veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Vihreiden varjobudjetti: yrittäjältä pois reilu tonni, opiskelijalle ripaus luomuhunajaa

Kim Väisänen
Kim Väisänen

Yrittänyttä laitetaan

Kim Väisänen on ainakin startup-sijoittaja, sarjaepäonnistuja, hallitusamatööri, ex-pienyrittäjä ja tietokirjailija – myös Twitterissä @kimvaisanen

 

Vihreitä on haukuttu monissa yhteyksissä kokoomuksen puisto-osastoksi. Humoristista nimitystä käyttäneiden mielestä puolueen politiikka on samaa kuin niin sanotun kykypuolueen, mutta ainoastaan ekoleimalla lisättynä. 

Tämä näkemys ei ole pelkästään vahvasti liioiteltu vaan myös täysin väärä. Oikeampaa olisi puhua demareiden viherjaoksesta tai vasemmistoliiton biosisaruksesta. Sen verran vasemmalle puolue on viimeisissä talouspolitiikan avauksissaan kaartanut. Kun puolueen viimeinen talousmohikaani Antero Vartia on nyt ilmoittanut jättävänsä Arkadianmäen, ei kannata odottaa yrittäjämyönteisiä avauksia vihreiden suunnalta. Eero Heinäluomaa mukaillen kaarretaan talouspoliittisesti muutama piiru vasemmalle.

Marraskuun alkupuolella julkistettu varjobudjetti kertoi, kenen asiaa puolue ajaa ponnekkaasti. Yrittäjien asiaa ei ainakaan.

Eduskunnan tietopalvelusta tilatun laskelman mukaan vihreiden vaihtoehtoinen esitys valtion tuloksi ja menoiksi kasvattaisi työttömien määrää pökerryttävällä 21 000 henkilöllä. TV Shopin vakuuttava mainosääni lisäisi tässä yhteydessä: Eikä tässä vielä kaikki. Jos työn tarjontaa vähentäviä sosiaalitukia lisätään, jonkunhan on tämäkin lihava lasku kuitattava. Tämän politiikan mustaa pekkaa ei jaeta tasapuolisesti koko korttiringin kesken, vaan maksu ohjataan suoraan yrittäjien pöytäpäätyyn. 

Varjobudjetin ainoita häviäjiä ovat samaisen eduskunnan tietopalvelun mukaan yrittäjät ja maatalousyrittäjät. Vuosiansiot ottavat takapakkia 1,5 prosenttia. Euroissa vuositasolla tulonsiirtotappiota syntyy reilut toistatuhatta. Melko (epä)reilua. Kaikki muut kotitaloudet kuten palkansaajat ja eläkeläiset pysyvät plussalla. Vihreätkin laulavat leiväntarjoajansa lauluja, joten opiskelijoille esitetään suurinta tulojen vuositarkistusta, 2,3 prosenttia. Uskollisimman äänestäjäkunnan muroihin ei loroteta vaan niihin lisätään ripaus luomuhunajaa. 

Olisi tietenkin epäreilua arvostella puoluetta vain yhden vuoden vaihtoehtoisen tulo- ja menoarvion perusteella. Vihreät on kertonut tavoitteistaan myös tuleville vuosille. Varjobudjetin valossa on kuitenkin vähintäänkin ristiriitaista, että puolueen pitkän aikavälin tavoiteohjelmassa vuosille 2019–2023 nimenomaan vannotaan jotakin aivan muuta verotuksen painopisteistä: ”Siirtämällä verotuksen painotusta työn ja yrittämisen verotuksesta kohti ympäristö- ja terveysperusteista verotusta lisätään työnteon ja yrittämisen kannattavuutta.”

Oletan, ettei vuosille 2019–2023 tarkoitettu lause koskenutkaan vielä vuotta 2019, vaan liikkeelle lähdetään painopisteen muuttamisessa hieman myöhemmin. Ilmeisesti tulevalle vuodelle esitetty reilun 1 100 euron nyysiminen yrittäjän lompakosta oli tarkoitettu kannustimeksi yrittää kyseisenä vuonna edellistä ahkerammin. Yrittäjä saa tarvittavaa uutta puhtia, kun kannattavuutta lasketaan ja kannustavuutta nostetaan?

Samaisessa tulevien vuosien 2019–2023 tavoiteohjelmassa muistutetaan, että ”yrittäjyyteen kuuluu yrittäjäriski”. Se on harvinaisen totta se. Vihreät osoittavat, että joskus tuo riski on poliittinen. 

Kim Väisänen

Kommentit (1)
 
  • Kari 25.12.2018 12:45
     
    Hienosti avattu budjetti kirjoitus Kimiltä. 14.04.2019 päätetään seuraavan vuoden verotuksen isot linjat. Rinne & vihreät tietää verojen nostoa ja harmi että ainoa vihreä yrittäjä Vartia väsyi vihreään politiikkaan.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kahdeksan ynnä neljä?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit