veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Viime hetken vinkit veroilmoituksen tarkistajalle: etätyöt, matkakulut ja pääomatulot

Viime hetken vinkit veroilmoituksen tarkistajalle: etätyöt, matkakulut ja pääomatulot
28.4.2021

Vapun jälkeiset kolme tiistaita ovat ne päivät, jolloin henkilöasiakkaiden esitäytetyt veroilmoitukset on viimeistään jätettävä. Veronmaksajien johtava verojuristi Päivi Kaari neuvoo, mitä vähintään pitää muistaa tarkistaa. Kukapa haluaisi maksaa liikaa veroja tai saada mätkyjä?

Jos korjaat veroilmoitusta, muutosten tulee olla perillä Verohallinnossa viimeistään sinä päivänä, joka on merkitty esitäytettyyn veroilmoitukseen, eli 4.5., 11.5. tai 18.5.2021.

”Veroilmoituksella on suurin osa tiedoista valmiina, mutta tiedoissa voi olla virheitä tai puutteita. Niistä voi olla seurauksena veronkorotus. Monet vähennykset eivät tule itsestään, vaan niitä pitää muistaa itse vaatia”, sanoo Päivi Kaari Taloustaito Podcastissa.

Veroilmoitukset voidaan antaa sähköisesti Omaverossa. Veroilmoitus paperilla palautetaan siihen Verohallinnon osoitteeseen, joka on merkitty esitäytettyyn veroilmoitukseen. Lomakkeet voi myös jättää muuhun Verohallinnon yksikköön.

Kolme vinkkiä veroilmoituksesta

1) Muista tarkistaa

  • Tilinumero (erityisesti jos olet saamassa veronpalautusta)

2) Etätyöläisen vähennykset

  • Etätyö tuo muutoksia vähennyksiin. Se voi pienentää matkakuluja, jos on oltu paljon kotona töissä. Kotona tehtävän työn kulut kasvavat ja niistä voi vaatia tulonhankkimisvähennystä.
    Jos suurin osa työpäivistä tehdään kotona, voit vaatia 900 euron työhuonevähennyksen – puolisoista molemmat voivat vaatia omansa. Se ei edellytä, että käytössä olisi erillinen työhuone. Jos maksat itse tietoliikennekulut ja käyttö on pääasiallisesti työkäyttöä, voit vaatia myös tietoliikennekuluja vähennettäväksi kokonaan.
    Edellä mainituista vähennyksistä on hyötyä vain, kun kulut ylittävät verottajan viran puolesta tekemän tulonhankkimisvähennyksen 750 euroa.Matkakulujen määrä todennäköisesti poikkeaa aikaisemmasta: vain todellisista kuluista saa vähennyksen. Maskikulut voi työmatkoilta vähentää matkakuluina 13.8. alkaen 2 euroa/päivä. Matkakuluissa on 750 euron omavastuu.

3) Korjaa pääomatulot

  • Pääomatulojen ryhmässä on perinteisesti eniten korjattavaa ja ilmoitettavaa. Esimerkiksi vuokratulojen määrä voi näkyä valmiina, mutta se voi myös puuttua kokonaan, vaikka vuokratuloista olisi maksettu ennakkoveroa. Summat eivät myöskään välttämättä ole oikein.

Satu Alavalkama  

Kuuntele Taloustaito Podcast: Veroilmoitus 2020, miten tarkistan ja täydennän, Veronmaksajien Päivi Kaari? Toimittaja Satu Alavalkama, kesto 24 min.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti