veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Vanhemmille raha-apua verottomasti – laadi lainasta velkakirja

Vanhemmille raha-apua verottomasti – laadi lainasta velkakirja
27.2.2018

Lapset voivat eri tavoin auttaa ikääntyneitä vanhempiaan taloudellisesti ilman, että siitä rapsahtaa veroja. Mitä keinoja on mahdollista käyttää?

Vanhempien taloyhtiöön on tulossa putkiremontti, mutta eläke ei riitä kuluihin. Omaisuus on kiinni omassa asunnossa ja eläke on pieni. Mikä neuvoksi?

”Lapsi voi lainata rahaa vanhemmalleen vaikkapa taloyhtiön putkiremonttia varten. Tuolloin velasta voi tehdä velkakirjan, jolloin myös verottajan suuntaan menee viestiä, että lainattu summa maksetaan takaisin”, sanoo Päivi Kaari, Veronmaksajien johtava verojuristi.

Ensimmäisenä voi tulla mieleen lasten antama rahalahja vanhemmille, mutta verovapaa summa on melko pieni.

”Lahjaverotuksen säännökset koskevat myös niitä tilanteita, joissa lapset antavat rahaa vanhemmilleen. Kolmen vuoden välein voi lahjoittaa verovapaasti alle 5 000 euroa. Ylimenevä osa menee verolle”, selventää Päivi Kaari, Veronmaksajain Keskusliiton johtava verojuristi.

Jos lapsia on useampia, kukin voi lahjoittaa kummallekin vanhemmalleen tämän summan. 

Velka otetaan vasta kuolinpesästä

Kun tarve on suuremmille summille, esimerkiksi juuri vaikkapa taloyhtiön putkiremonttia varten, lapset voivat lainata rahan vanhemmilleen. Mutta miten tämä on järkevä järjestää, kun laina on tarkoitus maksaa takaisin?

”Tuolloin velasta voi tehdä velkakirjan, jolloin myös verottajan suuntaan menee viestiä, että lainattu summa maksetaan takaisin. Vanhempien kuoltua lainasumman voi ottaa kuolinpesästä”, Kaari opastaa.

Tarkkaan yksilöidyllä velkakirjalla vältetään lahjaverot, koska velka kuitataan myöhemmin kuolinpesän varoista. Tämä säästää myös perintöveroja, koska velka vähentää pesässä olevan omaisuuden arvoa.

”Minulle ei ole tullut vastaan tapauksia, joissa lainaa vanhemmille olisi lahjaverotettu, jos on tehty velkakirja ja velka on tarkoitus kirjata perukirjaan ja kuitata pois kuolinpesästä. Perukirjaan merkitään, että summa on vainajan velka”, Kaari pohtii.

Velkakirjassa on syytä olla tarkka yhteenveto, mitä kaikkea on maksettu. ”Näin asia on selvä sekä muille perillisille että verottajalle. Jos on ainoa perillinen, täytyy velasta kuitenkin olla selvitys perintöverotukseen”, Kaari toteaa.

Kaari tähdentää, että lapsen vanhemmille antamassa lainassa näkökulmakin on erilainen kuin jos vanhemmat lahjoittavat rahaa lapsilleen. ”Tuossa tilanteessa ei ole aina edes tarkoituksena, että lapset maksaisivat lahjoitetun summan takaisin.”

Elantomenoja voi maksaa verottomasti

Lapset voivat myös maksaa vanhempien elantomenoja ilman veroseuraamuksia. Esimerkiksi hoitaa sähkö- ja vakuutusmaksuja tai kauppareissuilla maksaa ruokakulunkeja. ”Elantomenojen maksamiseen ei sovelleta lahjaverotusta”, Kaari huomauttaa.

Kaari muistuttaa, että on tärkeää maksaa laskuja omalta tililtään eikä siirtää rahaa vanhempien tilille laskujen hoitamiseksi. ”Tuolloin rahaa ei voi käyttää muihin tarkoituksiin.”

Yhtä lailla elantomenojen maksamiseksi katsotaan myös, jos lapset maksavat vanhempiensa hoivakotimaksuja. 

”Jos vanhemmalla ei ole omaisuuttakaan, vuokra-asunto on irtisanottu ja hän on pitkäaikaisessa hoidossa, lapset voivat huoletta maksaa elantomenoja ilman että vanhukselle tulisi lahjaveroa. Tällaisia ovat esimerkiksi hoivakotimaksut”, Kaari sanoo. 

Muista myös kotitalousvähennys

Yksi keino auttaa kotona asuvaa vanhempaansa on ostaa hänelle palveluita kotiin ja hyödyntää maksuissa kotitalousvähennystä.

Voit ostaa vaikkapa viikoittaisen kotisiivouksen ja vähentää kulungit omassa verotuksessa kotitalousvähennyksenä.

Lisää tietoa kotitalousvähennyksestä

Riitta Rimmi

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.