veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Säästöt jumittuvat talletuksiin – kolmella loikalla yli krokotiilin kidan

Hannu Nummiaro
Hannu Nummiaro

Säästä kaikilla keleillä

Hannu Nummiaro on yksityistalouden ekonomisti ja sijoittamisen asiantuntija LähiTapiolassa. Seuraa Twitterissä @HannuNummiaro

Kotitalouksilla jää säästöön rahaa, mutta se löytää tiensä heikosti sijoituksiin. Rahoitustilipidon mukaan viimeisimmän vuoden aikana talletukset ovat nousseet 13 kertaa enemmän kuin rahastosijoitukset.   

Finanssikriisi on selvä vedenjakaja kotitalouksien sijoituskäyttäytymisessä. Siihen asti säästöt kohdentuivat sekä talletuksiin että rahastoihin tasatahtiin. Sitten kaaos ja paniikki ajoivat myymään rahastoja aleneviin hintoihin ja rahat laitettiin parkkiin talletuksiin.

Todellinen mysteeri on kuitenkin talletusten ja rahastojen jatkuvasti levenevä ”krokotiilin kita”. Vaikea keksiä loogista selitystä, miksi kotitaloudet kiihtyvään tahtiin kasaavat lisäsäästöt pääasiassa talletuksiin. Olihan finanssikriisin hurjin sitten 1930-luvun, ehkä se on jättänyt pysyviä pelkotiloja, jotka jumittavat säästäjät talletuksiin. Osakkeiden viime vuosien nettomyynnit voivat myös kertoa sijoittajien lisääntyneestä varovaisuudesta yli kymmenen vuotta kestäneen hyvän nousumarkkinan jälkeen. 

Kuva: Kotitalouksien nettosijoituksen talletuksiin, rahastoihin ja pörssiosakkeisiin

Lähde: LähiTapiola Varainhoito Oy, Tilastokeskus: Rahoitustilinpito

Iso osa sijoittamisesta on tunteiden ja käyttäytymisen hallintaa ja koulutusta. Talletusjumi aukeaa seuraavasti:  

1. Riskiaisti. Inflaatio on ostovoiman hiljainen nujertaja, joka etenee salakavalasti ja aina turmiollisesti. Sijoitusriski on kaksipuolinen, markkinoiden laskut ja nousut tasaavat toisiaan. Arvonvaihtelujen sieto palkitsee pitkäjänteisen sijoittajan ostovoimaa kasvattavalla tuotolla.

2. Tappion pelko. Tappion ja katumuksen pelko asettavat aloituskynnyksen korkealle. Sijoitustappio koetaan yli kaksi kertaa ikävämpänä kuin vastaava voitto. Aloita vaikka pienellä riskillä, kertyvä kokemus ja osaaminen muokkaavat riskinsietokykyä. Hajautus eri sijoituslajeihin pitää riskin aisoissa. 

3. Jatkavuus. Ihmismielellä on luontainen taipumus ylläpitää kerran omaksuttuja uskomuksia ja toimintatapoja. Ponnistele yli sijoittamisen kynnyksen. Käännä jatkavuushakuisuus eduksi säännölliseksi kuukausisäästämiseksi, jolloin myös laskujen luomat hyvät tuottopaikat tulevat hyödynnetyiksi.

Sijoittamisesta on paljon puhetta, mutta vähän toimintaa. Kolmella loikalla yli krokotiilin kidan! 

Hannu Nummiaro

Kirjoittaja on LähiTapiola Varainhoidon yksityistalouden ekonomisti.

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan seitsemän ynnä kaksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit