veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Airbnb, kodin lyhytaikainen vuokraus? Soita ensin vakuutusyhtiöön

Airbnb, kodin lyhytaikainen vuokraus? Soita ensin vakuutusyhtiöön
15.7.2019

Oletko aikeissa vuokrata kotiasi matkailijoille? Kotivakuutus antaa hyvän perusturvan kodin lyhytaikaiseen vuokraukseen ja Airbnb-vuokraukseen, mutta pari asiaa kannattaa tarkistaa.

Omaa kalustettua kotiaan vuokratessa joutuu miettimään riskejä, kuten millaisia tavaroita kannattaa jättää esille tai uskaltaako tilapäisen vuokralaisen antaa käyttää sähkökiuasta tai takkaa. Millaisia vahinkoja voisi sattua ja mitä vakuutus kattaa?

Asuntoja lyhytaikaiseen käyttöön ympäri maailmaa välittävä Airbnb-palvelu kannustaa luottamaan. Palvelu myös lupaa jokaiselle sen kautta tehtävälle varaukselle miljoonan dollarin omaisuusvahinkovakuutuksen ja samansuuruisen tapaturmavakuutuksen. Vuokrauksen turvallisuutta varmistetaan myös tunnistamalla palvelun käyttäjät ja pitämällä vuokraukseen liittyvä viestintä ja maksuliikenne palvelun sisällä.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fineen ei vakuutusasiantuntija Hanna Salon mukaan ole juurikaan tullut kyselyjä Airbnb-vieraiden aiheuttamista vahingoista.

”On kuitenkin hyvä muistaa, että jos vahinko sattuu, ulkomaisesta palvelusta ei apua saa välttämättä suomeksi ja asiointikin tapahtuu muualla. Ennen vuokrausta on hyvä tarkistaa, millaista turvaa vuokraukseen on saatavissa ja mitä asiakkailta edellytetään”, Salo neuvoo.

”Lyhytaikaisen vuokrauksen yhteydessä sattuneita vahinkotapauksia tulee vahinkokäsittelyssä vastaan säännöllisesti, mutta suurta kasvua ei ole nähtävissä”, sanoo omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Henrik Rantanen If-vakuutusyhtiöstä.

”Se, että Airbnb-vuokrauksessa täytyy tunnistautua eikä asunnosta voi lähteä anonyymisti, varmasti auttaa. Ehkä enemmän ongelmia on ollut siitä, että asunnossa ei ole siivottu kunnolla”, kertoo puolestaan kehityspäällikkö Anu Paavilainen Lähi-Tapiolasta.  

Omavastuu saattaa kasvaa

Hanna Salon ohje omaa asuntoa tilapäisesti ja lyhytaikaisesti vuokraavalle on, että kannattaa ottaa mahdollisimman laaja kotivakuutus. Ennen vuokrausta kannattaa myös ottaa yhteyttä omaan vakuutusyhtiöön ja varmistaa, mitä kotivakuutus kattaa ja tarvittaisiinko vakuutusturvaan jotakin lisää. Vakuutusyhtiönkin on hyvä tietää etukäteen asiasta.

”Vuokrauskäytöstä tulee ilmoittaa etukäteen vakuutusyhtiöön, muutoin vahinkotilanteessa peritään kaksinkertainen omavastuu”, neuvoo Henrik Rantanen.

Jos majoittaa vieraita omassa kerrostalokodissaan tilapäisesti, on niin irtaimisto kuin huoneiston kiinteät sisäpinnatkin vakuutettu voimassa olevalla kotivakuutuksella. Kotivakuutuksesta voidaan korvata vahinkoja turvatason mukaisesti, esimerkiksi äkillisiä ja ennalta-arvaamattomia rikkoutumisia sekä palo- tai vuotovahinkoja.

Autonkin voi antaa vieraansa käyttöön, sillä liikenne- ja kaskovakuutus on autokohtainen riippumatta siitä, kuka sillä ajaa. Rantasen mukaan omavastuu on silloin korotettu ja vakuutusehdoissa on erityisehtoja ja suojeluohjeita vuokraamistilanteisiin.

Huolimattomuutta ei hyvitetä

Tilapäisen vuokralaisen viihtyvyyttä voi lisätä antamalla tämän käyttää vaikkapa harrastusvälineitä.

Tavaroista on kuitenkin pidettävä huolta ja jos käyttöön on annettu esimerkiksi irtaimistoon laskettava vanha soutuvene tai polkupyörä, on muistettava sen lukitseminen. Kalliimmat esineet on syytä vakuuttaa erikseen.

Paavilainen muistuttaa, että vuokralaisen aiheuttamia tahallisia tekoja tai ilkivaltaa huoneistolle kotivakuutus ei korvaa. Nämä voidaan kattaa erillisellä vakuutuksella.

Varkaudet korvataan vain, jos omaisuutta varastetaan lukitusta tilasta.

”Jos asuntoon luvalla päästetty henkilö vie mukanaan Aalto-vaasin, mikään vakuutus ei tällaista korvaa”, Anu Paavilainen toteaa. 

Airbnb-palvelussa onkin nykyään vuokrattavana myös asuntoja, joissa esineitä on hinnoiteltu ja ne ovat ostettavissa mukaan.

Kotivakuutus suojaa omaisuutta hyvin silloin, kun vuokrattavana on asunto, joka on omassa käytössä. Silloin, kun vuokrattava kohde on sijoitusasunto, joku muu kuin omistajan vakituinen asunto tai hänen omassa käytössään oleva kesämökki, vuokraustoimintaan on kehitetty paremmin sopivia vakuutuksia. 

Muista nämä, jos vuokraat kotiasi

  • Tarkista vakuutusturvasi kattavuus.
  • Hanki mahdollisimman laaja kotivakuutus.
  • Ilmoita vuokrauskäytöstä kotivakuutusyhtiöösi etukäteen.
  • Mieti tarkkaan, mitä tavaroita pidät vapaasti vuokravieraiden ulottuvilla.
  • Varkaudet korvataan vain, jos omaisuutta varastetaan lukitusta tilasta.

 Marja Lammi 

Rahat, verot, työ & eläke, koti