veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Sokka irti räppärin riimissä – ja hallituksella

Kim Väisänen
Kim Väisänen

Yrittänyttä laitetaan

Kim Väisänen on ainakin startup-sijoittaja, sarjaepäonnistuja, hallitusamatööri, ex-pienyrittäjä ja tietokirjailija – myös Twitterissä @kimvaisanen

 

Lahden suurin lyyrikko riimitteli suosionsa huipulla siitä, miten käsin heitettävä räjähtävä ampumatarvike saatettiin taistelukuntoon:

Sokka irti, mä vedin päivin öin. Läträsin vaan kesän, duunit laiminlöin.

Tosin kyseisessä Cheekin viisussa vertauskuvaa viljeltiin ainoastaan kansallisromanttisessa Turmiolan Tommi -kontekstissa, jossa sokan irtoamisen jälkeen kannattaa vältellä ainakin auton rattiin tarttumista. Muun muassa.

Samainen sokka on koronan aikana kadonnut hallituksen riveissä. Koronan varjolla on otettu velkaa enemmän kuin ei koskaan. Elektroniikkaliikkeen mukaan on vain tyhmää maksaa liikaa, ja tuntuu, että velkaa on otettu hieman samassa hengessä. Se nyt on vain tyhmää jättää velkaa ottamatta, kun sokka on irti ja perusteetkin ovat kunnossa.

Ikävästi viime aikoina mieleen on hiipinyt edellinen syvempi taloudellinen ahdinko, nimeltään finanssikriisi. Silloinhan pääministerinä toiminut Jyrki Katainen lausui Kreikkaan liittyviä kuolemattomia viisauksia, kuten nyt on saatu niskalenkki markkinavoimista ja me tienataan tällä.

Ei mennyt kuin muutama hetki ja markkinavoimat kiersivät kehää kädet pystyssä voittajan itsevarmuutta hehkuen. Tienaamisenkin oli vähän niin ja näin. Lopulta taisi tulla tappiota muutama sata miljoonaa. Meno oli lopulta ihan kuin helsinkiläisessä siltaprojektissa. Ei se julkisen rahan kanssa ole niin nökönuukaa.

Ihan varmasti on kannattanut ottaa velkaa koronan välittömien kulujen kattamiseksi, mutta muun muassa velkarahalla taiottuja joululahjarahoja on jaettu sellaisin perustein, että virkamieskuntaa on hirvittänyt. Se nyt vain on tyhmää jättää ministerin kotitilan lähitiet kunnostamatta, vaikka huonokuntoisempia ja enemmän liikennöityjä teitä olisi listaksi asti tarjolla

MTV:n mainio Jaakko Loikkanen yritti puheenjohtajatentissä tivata pääministeri Sanna Marinilta miksi hallitus antaa kunnille kolme miljardia euroa, kun niiden välittömät koronakulut ovat ’vain’ kaksi miljardia. Valtiovarainministeriön mukaan tämä vääjäämättä johtaa siihen, että valtaosa kunnista itseasiassa hyötyy valtion koronapaketista (=me tienataan tällä).

Kukapa nyt ei ylimääräistä miljardia ottaisi, jos sitä omalle kohdalle tarjotaan. Extramiljardille löytyi pääministeriltä vähintään yhtä epämääräinen vastaus kuin Maria Ohisalon jo meemiksi nousseelle kiemurtelulle vihreiden mahdollisesta leikkauslistasta. Ehkäpä hallitus vain halusi tukea ylimääräisellä miljardilla kuntia näin paikallisvaalien lähestyessä? Kokoomuksen Juhana Vartiaisen mukaan eduskunnan käytävillä on harvoin nähty yhtä iloisia ja energisiä kansanedustajia, kun joukolla on pitänyt keksiä elvytyskohteita.

Tulevaisuus on silti alkanut jo pelottaa. SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen varoitteli jo ajasta, jolloin velkaa ei voi ottaa enää nykytahtiin. Suomessa kuulemma kuunnellaan liian herkällä korvalla valtiovarainministeriön virkamiesten ja taloustieteilijöiden näkemyksiä. Mäkysen mielestä leikkaaminen on oikeasti tosi helppoa.

Huomaa, että ensimmäisen kauden kansanedustajana Mäkynen on päässyt kunnostautumaan ainoastaan velanottopuolella. Joka kerta kun edes pienintä siltarumpuhanketta on yritetty sahata irti seuraavan vuoden tulo- ja menoarviosta, edunvalvontakoneisto on nostanut kaamean älämölön. Toistaiseksi näyttäisi biisin kertosäe pysyvän kuitenkin samana:

Sokka irti. Sokka irti.

Kim Väisänen  

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan neljä ynnä kahdeksan?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit