veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Näpit irti työeläkevaroista

Teemu Lehtinen

Maksajan asialla

Teemu Lehtinen on Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja. Seuraa Twitterissä @TeemuTLehtinen

Yksi Suomen julkisen talouden parhaista innovaatioista on työeläkejärjestelmä.

Ainakin se on selvästi fiskaalisesti vastuullisin. Rahoituksen kestävyydestä kannetaan huolta ylisukupolvisesti, ja rahaa pannaan tarvittaessa syrjään vuosikymmentenkin päästä häämöttävää tarvetta varten.

Samaa ei voi valitettavasti sanoa valtion taloudenpidosta, monista kunnista nyt puhumattakaan.

Sitäkin huolestuttavampaa on, jos valtion alijäämäisestä taloudesta neljäksi vuodeksi vastuuseen laitetut poliitikot alkavat hamuilla työeläkevarojen perään.

* * *

Työeläkejärjestelmä on rahoituksellisesti esimerkillinen monessa suhteessa.

Systeemiin ei tule rahaa muuten kuin palkansaajien ja heidän työnantajiensa työeläkemaksuista sekä kertyneen varallisuuden tuotoista.

Järjestelmä on siis fiskaalisesti suljettu. Kantava ja eläkemaksujen maksajille ymmärrettävä periaate on, että palkkoihin suoraan suhteutetuilla maksuilla kerrytetään eläkettä. Näiden välillä on siksi oltava mahdollisimman yksiselitteinen kytkentä.

Työnantajan ja työntekijän maksamat työeläkemaksut ovat yhteensä keskimäärin 24,4 prosenttia suhteessa palkkaan.

Jotta näin mittava veroluonteinen ja suoraan palkkaan suhteutettu maksu voidaan jatkuvasti perustella maksajille, tarvitaan erityisen paljon pitkäjänteistä luottamusta järjestelmän perusrakenteiden kestävyyteen.

Maksajan on voitava luottaa siihen, että nyt maksettavilla työeläkemaksuilla kertyy konkreettista toimeentuloa ehkä vuosikymmentenkin päästä häämöttäville eläkevuosille.

* * *

Työeläkejärjestelmä on mittava sukupolvien välinen ketjukirje, jota ei voi päästää yhdenkään sukupolven kohdalla katkeamaan. Muuten koko järjestelmän oikeutus ja uskottavuus horjuisi vaarallisesti.

Viime aikoina on ollut nähtävissä huolestuttavia merkkejä siitä, että monien nuorten luottamus tuleviin työeläkkeisiin toimeentulon turvaajana on vähäinen.

Osittain tällainen varovaisuus on tietysti ihan järkevää. On sinänsä hyvä, että nuoret säästävät itsekin, eivätkä ainoastaan turvaudu yhteiskunnan lakisääteisiin järjestelmiin.

Työeläkkeen on kuitenkin oltava uskottava osa tulevaisuuden toimeentuloa, jotta sukupolvien ketjukirje pysyy ehjänä ja kaikkien sukupolvien halu osallistua rahoitukseen vahvana.

* * *

Tähän herkkään asetelmaan sopii harvinaisen huonosti lyhytjänteinen politikointi työeläkkeillä.

Jos työeläkkeet sekoitetaan lukuisiin sosiaalisin perustein määräytyviin tulonsiirtoihin, menevät puurot ja vellit pahemman kerran sekaisin.

Kansaneläkkeet ovat tulontasausta varten, erityisesti nykyinen vähimmäiseläke eli takuueläke. Myös asumistuki tasaa tehokkaasti eläkkeensaajien tuloeroja, samoin työeläkkeiden jyrkän progressiivinen verotus.

Työeläkejärjestelmä on jätettävä rauhaan hoitamaan sitä arvokasta tehtävää, mitä varten se on luotu. Yksikään sukupolvi ei voi tyhjentää kohtuuttomasti kassaa tulevien kustannuksella.

Vastuuton suhmurointi työeläkkeillä on helpointa lopettaa, kun ei edes aloita sitä.

Teemu Lehtinen

Kirjoitus ilmestyy Taloustaidossa 4.12.2019. 

Kommentit (1)
 
  • Tuire Koskinen 2.12.2019 11.40
     
    Kiitos hyvästä kirjoituksesta Teemu Lehtinen! Olen ollut tuntevani jo pitemmän aikaa kansanedustajien taholta, että eläkerahastot kuuluisivat valtion budjektiin. Kun taitettu indeksi on ollut voimassa jo vuoidesta -95 ja leikannut eläkkeiden ostovoimaa tosi paljon ja eläkkeiden verotuskin on kovempaa kuin palkansaajien verotus jopa kaikkein pienimmistä eläkkeistä alkaen. Olenkin joskus poliitikkojen kanssa puhunut, että voisiko taloutta elvyttää purkamalla taitetun eläkeindeksin, niin kaikkien puolueitten edustajat aina vetoavat valtion huonoon rahatilanteeseen. Eli tulee mieleen, että he sekoittavat eläkerahastot ja valtion kassan.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kolme ynnä kahdeksan?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit