veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Verohallinto: Ulkomaisesta virtuaalivaluuttapörssistä saatu paljon suomalaisia koskevia tietoja

Verohallinto: Ulkomaisesta virtuaalivaluuttapörssistä saatu paljon suomalaisia koskevia tietoja
4.5.2022

Verohallinto kertoo saaneensa ulkomaisesta virtuaalivaluuttapörssistä paljon suomalaisia koskevia tietoja. Tiedot kattavat useita kymmeniä eri kryptovaluuttoja, eniten tietoja löytyy bitcoinien ostoista ja myynneistä.  

Alustavien analyysien perusteella suomalaiset ovat nostaneet virtuaalivaluuttapörssistä varoja pankkitileilleen yli sata miljoonaa euroa. Kaiken kaikkiaan vaihtotapahtumia on ollut satojen miljoonien eurojen edestä.

Tiedoista on tunnistettavissa lähes 3 000 uniikkia suomalaisten hallitsemaa käyttäjätiliä ja lähes 600 000 erilaista tilitapahtumaa useiden vuosien ajalta.

Verohallinto kertoo käyttävänsä tietoja valvonnassa tänä keväänä, kun se tarkistaa henkilöiden veroilmoituksilleen ilmoittamia virtuaalivaluuttatuloja. 

”Tiedonvaihdon tavoitteena on varmistaa, että virtuaalivaluuttakaupoista maksetaan asianmukaisesti verot. Saadut tiedot antavat meille entistä paremmat valmiudet valvoa virtuaalivaluuttatulojen ilmoittamista ja analysoida ilmiön laajuutta”, ylitarkastaja Timo Puiro Verohallinnosta sanoo tiedotteessa.  

Verohallinto on tehnyt vastaavia tietopyyntöjä myös muihin suuriin virtuaalivaluuttapörsseihin, joten lisääkin tietoja voi olla lähiaikoina käytössä.

Verohallinnon tavoitteena on, että tiedot virtuaalivaluuttapörsseistä tulisivat tulevaisuudessa automaattisesti ja säännöllisesti eri maiden veroviranomaisille.  

Vältyt veronkorotukselta, kun ilmoitat virtuaalivaluuttatulot itse 

Verohallinto odottaa tänä keväänä ennätyksellisen paljon ilmoituksia virtuaalivaluutoilla voittoja tehneiltä. Virtuaalivaluuttojen arvo nousi voimakkaasti sekä vuoden 2021 alkupuolella että vuoden lopussa. 

Viime vuonna virtuaalivaluutan käytöstä tai vaihtamisesta saatu tulo pitää täydentää esitäytetylle veroilmoitukselle itse. 

 • Kun tulot virtuaalivaluutoista ilmoittaa itse veroilmoitukselle, välttyy veronkorotukselta, joka määrätään ilmoittamatta jättäneille. 
 • Virtuaalivaluutoista on muodostunut verotukseen ilmoitettavia tuloja, jos on viime vuonna  
  - vaihtanut virtuaalivaluuttaa euroiksi tai muuhun viralliseen valuuttaan 
  - vaihtanut virtuaalivaluuttaa toiseen virtuaalivaluuttaan 
  - maksanut virtuaalivaluutalla laskuja 
  - ostanut virtuaalivaluutalla tavaroita tai palveluja 
  -osallistunut virtuaalivaluutan louhintaan. 
 • Virtuaalivaluutan käytöstä saatu tulo verotetaan pääomatulona ja louhinnassa saatu virtuaalivaluutta ansiotulona. Virtuaalivaluutan arvona käytetään sitä vaihtokurssia, joka virtuaalivaluutalla on käytön tai louhinnan hetkellä. 
 • Virtuaalivaluutan hankkimisesta aiheutuneet kulut voi vähentää verotuksessa. Myös virtuaalivaluuttaluovutuksista aiheutuneet tappiot ovat vähennyskelpoisia. 

VEROILMOITUS 2021 | Palkansaajien esitäytetyn veroilmoituksen täydentämisen määräpäivät ovat tiistait 10.5., 17.5. ja 24.5. Taloustaito tarjoaa neuvot esitäytetyn veroilmoituksen tarkistamiseen. Tutustu verojuristien vinkkeihin  >>

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti