veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Autoilu – jokuhan ne verot maksaa

Kim Väisänen
Kim Väisänen

Yrittänyttä laitetaan

Kim Väisänen on ainakin startup-sijoittaja, sarjaepäonnistuja, hallitusamatööri, ex-pienyrittäjä ja tietokirjailija – myös Twitterissä @kimvaisanen

 

Jyri Häkämiehen puolustusministerikaudesta jäi elämään kolme sanaa: Venäjä, Venäjä, Venäjä. Häkämies erehtyi olemaan umpirehellinen ja myöntämään, että Suomen kolme tärkeintä turvallisuusuhkaa pystyi typistämään yhteen sanaan – kolmeen kertaan lausuttuna.

Hyvinvointiyhteiskunnan ja tulonjaon pystyy typistämään myöskin kolmeen sanaan, häkämieskaavalla ilmaistuna: verot, verot, verot. Jostakin pitää veroja kerätä, jotta niitä päästään tulonsiirtojen muodossa toisaalle jakamaan. 

Veroilla myös pystyy ohjaamaan jossakin määrin ihmisten käytöstä, vaikka taloudellisen olion täysin rationaalinen käyttäytyminen on enemmän myytti kuin todellisuutta.

Kun hyödyke maksaa verotuksen vuoksi enemmän, pääsääntöisesti sitä kulutetaan vähemmän. Tästä pitää huolta budjettirajoitus. Kun kuluttajan rahat loppuvat verotuksen vuoksi nopeammin, jotakin jää varmasti hankkimatta. 

Ilmastonmuutokseen verotus on mainio työkalu. Kun lentäminen, turpeenpoltto, liha, pikamuoti tai autoilu maksavat enemmän, niitä kulutetaan vähemmän. Rahaa siirtyy veroina valtiolle hyviin tarkoituksiin käytettäväksi, ja samaan aikaan ympäristöä ja ilmastoa kuormitetaan vähemmän.

Tässä mielessä esimerkiksi polttoaineverotuksen nosto toimii erinomaisesti. Jää huviajelu vähemmälle, kun bensapumpulla käynti sattuu lompakkoon. Samalla edullinen julkinen liikenne alkaa kiinnostaa enemmän.

Verotuksen ongelma tiivistyy siihen, että sen oikeudenmukaisuudesta jokainen on subjektiivisesti täysin omaa mieltään.

Jos saa pääomaomatuloja (kuten allekirjoittanut), toivoo niille hellempää kohtelua kuin äiti sairaalle lapselleen. Vastaavasti siistin sisäduunin hyvistä palkkatuloista nauttivan mielestä ansiotuloverotusta tulisi välittömästi keventää. Tällöin verotus kannustaisi ihmisiä tekemään enemmän töitä ja rakentamaan hyvinvoivempaa Suomea.

Sen sijaan ajatus siitä, että ihmistä ensin ohjataan tekemään parempia valintoja verotuksen keinoin, mutta subventoidaan haitan aiheuttama veromenetys toisaalla, on yksinkertaisesti umpihullu.

Tähän viimeiseen kategoriaan kuuluu ajatus siitä, että nostetaan polttonesteen hintoja, mutta kompensoidaan kalliimpi bensa ja diesel kaikille niille, jotka sattuvat asuvan maaseudulla tai muuten huonojen liikeyhteyksien päässä (kuten esimerkiksi Espoon syrjäseuduilla).

Ekonomisti Heikki Pursiainen huomautti aiheesta Vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon kyseiseen veroehdotukseen toteamalla Twitterissä seuraavasti: Asuinpaikkaan perustuva kompensaatio toimii siis haittaveron päämääriä vastaan. Kakkua ei voi vieläkään syödä ja säästää.

Vuosituhannen alussa, kun Sauli Niinistö oli valtiovarainministeri, käytiin kiivasta keskustelua autoverosta ja sen mahdollisesta alentamisesta. Keskustelun päätteeksi Niinistö ärähti, että jokuhan ne verot maksaa.

Jos autoveroa lasketaan, mutta valtion menot pidetään ennallaan, autoveron laskua vastaavan kokoinen summa tuloja pitää kerätä muualta. Kuten ansio- tai pääomatuloveroista. Tämä yhtälö toimii onneksi toiseenkin suuntaan.   

Mikäli haittaveroja nostetaan, voidaan muita veroja vastaavasti laskea. Vaikkapa autoveroa, mikä ei varmasti ole pienin syyllinen siihen, että suomalaisten autojen keski-ikä on 12,2 vuotta ja keskihinta noin 3 500 euroa.  

Vähän kuluttavalla ja saastuttavalla autolla voi käydä töissä kauempanakin.  

Kim Väisänen  

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan seitsemän ynnä yhdeksän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit