veronmaksajat.fi

Viron taloudessa ja veropolitiikassa kiinnostavia käänteitä – mitä tapahtuu?

Janne Kalluinen

Verolaskelmat hallussa

Janne Kalluinen on Veronmaksajien ekonomisti, joka odottaa ensimmäistä ammattilaissopimustaan jalkapalloilijaksi. Sillä välin hän tekee verolaskelmia. Seuraa Twitterissä  @jannekalluinen

Tiesitkö, että Virossa keskimääräiset kuukausipalkat hätyyttelevät pikkuhiljaa 2 000 euron rajaa?

Viron Tilastokeskuksen mukaan virolaisten kuukausipalkkojen keskiarvo vuonna 2023 oli nimittäin 1 832 euroa kuukaudessa. Keskipalkka nousi Virossa vuodentakaisesta 11,4 prosenttia. Tätä kasvuvauhtia moni palkansaaja Suomessakin tervehtisi ilolla.

Suomessa ansiotasoindeksi nousi vuonna 2023 ennakkotiedon mukaan 4,2 prosenttia, mikä on euroajan Suomessa toiseksi korkein vuosimuutos. Kasvuvauhti on ollut korkeampi ainoastaan vuonna 2008, kun ruokaisien palkankorotusten vauhdittamana ansiotasoindeksi pinnisti 5,5 prosentin kasvuun, samalla kun maailmantalous ajoi epäonneksi voimallisesti päin seinää.

Viron palkkatason nousun kääntöpuolena on korkea inflaatio: vuonna 2023 kuluttajahinnat nousivat Virossa 9,2 prosenttia vuotta aiempaan nähden. Sekään ei ole kuitenkaan vielä mitään verrattuna vuoteen 2022, jolloin hintojen nousuvauhti oli 19,4 prosenttia vuodentakaiseen!

Kuluttajahinnat nousivat Virossa parissa vuodessa siis reilut 30 prosenttia. Vuoden 2023 vaalien jälkeen muodostunut pääministeri Kallaksen III hallitus ei arastellut heittää lisää löylyä kiukaalle: vuoden 2024 alussa Viron laajapohjainen yleinen arvonlisäverokanta nostettiin 22 prosenttiin (+2 %-yks.).

Alv-korotuksesta huolimattakin Euroopan komissio ennusti toukokuussa, että inflaatio hidastuisi Virossa kuluvana vuonna vain 3,4 prosenttiin. Veronkorotuksen tarpeen taustalla on Viron julkinen velka, joka on ollut viime ajat kasvamaan päin

Viro_julkinen_velka_%_bkt.png

Myös monista muista kulutusveromuutoksista on linjattu, kuten majoituspalveluiden ja julkaisujen alennettujen arvonlisäverokantojen nostoista (alkaen 2025-) sekä alkoholi- ja tupakkaverojen asteittaisista korotuksista 2024–2026.

Esimerkiksi oluttölkillisen (33 cl) verot nousevat arvonlisäveroineen yhteensä noin neljän sentin verran. Lisäksi vuodesta 2026 alkaen Virossa tulisi voimaan uusi virvoitusjuomavero.

Mainituista arvonlisä- ja valmisteverojen korotuksista saavat sormilleen tietysti myös suomalaiset matkailijat, päätähuimaavasta inflaatiovauhdista puhumattakaan. Meriliikenteen sisällyttäminen EU:n yleiseen päästökauppaan (ETS1) vuoden 2024 alusta alkaen on tuonut myös uuden lisäkustannuksensa merikarhuille Suomen ja Viron välillä.

Virossa ollaan kohdistamassa myös autoiluun uusia veroja, jotka ovat maasta pitkään puuttuneet. Kansallisessa parlamentissa uusien verojen käsittely on poikennut asiallisesta ja voi vain toivoa, etteivät moiset farssit juurru tavaksi parlamenteissa Suomenlahden etelä- tai pohjoispuolellakaan.

Lakiesitys pitää sisällään ehdotukset vuotuisesta autoihin kohdistuvasta verosta, jonka maksaisi auton omistaja ja jonka määrä koostuisi perusosasta, hiilidioksidikomponentista ja massakomponentista sekä moottoriajoneuvojen rekisteröintimaksusta. Verot muistuttavat Suomen ajoneuvoveroa ja autoveroa. Presidentti Karis ei hiljattain vahvistanut ehdotettua lakia tasavertaisuuskysymyksiin vedoten, minkä seurauksena parlamentti jatkaa asian käsittelyä.

Tämän lisäksi Suomeakin koskeva EU:n fossiilisten polttoaineiden jakelun päästökauppa (ETS2) tekee tuloaan myös muissa EU:n jäsenmaissa, kuten Virossa. Samalla Virossa on säädetty dieselpolttoaineen verotasojen nostosta  koronapandemiaa edeltäneille tasoille tulevina vuosina.

Sekä luonnollisten henkilöiden että yritysten tuloverokanta nousisi 20 prosentista 22 prosenttiin vuonna 2025. Samalla kuitenkin Viron ansiotuloverotuksessa keskeisen ”perusvähennyksen” (maksuvaba tulu) vuotuista enimmäismäärää nostettaisiin vuodelle 2025 aiemmasta 7 848 eurosta 8 400 euroon.

Enimmäismäärän saisi jatkossa tuloista riippumatta, mikä käytännössä keventää monen palkansaajan verotusta tuloveroprosentin nousunkin jälkeen. Vielä vuoden 2024 verotuksessa voimassa oleva vähennys pienenee, kun tulot kasvavat.

Vähennyksen uudistamisen taustalla piilee perusvähennyksen aleneman aiheuttama ”(marginaali-)verokyttyrä”, jonka vuoksi monen virolaisen palkansaajan (tulot n. 1 200–2 100 €/kk) marginaalivero on selvästi korkeampi kuin pieni- tai suurituloisella. Keskituloisen palkansaajan marginaaliveroprosentti Virossa on vuonna 2024 veronluonteisine sosiaalivakuutusmaksuineen noin 37 prosenttia, kun kyhmyn jälkeen se laskee noin 23 prosenttiin.

Kun Suomessa keskituloisen palkansaajan marginaalivero on hieman alle 50 prosenttia ja kuusinumeroisilla vuosipalkkatasoilla vajaat 60 prosenttia, marginaaliverokäyrän muoto muistuttaa pikemmin saunan lauteita. Yli 90 prosenttia suomalaisista kokoaikaisista palkansaajista hikoilee etäällä ylimmistä lauteista: yhdeksännen desiilin raja kulki 5 752 euron kuukausiansioissa vuonna 2022.

Kallaksen III hallitus on linjannut rohkeasti uudistavasta veropolitiikasta turbulentissa tilanteessa. Kulutusverotus kiristyy laajalti ja henkilöiden tuloverotus kevenisi useimmilla. Toisaalta yritysten tuloverotus kiristyy.

Kiinnostava yksityiskohta onkin se, että Viron yritysveroprosentti nousisi vuodesta 2025 alkaen (20 % → 22 %) Suomen nykyistä yhteisöveroprosenttia korkeammaksi (20 %).

Kallaksen EU-nimitysuutisten vuoksi Virossa on edessä uuden hallituksen muodostaminen, mikä voi muuttaa veropolitiikankin suuntaa. Keskustelua on käyty mm. uudesta tilapäisestä ”puolustusverosta”.

Janne Kalluinen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yksi ynnä viisi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit