veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Lyhyempi työpäivä – kohti kuuden tunnin utopiaa

Kim Väisänen
Kim Väisänen

Yrittänyttä laitetaan

Kim Väisänen on ainakin startup-sijoittaja, sarjaepäonnistuja, hallitusamatööri, ex-pienyrittäjä ja tietokirjailija – myös Twitterissä @kimvaisanen

 

Poliitikot sanovat harvakseltaan mitään, mikä kiinnostaa suurta yleisöä tai mediaa somekohua pidempää. Somekohun puoliintumisaika mitataan ennemminkin tunneissa kuin päivissä. Siinä missä kohujen kesto on lyhentynyt, niiden määrä on kasvanut.  

Sanna Marin sai oman mattivanhashetkensä pohdiskelemalla ääneen työpäivien pituutta ja määriä. Vanhasen Rukan lumi -haaveet saivat vuonna 2009 palkansaajajärjestöt ja opposition uhkailemaan yleislakolla. Niin vain suomalaisen eläkejärjestelmän surkeimmaksi uudistukseksi osoittautunut vuoden 2005 katastrofi korjattiin pari vuotta sitten vähin äänin ja ilman yleislakkoa. Yleinen eläkeikä nousee takaisin 65 vuoteen joskus 2020-luvun puolivälissä, parin hukatun vuosikymmenen jälkeen. Suuret ikäluokat kiittivät vuoden 2005 uudistuksesta eläköitymällä heti, kun se oli mahdollista. 

Marinin kuuden tunnin ja/tai neljän työpäivän ehdotuksen kannattajat ovat täysin oikeassa siinä, ettei elämän tarkoitus voi olla pitkän päivän tekeminen suolakaivoksessa. Työajan lyheneminen on ollut trendi viimeisen vuosisadan ajan, jossa kiky-tunnit ovat vähintäänkin erikoinen poikkeus. Niitä ei ole läntisessä maailmassa, tai muuallakaan, harrastettu. 

Työaikaa on ollut helppo lyhentää, kun työn tuottavuus on kasvanut. Kun suomalaiseen talouteen supertuottavuutta luonut Nokia lyötiin kanveesiin, työn tuottavuuden kasvu on ollut surullista seurattavaa. Sen kehityksen voi käydä toteamassa vaikka tästä kuviosta.

Turhaan ei Maamme-laulussa todeta, että ”On maamme köyhä, siksi jää”. Köyhyys tässä yhteydessä on suhteellista, mutta vertailuryhmämme muut Pohjoismaat loittonevat taloudellisessa mielessä Suomesta. Armeijatermein ilmaistuna: Perä jää.

Kun kansantalouden kokonaistuotannon voi helposti laskea tehtyjen työtuntien ja tuottavuuden kertolaskuna, työajan lyhentäminen ilman tuottavuuden kasvua on ihmisvihamielistä toimintaa.

Vähemmillä työtunneilla saadaan aikaiseksi vähemmän jaettavaa tulonsiirtojen ja hyvinvointivaltion käyttöön. Jos kokonaistuotanto putoaa, jää aina joku hoitamatta tai kouluttamatta, koska pelkälle velanotolle ei voi kansantaloutta pitkällä ajanjaksolla rakentaa.

Lyhennetty työaika ilman tuottavuuden kasvua johtaa vääjäämättä veroasteen nostoon. Tämä ei kannusta ainakaan tekemään enemmän työtä tai yrittämään kovemmin, jos jatkossa yhä suurempi siivu tuloista päätyy muualle kuin omaan lompakkoon.

Huonoimmassa tapauksessa lyhennetty työaika tipauttaa verotuksen kautta työntekohalua ja työtunteja entisestään. On hyvä pitää mielessä, ettei työajan lyhentäminen ei ainakaan paranna työllisyyttä. Etlan tutkimusjohtajan Antti Kauhasen mukaan taloustiede ei tarjoa tälle mitään empiiristä tukea. Työajan lyhennyksestä ei ole työllisyysasteen pelastajaksi.

Mitä voitaisiin tehdä sille, että Nokian kaatumisen mukana hiipunut tuottavuus saataisiin uuteen nousuun? Suomen suurimmat kaupungit, ns. kuusikkokunnat ovat tutkineet, miksi yksityinen sektori tuottaa samoja terveydenhuollon palveluita halvemmalla. Keskeinen syy on se, että yksityisellä puolella työvoimaa käytetään joustavammin ja tehokkaammin. Samoilla työtunneilla saadaan enemmän tuotantoa kasaan. Samainen logiikka toimii myös vuokratyötä käytettäessä. Työtunnit voidaan kohdentaa täsmällisemmin niihin aikoihin, jolloin duunia on tarjolla. Hukkakäynti pystytään minimoimaan.

Siirtyminen kuuden tunnin työpäivään on tervetullut ajatus. Siis mikäli sen kainaloon saadaan soviteltua entistä suurempaa joustavuutta sen suhteen, miten työtunnit vuositasolla käytetään. Tämä taas vaatii siirtymisen paikalliseen sopimiseen, jossa lyhentyneen työpäivän käytöstä sovitaan yrityksissä.

Paikallinen sopiminen ei tunnetusti vasemmistopuolueille kelpaa, joten voimme rauhassa keskittyä odottamaan seuraavaa kohua. 

Siitä tulee edellistä lyhyempi.

Kim Väisänen   

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan neljä ynnä kaksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit