veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Helppoja verotuloja tarjolla – seuraavaksi asuntojen myynti verolle?

Kim Väisänen
Kim Väisänen

Yrittänyttä laitetaan

Kim Väisänen on ainakin startup-sijoittaja, sarjaepäonnistuja, hallitusamatööri, ex-pienyrittäjä ja tietokirjailija – myös Twitterissä @kimvaisanen

 

Kansanedustajien mielipuuhaa on keksiä uusia verotulojen lähteitä, jotka ovat jääneet aikaisemmilta hallituksilta ja kelvottomilta kanssapoliitikoilta huomaamatta. Sateenkaaren päässä on luvassa ruukullinen verokultaa.

Ei tarvitse kuin säätää soveltuvat lait, ja taas löytyy huomattava määrä veroeuroja hyviin asioihin käytettäväksi. Kaikkihan me kannatamme hyviä asioita kuten peruskoulua, terveydenhuoltoa ja subventoitua joukkoliikennettä.   

Monet edelliset hallitukset olivat vakuuttuneita siitä, että harmaasta taloudesta on luvassa satoja miljoonia näitä helppoja tuloja. Kunnianhimoisista ohjelmista toteutuivat  loppujen lopuksi ja hädin tuskin  positiivinen etumerkki. Tulokset jäivät (lähes) täysin saavuttamatta. Rinteen luotsaama hallitus otti opiksi edellisten epäonnistumisista.

Rinteen hallitusohjelmassa listataan kaksikymmentä harmaan talouden vastaista toimenpidettä. Toimenpiteiden toteuttamiseen on järjestymässä 20 miljoonan euron lisärahoitus vaalikauden aikana. Sen sijaan satojen miljoonien merkittävät lisätulot jätetään tällä kertaa lupaamatta. Tämä osoittaa merkittävää kaukokatseisuutta. Edeltäjien virheistä on opittu. Ei kannata luvata mitään, jonka tietää jäävän pelkän lupauksen asteelle.

Lähtökohtaisesti poliitikot eivät löysine vero-, meno- ja tulopuheineen osoita viestiään muulle kuin omalle äänestäjäkunnalleen. On eduksi antaa kuva siitä, että joku tai jokin oman porukan ulkopuoleinen taho välttelee osuuttaan hyvinvointivaltion rakentamisessa. Sellaiselle puheelle on aina vähintäänkin sosiaalinen tilaus.

Siinä missä vasemmistolle tätä edustaa harmaa talous ja verovälttely, oikealle reunalle punainen vaate ovat esimerkiksi maahanmuutto ja sosiaalitukien väärinkäyttö. Yhtymäkohdat todellisuuteen ovat näissä puheissa monesti vähäisiä ja sattumaan perustuvia. Väitteet kuitenkin pitävät oman vaalikarjan tyytyväisenä, joten niitä kannattaa toistaa.

Kun harmaa talous merkittävänä uusien verotulojen lähteenä alkaa olla so last season, uusi musta löytyy pääomatulojen suunnasta. Jälleen kerran on keksitty, että ansiotulojen muunto pääomatuloiksi on vähintäänkin harmaan talouden kokoinen ongelma. Jopa suurempi. Suurista ansiotuloista kun voi rokottaa veroa jopa yli puolet, mutta pääomatuloista ainoastaan reilun kolmanneksen. Tämähän on huutava vääryys, mutta onko se sitä lukujen valossa?   

Ansio- ja pääomatulojen suhde on, vuodesta ja taloustilanteesta riippuen, noin yhden suhde kahteentoista. Ansiotulot ovat siis toistakymmentä kertaa suuremmat kuin pääomatulot. Toisinpäin kääntäen, pääomatulojen määrä on noin kahdeksan prosenttia ansiotuloista. Verotettavia ansiotuloja kertyy vuosittain yli 120 miljardia euroa ja pääomatuloja reilut kymmenen miljardia. Ainakin suuressa kuvassa ongelma vaikuttaa vähäiseltä, mutta kuinka asia on pinnan alla? 

Verotettavista pääomatuloista (10,5 mrd), noin 40 prosenttia (4,3 mrd) on luovutusvoittoja. Siis tuloja siitä, että ihminen myy voitolla omaisuuttaan, kuten osakkeita. Varmaankaan omaisuuden myyntiä ei voi pitää ansiotulojen muuntona pääomatuloiksi edes hyvällä (tai pahalla) tahdolla. Omaisuus on omaisuutta, ei ansiota.

Suomalaisten suurimmasta omaisuuserästä, asunnosta, ei tosin makseta veroa lainkaan luovutushetken voitoista, mikäli henkilö itse tai hänen lähiomaisensa ovat asuneet ko. rakennuksessa kahden vuoden ajan. Ei vaikka myynnistä korjaisi miljoonien luovutusvoitot. Tämä omaisuus vaikuttaisi helpolta ja tuottoisalta verotulojen lähteeltä. Tosin yksikään tulevaisuuttaan arvostava puolue ei uskalla ehdottaa näiden luovutusvoittojen verolle panoa. Tämän ehdottaminen olisi se kuuluisa poliittinen itsemurha, asuuhan suomalaisista 71 prosenttia omistusasunnossa.        

Miten loppuosa pääomatuloista sitten jakaantuu? Vajaa viisitoista prosenttia kaikista pääomatuloista on vuokratuloja (1,5 mrd) ja hieman alle kymmenen prosenttia (1 mrd) on osinkotuloja pörssilistatuista osakkeista. Kumpaakaan näistä on vaikea pitää tulonmuuntona ansiotuloista pääomatuloiksi. Viimeinen kolmannes pääomatuloista sisältää muun muassa metsä- ja maatalouden pääomatuloa (1,1 mrd), henkivakuutusten pääomatuloa (0,4 mrd) ja pääomatuloa ulkomailta (0,3 mrd). Jälleen kerran voi todeta: tulonmuunnon mahdollisuudet ovat hyvin rajalliset. 

Jopa ne kuuluisat listaamattomien yritysten osinkotulot jakaantuvat siten, että niistä lähes 600 miljoonaa verotetaan ansiotulona ja noin 950 miljoonaa pääomatulona. Jos ei ole listaamattomassa yrityksessä töissä ja on sijoittanut yritykseen ainoastaan rahojaan, silloin looginen päätelmä lienee, ettei sieltä voi nostaa palkkaakaan?  

Helpot verotulot ovat tiukassa. Ehkä Rinteen hallituksen kannattaa sittenkin laittaa kaikki paukut työllisyysasteen nostoon.  

Kim Väisänen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kuusi ynnä yksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit