veronmaksajat.fi

KOTI

Henkivakuutus pariturvana käy sopuisalle parille

Henkivakuutus pariturvana käy sopuisalle parille
19.2.2016

Moni asuntolainan raskauttama pariskunta ottaa henkivakuutuksen pariturvana. Se on yksilöllisiä vakuutuksia edullisempi vaihtoehto, mutta eripuraisille sitä ei voi suositella.

Pariturva Kuva. Vastavalo

Useimmista vakuutusyhtiöistä riskihenkivakuutuksen voi ottaa pariturvana.

Se tarkoittaa kahden hengen vakuutusta, josta kuolemantapaussumma maksetaan, kun ensimmäinen vakuutetuista kuolee. Jos vakuutetut kuolevat yhtä aikaa, summa maksetaan puoliksi kummankin edunsaajille.

Pariturvalla vakuutetaan kaksi henkeä toisen kuolemaan saakka. Sen maksut ovat edullisemmat kuin kahden erillisen riskihenkivakuutuksen.

”Tavallisesti pariturvan ja yleensäkin riskihenkivakuutuksen ottavat alaikäisten vanhemmat, joilla on lainaa”, kertoo asiantuntija Marjo Ylönen FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta.

Jos siis Mikko ja Maija valitsevat pariturvan 60 000 euron vakuutussummalle ja kumpikin merkitsee edunsaajaksi perheen tyttären Marjan, tämä saa 60 000 euroa, kun toinen vanhemmista kuolee. Jos Mikko ja Maija menehtyvät yhtä aikaa, Marja saa 30 000 euroa kummastakin vanhemmasta.

Mikäli sekä Mikolla että Maijalla olisi erillinen henkivakuutus 60 000 eurolle ja he kuolisivat yhtä aikaa, Marja saisi summan molemmista vakuutuksista, yhteensä 120 000 euroa.

Kun toinen pariturvalla vakuutetuista on kuollut, vakuutus yleensä päättyy. Eloon jäänyt osapuoli voi ottaa itselleen yksilöllisen riskihenkivakuutuksen ilman uutta terveysselvitystä. Etu on tärkeä, jos terveys on alkuperäisen sopimuksen jälkeen heikentynyt. Tavallisesti vakuutusyhtiöt vaativat terveysselvityksen jokaiselta uuden henkivakuutuksen ottajalta.

Joissakin yhtiöissä eloon jääneen vakuutus jatkuu automaattisesti.  

Oletko vakuutuksenottaja vai vakuutettu?

Pariturvaa ei pidä rynnätä suin päin sopimaan, vaikka yksilöllistä edullisemmat vakuutusmaksut houkuttelevatkin. Sopimuksessa toinen on yleensä vakuutuksenottaja ja toinen vakuutettu. Koska vakuutuksenottaja omistaa vakuutuksen, hänellä on oikeus määrätä siitä.

”Jos pariskunnalle tulee avioero tai vakuutetut riitaantuvat muuten, toiselle voi tulla ikäviä yllätyksiä. Nämä asiat on otettava huomioon”, Marjo Ylönen tähdentää.

Tammikuun Taloustaidossa julkaistu artikkeli Pariturva käy sopuisalle parille ja esimerkit henkivakuutuksista on luettavissa kokonaan näköislehdessä. Näköislehteen pääsee käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnuksia, voit hankkia ne täyttämällä nettilomakkeen

Hanna Lehto-Isokoski

Rahat, verot, työ & eläke, koti