vielä olleet valmiita neuvottelemaan hintoja alaspäin.

 Asuntojen hinnat, kaksiot e/m2 Lähde: Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL Ry/ KVKL-HSP-hintaseurantapalvelu

Mutta jos vanhat merkit pitävät paikkansa, vähitellen hintataso laskee ja tilanne kypsyy ostajan markkinoiksi. Suurimpia hyötyjiä voivat silloin olla ensiasunnon ostajat.

Ehkä esimerkiksi asp-säästäjät jo vilkuilevatkin tarjontaa sillä silmällä. Valtiokonttorin tilaston mukaan asp-lainojen lukumäärä oli jo syyskuun lopussa noussut lähelle edellisvuotista. Asp-talletusten euromäärä puolestaan ylitti vuoden 2021 lukeman.

Asp-lainoja oli viime vuonna nostettu jo syyskuun loppuun mennessä lähes yhtä paljon kuin koko vuonna 2021. Lähde: Valtiokonttori

Jos asp-säästöt ovat koossa ja oma talous kunnossa, asuntokauppa ei liene ihan huono ajatus tässä tilanteessa. Asp-talletuksen edut ovat monessa suhteessa hyvät, mutta yleiseen, nousevaan korkotasoon nähden asp-korkoedut kutistuvat vähitellen kuin pyyt maailmanlopun edellä. Eikä inflaatio sääli aspilaistakaan.

Tietenkin on mahdollista, että huomenna/ensi vuonna/viiden vuoden kuluttua tilanne olisi suotuisampi. Se riski pitää aina ottaa huomioon.

Ulla Simola

Mikä asp?

  • Asp-säästäjäksi voi ryhtyä 15–44-vuotias, joka ei ole aiemmin omistanut asuntoa.
  • Kun asunnon hankintahinnasta on säästetty vähintään 10 prosenttia, pankki voi myöntää asp-lainan.
  • Enimmäistalletusmäärä (vuosineljänneksittäin) määrä nousee huhtikuun alussa 3 000 eurosta 4 500 euroon.
  • Aviopuolisoiden tavoin myös avopuolisot voivat avata asp-tilin, vaikka toinen puoliso on täyttänyt 45 vuotta, jos heillä on yhteinen lapsi.
  • Jos asp-säästäjillä on ollut yhteinen asp-tili ja he haluavat ottaa yhteisen asp-lainan, lainan enimmäismäärä lasketaan asp-tilin säästöjen perusteella (säästöt kertaa yhdeksän). Lainan määrä voi olla 50 prosenttia suurempi, kuin kuntakohtainen enimmäismäärä.

    Lisätietoa asp-säästämisestä saa pankeista ja Valtiokonttorin verkkosivuilta.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti