veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Sodan hinta: Väri haalenee Venäjän ystävien hihoissa

Kim Väisänen
Kim Väisänen

Yrittänyttä laitetaan

Kim Väisänen on ainakin startup-sijoittaja, sarjaepäonnistuja, hallitusamatööri, ex-pienyrittäjä ja tietokirjailija – myös Twitterissä @kimvaisanen

 

Korpilammella pidetiin vuonna 1977 surkeaa taloustilannetta ruotinut seminaaria, jonka avasi tuolloinen pääministeri Kalevi Sorsa varsin suoraviivaisesti: 

Emme tulleet tänne etsimään syyllisiä, olemme kaikki täällä.

Vaikka Korpilampi-seminaarista on melko tarkalleen 45 vuotta, syyllisten määrä on pysynyt vakiona. Lähes meille kaikille on kelvannut venäläinen raha ja raaka-aine siihen saakka, kunnes alkoi tulla urakalla nais- ja lapsiuhreja. Ennen kuin varsinainen Venäjän hyökkäyssota alkoi, Itä-Ukrainassa oli puolittaisessa sodassa kuollut jo tuhansia ihmisiä ja miljoona joutunut maan sisäisiksi pakolaisiksi

Tästäkin huolimatta Neste, jonka ylivoimaisesti suurin omistaja on valtioneuvoston kanslia, on tuonut kaksikolmannesta raakaöljystään Venäjältä. Valtionyhtiö Fortum on taas häärinyt Venäjän energiamarkkinoilla yhdessä tytäryhtiönsä Uniperin kanssa varsin onnistuneesti. Edellisessä tilinpäätöksessä itänaapurista tahkotun voiton arvo oli yli 500 miljoonaa euroa. 

Konsernin tilinpäätöksessä Venäjän käyttöomaisuuden ja Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen kirjanpitoarvo noin 5,5 miljardia euroa. Tosin putkiyhtiö ehti jo hakeutua konkurssiin, ja pakotteiden vaivaamat silovikit jo vihjailevat ulkomaisen omaisuuden kansallistamisesta. Tätä kirjoittaessa Fortumin pörssikurssi on laskenut viimeisen kuukauden aikana reilut 40%. Sitä kutsutaan taloudellisella kielellä poliittisen riskin realisoitumiseksi. 

Väinö Linnan Pohjantähtensä tarkkaan lukeneet tietävät mitä tarkoittaa hihanauhan vaalentuminen. Kivivuoren Otto huomautti takkinsa punaisista valkoisiin kääntäneelle Valpriille, että: kovasti on sinun nauhas haalistunut. Kun kansalaissota näytti kovasti hävityltä, Valprii hyppäsi voittajan kelkkaan ja vaihtoi punaisen hihanauhan valkoiseen. 

Kuten Yuval Noah Harari mielipidekirjoituksessaan oikein toteaa, Putin on jo hävinnyt sodan, vaikka voittaisi kaikki taistelut ja pommittaisi Ukrainan toisen maailmansodan jälkeiseen hävityksen tilaan. Tämä on aiheuttanut Suomessakin liikehdintää valkaisurintamalla. Tämän hetken TOP3 värimestarit:

Kolmossija: Esko Aho. Mikään taivaan mahti ja kritiikki ei saanut pokerimestaria liikahtamaan Sberpankin lihapatojen ääreltä, kunnes avoin sota sai miehen eroamaan kokonaista pari kuukautta ennen aikojaan yrityksen hallituksesta yleiseen tilanteeseen vetoamalla. Kolmossijan olisi voinut jakaa Krimin valtauksen jälkeen miljoonatilin tehneen Paavo Lipposen kanssa, mutta uimamestari on yhä sitä mieltä venäläinen energia on hyvä parasta kansainvälistä yhteistyötä. Ahon hihanauhan väri: hailakan pinkki.

Hopeaa: Liike Nytin päällysmiehelle Hjallis Harkimolle ei ollut ongelma tehdä läheisintä yhteistyötä venäläisten kanssa urheilun saralla, vaikka partnerit olivat niin sanotusti naapurin presidentin ystäväpiirin parasta A-luokkaa ja kaikilla mahdollisilla Yhdysvaltojen pakotelistoilla.

Jokerit hyppäsi Putinin pr-kiekkoon, KHL:ään noin kuusi kuukautta Krimin valtauksen jälkeen. Seuraavien viiden kauden aikana Jokerit tuotti tappiota 13–15 miljoonaa euroa per kausi – venäläisten rahoilla. Sen jälkeen itänaapurin bulvaanina on toiminut Jari Kurri. Poliitikkona Harkimo on nyt herännyt Venäjän toimiin, jotka jääkiekkojoukkueen omistajana olivat näkymättömiä Itä-Ukrainan sodan aikana. Harkimon hihanauhan väri: maalarin valkoinen.     

Ylivoimainen voittaja: Tähän mennessä on ehditty esittelemään Putinin antamia kalvosinnappeja. On kerrottu, että kyseinen herra on monta kertaa vuodessa tavattava hyvä ystävä ja aina halutessa löytyy suora yhteys sekä Medvedeviin että maan parlamenttiin. Kaikki nämä kommentit siis sen jälkeen, kun oli muun muassa varsin aukottomasti todistettu, että Venäjä ampui alas matkustajakoneen ja sen mukana 298 ihmistä.

Nyt Pekka Viljakainen on vahvasti sitä mieltä, ettei hän ole lainkaan sotkeutunut lainkaan naapurin politiikkoihin: en ole politiikassa millään tavalla mukana. Olisin odottanut Venäjän kaupan erikoisosaajalta parempaa ymmärrystä, miten politiikka ja raha ovat itärajan takana ovat kietoutuneet toisiinsa.

Tosin kymmenen päivää hyökkäyssodan alkamisen jälkeen tehdyssä jutussa ei tuomita Venäjää yhdelläkään sanalla. Ehkäpä hän sittenkin ymmärtää, miten politiikka ja sodan jälkeen mahdollisesti jatkuva liiketoiminta ovat kytkeytyneet toisiinsa. Viljakaisen hihanauhan väri: hohtavan valkoinen. 

Vaikka Veikko Huovisen mukaan imelintä viisautta on jälki sellainen, vuodesta 2014 lähtien on ollut monta mahdollisuutta ja tilaisuutta korjata kurssia. Vasta täysi sota sai lukuisat yritykset ja henkilöt muuttamaan mielipidettään.

Raha kiehtoi tähän asti enemmän kuin kahdeksan vuotta käyty puolisota ja lentokoneiden alasampuminen. 

Sillä on nyt hintansa. Omaisuuden menettäminen.

Kim Väisänen  

Blogin alkuperäistä otsikkoa (uutislistaus) Sodan hinta: Värin haaleneminen on muokattu blogissa muotoon Sodan hinta: Väri haalenee Venäjän ystävien hihoissa. Blogin ensimmäisestä kappaleesta poistettu linkki Aleteia-verkkojulkaisuun. Muutokset tehty 8.3.2022 klo 8.47. 

Kommentit (1)
 
  • Aarne Rantala 9.3.2022 10.32
     
    Tuskin enää sisällissodan alkamisen jälkeen puolta kovinkaan helposti vaihdettiin .. ainakaan vaihtamatta paikkakuntaa.

    Kirjan ko. kohdasta saa sen vaikutelman, että Valprii oli kuulunut työväenyhdistykseen joskus vuosia sitten, mutta oli 'vaihtanut puolta' ja kohonnut isännäksi naimalla ontuvan talontyttären jo aikoja ennen sisällissotaa.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kuusi ynnä kahdeksan?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit