veronmaksajat.fi

VEROT

Verottajan laskuvirhe löytyi 400 verokortista – tarkista omasi viimeistään nyt

Verottajan laskuvirhe löytyi 400 verokortista – tarkista omasi viimeistään nyt
8.8.2019

Verottaja lähetti vuodenvaihteessa 400 henkilölle verokortin, jossa veroprosentti oli liian pieni. Vaikka tällainen kortti ei olisi osunut omalle kohdalle, oma ennakonpidätysprosentti kannattaa nyt tarkistaa loppuvuotta varten. Muuten joulun alla voi iskeä yllätyskiristys.

Elokuun alussa kirjailijat JP Koskinen ja Karo Hämäläinen ihmettelivät Twitter-mikroblogipalvelussa viesteissään, miten selvittää palkanmaksussaan syntyneet sotkut. Luovan alan ammattilaisina molemmilla on useita palkkojen ja palkkioiden maksajia. Näillä maksajilla oli käytössä väärä verokortti, jossa ennakonpidätysprosentti oli liian pieni. Esimerkiksi Koskisella heittoa oli yli parikymmentä prosenttiyksikköä.

Miksi työnantajilla oli käytössä virheellinen verokortti, vaikka kirjailijat olivat korjanneet veroprosenttinsa muutosverokortilla suuremmaksi, ylitarkastaja Merja Holanti Verohallinnosta?

”Verohallinto lähetti vuoden vaihteessa noin 400 henkilölle verokortin, jossa ennakonpidätysprosentti oli laskettu liian pieneksi. Laskuvirhe pohjautui edellisvuoden tietoihin, joiden perusteella eläkevakuutusmaksun vähennys laskettiin liian suureksi. Verokortit lähtivät automaatiosta verovelvollisille tarkastettavaksi sekä niille heidän työnantajilleen, jotka olivat tilanneet näiden henkilöiden verokortit.”

Verohallinnon mukaan jo 390 väärin lasketun kortin saajaa on korjannut veroprosenttinsa tekemällä muutosverokortin. Myös lopuille noin kymmenelle ilmoitetaan asiasta elokuun alussa.

Miksi kaikki työnantajat eivät ole saaneet muutosverokortteja, Merja Holanti?

”Verovelvollisen tulee itse tarkastaa verokorttinsa, tehdä muutosverokortti ja toimittaa se työnantajilleen. Verohallinto ei toimita muutosverokortteja työnantajille automaattisesti. Verovelvollinen voi itse lähettää muutosverokortin suoraan Omaverosta työnantajalle tai toimittaa paperisen verokortin.”

Miten verovelvollinen voi tietää, keille työnantajille verokortteja on lähetetty? Voisiko tieto näkyä myös Omaverossa?

”Työnantajan tulee ilmoittaa työntekijälle, että saa ennakonpidätystiedot eli perusverokortin  Verohallinnolta sähköisesti. Tavoitteena on tulevina vuosina laajentaa verokortin sähköistä toimittamista työnantajille. Toki siinä yhteydessä selvitämme myös muita tarpeellisia kehittämistoimenpiteitä.”


Mitä kannattaa tehdä, jos nyt elokuussa huomaa, että oma ennakonpidätysprosentti on liian pieni?

”Tässä vaiheessa vuotta ehtii vielä hyvin korjata ennakonpidätysprosenttia korkeammaksi. Tänä vuonna on erityisen tärkeää seurata saatuja tuloja, vähennyksiä ja maksettuja veroja, kun palkkakohtainen tuloraja ja sivutuloverokortti ovat kokonaan poistuneet käytöstä. Helpoimmin tämä sujuu Omaverossa ja kortin voi myös sieltä toimittaa suoraan työnantajalle.”

Verohallinnon mukaan verokortin peruslaskenta on hyvin automatisoitu prosessi, joten verovelvollisen kannattaa olla tarkkana. Tiedot lähtevät asiakkaalle koneellisesti, eli veroprosenttien oikeellisuutta ei verottajan puolelta mitenkään ihmisvoimin tarkastella. Verokortteja lähetetään peruslaskennassa kaikkiaan 4,8 miljoonaa kappaletta.

Varo verotuksen yllätyskiristymistä

Liian pieni ennakonpidätysprosentti voi kostautua loppuvuonna, jos oma tuloraja ylittyy. Silloin työnantaja toimittaa ennakonpidätyksen verokorttiin merkityn lisäprosentin mukaan. Keskituloisella se on yleensä 40 prosentin paikkeilla.

”Voi olla palkansaajan taloudelle melkoinen järkytys, jos esimerkiksi joulukuun palkasta pidätetäänkin yllättäen 40 prosenttia. Helpompi on varautua vaikkapa jäännösveroihin, sillä niistä tulee maksutosite etukäteen”, sanoo Veronmaksajien johtava verojuristi Päivi Kaari.

Kaari neuvoo tarkistamaan verokortin tulorajan. Verohallinto on arvioinut tulorajan 11,5 kuukauden palkkatulon mukaan. Pieni palkankorotus, ylityötulot tai lomarahat voivat heilauttaa tulot rajan yli loppuvuonna.

Satu Alavalkama

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti