veronmaksajat.fi

Käykö tieliikenteessä sähköhumahdus?

Janne Kalluinen

Verolaskelmat hallussa

Janne Kalluinen on Veronmaksajien ekonomisti, joka odottaa ensimmäistä ammattilaissopimustaan jalkapalloilijaksi. Sillä välin hän tekee verolaskelmia. Seuraa Twitterissä  @jannekalluinen

Suomessa oli vuoden 2022 päätteeksi liikennekäytössä olevia henkilöautoja noin 2,8 miljoonaa kappaletta.

Sähkökäyttöisten autojen osuus liikennekäytössä olevista autoista on vielä maltillinen, mutta se kasvaa kaiken aikaa. Vuonna 2022 ladattavia (täyssähköt + hybridit) henkilöautoja oli sähköautokannassa noin 149 000 kappaletta. Vuoden 2023 puolivälissä lukema oli jo noin 182 000.

Ladattavien osuus elokuussa 2023 ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli noin 59 prosenttia ja käytettynä maahantuoduista henkilöautoista vastaavasti noin 65 prosenttia.  Ladattavien henkilöautojen osuus ensirekisteröinneistä ja käytettynä maahantuoduista autoista 1/2014–8/2023. Lähde: Tilastokeskus (ensirekisteröinnit via Macrobond), Veronmaksajat.

Ladattavien henkilöautojen osuus henkilöautojen ensirekisteröinneistä ja käytettynä maahantuoduista autoista 1/2014–8/2023. Lähde: Tilastokeskus (ensirekisteröinnit via Macrobond), Veronmaksajat.

Muutos on ollut erittäin ripeä: 2010-luvun lopulla ensirekisteröidyistä henkilöautoista hädin tuskin joka kymmenes oli ladattava.

Ladattavia hybridejä on sähköautokannassa toistaiseksi enemmän kuin täyssähköautoja, mutta tuoreimmissa ensirekisteröintiluvuissa täyssähköautojen määrä on huomattavasti korkeampi kuin hybridien.

Ladattavien autojen osuus ensirekisteröinneistä rikkoo harva se kuukausi uusia ennätyksiä. Toisaalta, kuluvan vuoden keväällä on varoiteltu sähköautojen kysynnän hiipumisesta, joka näkyisi vasta viiveellä. Hiipumista on hankalaa erottaa tilastoista, ainakin toistaiseksi.

Autokannan sähköistyminen on tärkeää liikenteen päästöjen vähentymisen näkökulmasta. Vaikka sähköautojen kysynnässä tapahtuisi notkahdus tulevina kuukausina, liikenteen sähköistymisen on vasta alkamassa toden teolla.

Vaikka autoa ei ole koskaan pidetty hyvänä sijoituksena, polttomoottoriautoille on sijoitusmielessä ennustettu erityisen kylmää kyytiä. Oikeastaan on ehkä hieman yllättävääkin, että ensirekisteröitävistä autoista edelleen kohtalaisen suuri osa on ei-ladattavia, kun käytettyjäkin vaihtoehtoja markkinoilla on.

Joka tapauksessa näyttää siltä, että sähkö yleistyy tulevaisuudessa kaikessa liikenteessä niin että humina käy. Sähköautojen latausverkko paranee, akkuteknologia kehittyy ja sähköautojen hinnat lähestyvät vielä toistaiseksi halvempia polttomoottoreita pikkuhiljaa.

On ennustettu, että sähkö nousee ylivoimaisesti tärkeimmäksi liikenteen energialähteeksi ja että henkilö- ja pakettiautoissa sekä paikallisbusseissa sähkö on osoittautumassa kustannuksiltaan selvästi halvimmaksi käyttövoimaksi. On jo puhuttu vihreästä humahduksesta, jossa siirtymä vähähiilisempään järjestelmään voisi tapahtua yllättävänkin nopeasti.

Sähkön arvioidaan yleistyvän myös laiva- ja raskaassa liikenteessä eikä jopa lentoliikenteen sähköistyminen tulevaisuudessa ole mahdoton ajatus. Kehitystä vauhdittanee myös EU:n päästökauppa, joka on ulottumassa tie- ja laivaliikenteeseen, ja on myös kiristymässä lentoliikenteessä.

Ja vaikkei autoilua niin fanittaisikaan, myönteisenä voi suomalaisittain pitää ainakin sitä, että ajokilometrit taitetaan yhä useammin kotimaisella sähköllä – ja entistä harvemmin lähempää ja kauempaa idästä peräisin olevilla öljytuotteilla, kuten vanhoina hyvinä aikoina tapana on ollut.

Janne Kalluinen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kahdeksan ynnä kaksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit