veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Ovatko oman asuntosi osakekirjat tallessa?

Ovatko oman asuntosi osakekirjat tallessa?
29.3.2016

Asunnon osakekirjat kannattaa säilyttää huolellisesti, sillä uusien osakekirjojen hankkiminen maksaa. Säilytyspulmista päästään sitten, kun asunto-osakkeet muuttuvat sähköisiksi.

Kun on asuntolainaa makseltavana, ei asunnon osakekirjoista yleensä tarvitse kantaa huolta: ne ovat visusti tallessa pankissa asuntolainan vakuutena.

Lainanmaksun loputtua osakekirjoille täytyy taas löytää säilytyspaikka.

Osakekirjat ovat arvopapereita, joista täytyy pitää hyvää huolta. Mutta mihin ne olisi viisasta varastoida?

Pankin tallelokero on turvallisin paikka, mutta se maksaa. Sitä paitsi lokeroista on pulaa. Kaikilla pankeilla ei ole lokeroita lainkaan.

Useimmat säilyttänevät asunto-osakekirjoja kotonaan samalla tavalla kuin mahdollisia muita arvopapereitaan.

Hävinneet osakkeet täytyy kuolettaa

Vaikka olisi huolellinen, joskus papereiden kanssa voi käydä huonosti. Jos osakekirjat katoavat, tuhoutuvat tai vaikka varastetaan, tilalle voi hankkia uudet.

”Asunto-osakeyhtiön on pidettävä osakeluetteloa, josta näkyy, ketkä ovat osakkeiden omistajia”, Suomen Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kertoo. Käytännössä osakeluetteloa hoitaa yleensä yhtiön isännöitsijä.

Tieto omistuksesta siis löytyy, vaikka osakekirjoja ei enää olisi.

Uusien osakekirjojen hankinta aloitetaan hakemalla kadonneiden tai tuhoutuneiden osakekirjojen kuolettamista käräjäoikeudelta. Hakemuksessa pitää perustella, miksi kuoletusta haetaan. Lisäksi pitää osoittaa luotettavasti, että kuoletuksen hakija on sama henkilö, joka on merkitty osakeluetteloon. Se osoitetaan isännöitsijäntodistuksella.

Uudet osakekirjat turvapainosta

Kuolettamisen jälkeen hankitaan uudet osakekirjat.

Periaatteessa on yhä mahdollista, että hyvin vanhassa yhtiössä osakekirjat ovat vesileimatulle paperille itse kirjoitettuja. ”Pankit eivät kuitenkaan enää välttämättä hyväksy tällaisia papereita lainan vakuudeksi”, Kristel Pynnönen sanoo.

”Vaikka laki ei velvoita asunto-osakeyhtiöitä painattamaan osakekirjojaan turvapainossa, käytännössä sitä suositellaan – eikä pelkästään pankkien vuoksi. Turvapaino vaatii tarkat selvitykset osakkeista ja niiden omistuksesta ennen kuin osakekirjat painetaan. Onhan prosessi silloin turvallisuudeltaan aivan toista verrattuna siihen, että isännöitsijä laatii osakekirjat tekstinkäsittelyohjelmalla, printtaa ne tulostimesta ja vie hallituksen allekirjoitettavaksi.”

Uusien osakkeiden hankkimiselle tulee hintaa. Kuolettaminen käräjäoikeudessa maksaa 250 euroa. Osakkeiden painattaminen turvapainossa voi maksaa painopaikasta ja osakekirjojen määrästä riippuen esimerkiksi 200-600 euroa. Turvapainoja on Suomessa kaksi, Gemalto Oy ja Hansaprint Oy.

Ei ole yleistä, että asunto-osakeyhtiöiden osakkaat hukkaisivat osakekirjojaan. Sen sijaan kuolinpesissä perilliset eivät aina löydä kaikkia tarvittavia papereita vainajan jäämistöstä. Silloin perillisten pitää kuolettaa kadoksiin jääneet asunto-osakekirjat ja painattaa tilalle uudet. 

Ilman osakekirjoja asuntoa ei asuntoa voi myydä tai käyttää vakuutena.

Sähköinen rekisteri kolmessa vuodessa?

Uudetkin asunto-osakekirjat ovat vielä nykyään paperisia, mutta siirtymistä sähköiseen asunto-osakerekisteriin aletaan valmistella tänä vuonna. Maan hallitus on varannut valmisteluun määrärahaa.

”Tavoitteena on, että sähköinen asunto-osakerekisteri olisi käyttövalmis vuonna 2019”, Kristel Pynnönen kertoo.

Suomessa on yli 85 000 taloyhtiötä ja niissä noin 1,5 miljoonaa asunto-osakkeenomistajaa, joten miljoonia osakekirjoja pitää sen jälkeen muuttaa sähköiseen muotoon.

Mitään täysin uutta järjestelmää valmistelijoiden ei välttämättä tarvitse keksiä. Asunto-osakkeiden rekisteri voisi olla samankaltainen kuin sähköinen arvo-osuusjärjestelmä, jossa muun muassa kaikki pörssiyhtiöt ovat. Niissä arvo-osuus vastaa nyt entisajan osakekirjaa.

Selvitettävää on kuitenkin vielä paljon. ”On esimerkiksi mietittävä, miten isännöitsijät ja muut taloyhtiön edustajat pääsevät käyttämään osakeluetteloiden tietoja rekisteristä. He tarvitsevat niitä jatkuvasti”, Kristel Pynnönen sanoo.

Läheskään kaikilla asunnonomistajilla ei ennestään ole arvo-osuustiliä. Kiinteistöliitossa on laskettu, että asunto-osakkeiden siirtäminen arvo-osuuksiksi vaatisi 500 000-600 000 uuden arvo-osuustilin avaamista Arvopaperikeskukseen tai pankkeihin.

Muutokselle tulee väkisinkin hintaa, mutta paljonko – sitä ei vielä tiedetä. Kiinteistöliiton mielestä paras tapa kattaa sähköistämisen kustannukset olisi periä maksu osakkeiden omistajanvaihdoksen yhteydessä.

Myös kiinteistöjen pantit sähköisiksi

Sähköistymistä pyritään nyt vauhdittamaan myös kiinteistöpuolella, kertoo lakimies Antti Laitila Finanssialan Keskusliitosta. Helmikuussa hallitus antoi eduskunnalle esityksen laista, jonka tavoitteena on kokonaan sähköistää panttikirjat kiinteistövakuudellisissa luotoissa.

Esityksen mukaan vuoden 2017 puolivälistä lukien kaikki uudet panttikirjat annettaisiin aina sähköisinä. Vuoden 2020 alusta lukien vanhoja paperisia panttikirjoja ei voisi enää käyttää uuden luoton vakuutena.

Muutos koskee myös niitä, joilla jo on kiinteistö, esimerkiksi omakotitalo tai mökki, luoton vakuutena pankissa. ”Pankki voi muuntaa hallussaan olevat panttikirjat sähköisiksi. Pankin asiakkaalta muutos ei kuitenkaan edellytä toimenpiteitä”, Antti Laitila sanoo. 

Ulla Simola

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.