veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Veroilmoitus tarkistamatta? Muista vaatia nämä vähennykset

Veroilmoitus tarkistamatta? Muista vaatia nämä vähennykset
30.4.2019

Esitäytetyllä veroilmoituksella on suuri osa tiedoista valmiina, mutta monet vähennykset pitää muistaa itse vaatia, Veronmaksajien johtava verojuristi Päivi Kaari sanoo.

Viimeiset esitäytetyt veroilmoitukset saapuvat postitse koteihin huhtikuun loppuun mennessä. Suomi.fi-palvelua käyttävät ovat saaneet sähköpostitse ilmoituksen siitä, että veroilmoitus on saapunut Omavero-palveluun.

Verovähennyksillä voi alentaa omia verojaan, eli pienentää jäännösveroja tai kasvattaa veronpalautuksen määrää.  Mitä verovähennyksiä töissä käyvän pitäisi ainakin muistaa täydentää, Veronmaksajien johtava verojuristi Päivi Kaari?

”Esimerkiksi kodin ja työpaikan väliset matkakulut pitää ilmoittaa itse. Ne näkyvät veroilmoituksessa vain, jos olet ilmoittanut ne vuoden 2018 verokorttia hankkiessasi tai etukäteen Omaverossa”, Kaari ohjeistaa.

Kotitalousvähennys on suosittu vähennys. Sitä myönnettiin yli 400 000 palkansaajalle ja eläkeläiselle vuodelta 2017. Keskimääräinen vähennys oli 1 043 euroa. Kuka kotitalousvähennystä saa ja miten se lasketaan?

”Tavallisin syy saada vähennystä on se, että kotona tai kesämökillä on teetetty remonttia tai ostettu siivouspalveluita. Maksimivähennys henkilöä kohti on 2 400 euroa. Vähennys lasketaan siten, että ostetun työn määrästä 50 % on vähennyskelpoista, ja siitä vähennetään 100 euron omavastuu.”

Tulonhankkimisvähennyksen saa palkkatuloista automaattisesti, jos tyytyy 750 euroon, joka verolakeihin on säädetty. Lisävähennystä saa vain, jos tulonhankkimiskulut ylittävät tämän summan. Millaisia tulonhankkimiskuluja verovelvollisella voi olla?

”Esimerkiksi työhuonevähennys, jos kotona tehdään töitä. Yleensä käytetään Verohallinnon ohjeiden mukaisia vähennyssummia, mutta on myös mahdollista vaatia vähennystä todellisten kustannusten mukaan.

Kuluja voi tulla myös työvälineitä tai -vaatteista, jos joutuu niitä itse hankkimaan. Lisäksi vähennystä voi saada koulutusmenoista sekä työmatkoista ilman päivärahaa tai kilometrikorvausta. Tulonhankkimiskuluhin kuuluvat myös rakennusalan ateriakorvaukset ja mahdollinen työasuntovähennys.”

Satu Alavalkama

Miten veroilmoitus on uudistunut? Kuinka asioin paperilla, entä Omaverossa? Kuuntele Päivi Kaaren neuvot Taloustaito podcastista:

 

Tarkista, korjaa ja täydennä esitäytetty veroilmoitus

Jos palautat esitäytetyn veroilmoituksen täydennykset ja korjaukset paperilla, lomakkeiden pitää olla perillä Verohallinnossa määräpäivänä klo 16.15 mennessä. Ilmoita lisäykset ja korjaukset esitäytetylle veroilmoitukselle merkittyyn päivämäärään, 7.5., 14.5. tai 21.5. mennessä.

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti