veronmaksajat.fi

VEROT

Veroilmoituksen teko hirvittää – saanko vähentää ammattilaiselle täyttötyöstä maksamani palkkion?

Veroilmoituksen teko hirvittää – saanko vähentää ammattilaiselle täyttötyöstä maksamani palkkion?
25.3.2024

Olen palkansaaja. Veroilmoituksen täyttö nostattaa hiuskarvoja. Jos jätän sen työn ammattilaiselle, saanko vähentää maksamani palkkion verotuksessa?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Et saa vähentää. Veroilmoituksen ja sen liitelomakkeiden tarkistaminen ja korjaaminen ovat jokaisen luonnollisen henkilön ja kuolinpesän velvollisuus. Tästä aiheutunut kulu ei liity välittömästi tulonhankintaan.

Verotuksessa saa pääsääntöisesti vähentää vain tulonhankintaan liittyviä menoja. Elantomenot eivät ole vähennyskelpoisia verotuksessa, ellei ole olemassa nimenomaista pykälää, joka mahdollistaa vähennyksen.

Esimerkiksi kotitalousvähennys voi oikeuttaa verovelvollisen yksityistalouteen liittyvien menojen vähentämisen, vaikka esimerkiksi lasten ja kodin hoidosta aiheutuneet menot ovatkin tuloverolain mukaan myös elantomenoja. Veroilmoituksen täyttämispalvelu ei ole myöskään kotitalousvähennykseen oikeuttava työ. 

Jos verovelvollinen harjoittaa palkkatöiden ohella esimerkiksi elinkeinotoimintaa ja on kirjanpitovelvollinen, saa kirjanpitäjä muiden töidensä ohella laskuttaa elinkeinotoimintaan liittyvien veroilmoitusten täytöstä ja kulut voidaan vähentää elinkeinotoiminnan verotuksessa. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti