veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Suomalaisille lähes puhtaat Pandoran paperit

Kim Väisänen
Kim Väisänen

Yrittänyttä laitetaan

Kim Väisänen on ainakin startup-sijoittaja, sarjaepäonnistuja, hallitusamatööri, ex-pienyrittäjä ja tietokirjailija – myös Twitterissä @kimvaisanen

 

Hallitus toisensa jälkeen laittoi toivonsa siihen, että harmaasta taloudesta ja veronkierrosta tiristettäisiin satoja miljoonia budjetin tilkkeeksi. Jälkikäteen tehtyjen arvioiden mukaan edes kunnianhimoisten ohjelmien tuoton etumerkistä ei ole varmuutta.

Toisin sanoen jäi epäselväksi, tuottivatko usean nelivuotiskauden panostukset takaisin niihin tehtyä investointia. Tästä syystä Rinteen hallitusohjelmasta karsittiin epärealistiset lupaukset pois. Jokuhan saattaa lukea hähmäisiä lupauksia ja tavoitteita arvioida tai mitata.

Varsinkin vasemmalla laidalla vähintäänkin annetaan ymmärtää, että aktiivinen veronkiero on (meidän) varakkaiden harrastus. Ei haluta edes nimellisesti osallistua hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitoon. Hyvinvointiyhteiskunta sanana ja terminä on kuin solidaarisuus tai oikeudenmukaisuus. Niitä ei voi oikeastaan vastustaa, mutta niiden sisällön voi jokainen täysin itse määritellä. Toiselle oikeudenmukaista on 60 prosentin marginaalivero työtuloista, toiselle taas maksuton terveydenhuolto.

Veronkiertona taas pidetään virheellisesti sitä, ettei yritys halua maksaa veroa kahteen kertaan samasta tulosta. Sekin on täysin mahdollista, koska jokainen maa pyrkii optimoimaan vain omat verotulonsa. Saksa vähät välittää siitä haluaisiko esimerkiksi Suomi päästä osingoille samoista tuloista. Tuplaverotuksen välttäminen vaatii varsinkin yritykseltä aktiivista otetta eli reilua määrää paperitöitä verosuunnittelun muodossa.

Se, ettei halua maksaa veroja yhtään mihinkään maahan, ja käyttää tätä tavoitellessaan laittomia keinoja, on aitoa veronkieroa. 

Viimeisin asiakirjapaljastus, jota kutsutaan tällä kertaa Pandoran papereiksi, on tietovuoto, jonka aineisto on koottu neljästätoista veroparatiisipalveluita välittävästä yrityksestä.

Aineisto sisältää lähes 12 miljoonaa asiakirjaa tai sähköpostia, joista on käynyt ilmi esimerkiksi Venäjän nykyisen tsaarin Putin ykkösen lähipiirin rahaliikenne. Kaiken kaikkiaan 330 poliitikkoa ja satoja virkamiehiä yli sadasta maasta kärähti niin sanotusti käsi piparipurkilla.

Länsinaapurissa Ruotsissa kyseenalaista kunniaa listalle pääsemisestä nautti muun muassa paikallinen DJ-musiikkipoppoo Swedish House Mafia, jonka suurimpien hittien tulot valuivat piiloon Brittiläisille Neitsytsaarille. Ehkä bändin nimi oli enne?

Mutta missä ovat listan suomalaiset? Kansainvälisen toimittajajärjestö ICIJ:n hallussa olevaa materiaalia kotimaan osalta tutkii Yle. Sen mukaan kotimaisia poliitikkoja ei aineistosta ole löytynyt, eikä juuri muitakaan ykkösluokan nimiä.

Parista sadasta suomalaistaustaisesta nimestä noin neljännes asuu jo valmiiksi ulkomailla. Tunnetuin lienee vihaisten lintujen Kai Hed, jolla oli ollut jossakin vaiheessa veroparatiisi yritys, jonka hän on jo vuosia sitten purkanut, ja johon ei Ylen tietojen mukaan liity epäilyä rikoksesta. Miehen itsensä mukaan ulkomaalaisen trustin kautta kerättyjä osinkoja verotettiin viime kädessä Suomessa.

Henkilöt, jotka Pandoran papereista löytyvät ovat sellaisia, joilla on jo valmiiksi rikostaustaa tai merkittäviä ulosottovelkoja. Kaiken kaikkiaan vouti perii ulosoton kautta Pandoran suomalaisilta yli 20 miljoonaa euroa. Voitanee siis puhua ns. poliisin vanhoista tutuista. Näihin lukeutuu maskikaupoilla merkittävää julkisuutta saanut ja poliisin mielenkiinnon ja rikosepäilyjen kohteeksi päätynyt Olli Sarmaste. Luonnollisesti Ylen MOT-kysyessä useista veroparatiisiyhtiöistä ja niihin liittyvistä mies kärsi akuutista amnesiasta: ”En minä muista tuollaisia firmoja”.  

Pandoran ja aikaisemman Panaman papereiden paljastusten perusteella suomalaiset ovat osoittautuneet varsin tunnollisiksi veronmaksajiksi. Veroparatiisit eivät ole kiinnostaneet juuri muita kuin ammatti- ja taparikollisia.

Ehkä varakkaat sittenkin ovat solidaarisen ja oikeudenmukaisen hyvinvointivaltion puolella. 

Veropurnaamisesta huolimatta.

Kim Väisänen

Kommentit (1)
 
  • Jorma 2.11.2021 5:31
     
    "Varsinkin vasemmalla laidalla vähintäänkin annetaan ymmärtää, että aktiivinen veronkiero on (meidän) varakkaiden harrastus. Ei haluta edes nimellisesti osallistua hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitoon. "

    No itsehän todistat tätä faktaa säännöllisesti verovinkunallasi. Laskutaitoinen osaa käsitellä veroasiat ruikuttamatta, mutta sinulta ei näytä onnistuvan. Muista poika, että juurekset ovat halpaa ruokaa itse tehtynä, joten alapa säästökuurille ja opettele käyttämään laskinta; excelöinti lienee liian suuri vaatimus, ainakin näiden oksennustesi perusteella, koska et näytä ymmärtävän kansantaloudesta edes alkeita. Meteliä kyllä osaat pitää, ja aiheuttaa vahinkoa kansakunnalle - ilmeisesti se nimenomaan on tarkoituksesikin, kuten kaikilla veroluistelijoilla tapaa olla.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kolme ynnä kuusi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit